Tartsuk itthon a senior erőforrásainkat!

Felbecsülhetetlen érték van a kezünkben, amit használni kell és nem elengedni: a nemzetközi cégek által kiképzett, évtizedes tapasztalatokkal, kelléktárral rendelkező, azonnal bevethető profi menedzser, az interim menedzser.

“Külföldi menedzserek segítségével kívánja állami nagyvállalatai hatékonyságát növelni a kínai vezetés. A cégeket felügyelő hatóság (SASAC) a minap tette közzé felhívását a China Daily kormány közeli napilapban, amely szerint “hazai és külföldi pályázók” jelentkezését várják 12 nagyvállalat vezetői pozícióiba. Peking nem titkolt szándéka, hogy 30-50 állami céget hazai és globális szinten is vezető pozícióba szeretne juttatni. A nagyméretű, de nyugati mércével mérve rossz hatékonysággal működő cégek külföldi toborzási esélyeit rontja ugyanakkor, hogy az állami tulajdonos miatt a vállalatvezetők munkájában az uralkodó kommunista párthoz való politikai hűség elengedhetetlen követelmény” – írja Joób Kristóf a VG Online-on.

Nagyon érdekes volt ez a szeptember első napjaiban megjelent hír, mely ugyancsak elgondolkodtatott. 2003 óta foglalkozom senior menedzserek, interim menedzserek kiválasztásával, támogatásával projektek során. Magyarországon fantasztikus mennyiségű és minőségű a szürkeállomány. Mindig minden korosztálytól, szakmától azt kérdezzük, hogyan is tarthatnánk itthon ezeket a briliáns fiatalokat, vagy akár senior szakembereket. Vajon miért van az, hogy egy felsővezető alkalmazotti pozícióba hamarabb mond igent Kínára, mint Szolnokra, Ózdra vagy Nyírbátorra? Bár azt mondjuk, hogy a magyarok nem elég mobilak, ez tapasztalatom szerint leginkább országhatáron belül igaz.

A Kárpát-medencét és gyönyörű fővárosunkat már sokan, sokáig kedvelték, 150 évig a törökök, 40 évig az oroszok. 15 évig volt a legtöbb nemzetközi cégnek a regionális központja Budapesten, és a regionális vezető magyar.

Manapság Kína nyit a világ felé és mindenki Kína felé kíván közeledni. Természetes is ez, mert míg a magyarországi értékesítés bármilyen hatékony is legyen, nem lehet több sosem egy nemzetközi cég életében, mint kerekítési hibaszázalék. Felbecsülhetetlen érték van azonban a kezünkben, amit használni kellene és nem elengedni: a nemzetközi cégek által kiképzett, évtizedes tapasztalatokkal, kelléktárral rendelkező, azonnal bevethető profi menedzser!

A 90-es évek elején, amikor a multik még csak Budapestig merészkedtek, nagyon sok, nyelveket beszélő friss diplomás, és ex-külkereskedő, nyugati vállalati kulturális- és munka tapasztalattal is rendelkező menedzser került be a gépezetbe. Megtanultuk és hosszú évekig gyakoroltuk a multinacionális környezetben, hogyan kell hatékony, folyamatos fejlődésre képes és nyereséges vállalatot létrehozni, működtetni és irányítani. Valljuk be, a magyar vállalatoknál – legyenek bármilyen tulajdonban, magán vagy állami – nem ez a három legmeghatározóbb paraméter. Ma csupán akarat, döntés kérdése, hogy hatékonnyá és nyereségessé tegyünk egy magyar vállalatot, hiszen több száz remek szakemberünk, felsővezetőnk van, akik alkalmasak erre a feladatra. Őket hívjuk manapság INTERIM Menedzsernek.

Ha a kínaiak a korábban jól bevált technológiaelszívás után most a nyugati vállalatvezetési ismereteket is meg kívánják szerezni, nekünk is ideje elgondolkodnunk: valószínűleg nekünk is megéri használni a “kertünkben parlagon heverő erőforrást.”

Már a kínai gazdaság is eljutott arra a pontra, ahol a korábban nagy előnynek számító olcsó munkaerő már nem elegendő a továbblépéshez a hatékonyság szakszerű javítása nélkül. A magyar menedzserek számára jó lehetőséget jelenthet Kínában dolgozni, mivel hazánkban komoly tudásbázis halmozódott fel a vállalatirányítási ismeretek terén, amelynek köszönhetően az itthoni menedzserek egy része a nemzetközi élvonalban is versenyképesnek számít. De Magyarországnak vajon az a jó, ha a remek magyar menedzserek Kínába mennek, vagy ha a magyar tulajdonú vállalatokat lendítik fel?

A nyugati vállalati környezetben szocializálódott menedzserek katalizátorszerepet játszhatnak a magyar cégeknél külföldi partnerekkel való együttműködés során is. A menedzserek ugyanakkor könnyen kettős szorításban találhatják magukat interim projektjük során és a magyar cégeknek, cégtulajdonosoknak is nagyon akarni kell a változást. Egyfelől az üzleti eredmények javulását várja el az interimektől a tulajdonos, másfelől számos esetben előfordul, hogy a hatékonysági szempontokat felülíró tulajdonosi utasításoknak kell engedelmeskedni.
A magyar cégek és tulajdonosaik, akik régóta gondolkoznak a lehetséges megoldáson, sokat meríthetnek egy tapasztalt – multi környezetben edződött – interim menedzser tudásából. Kompetenciái és tapasztalatai által, valamint a külső szem előnyével észreveszi a fejleszthető területeket, és meg is oldja azokat, alkalmazva a multinacionális cégek kiforrott módszereit. Ezeket az eszközöket testre szabva adaptálja, vezeti be a cég rendszerébe; elhagyja, ami szükségtelen, hozzátesz, ami speciálisan nélkülözhetetlen. A hiteles interim menedzser és interim menedzsment szolgáltató képzett a feladatra; már az első naptól kezdve hatékony; a tulajdonosok érdekeinek megfelelően dolgozik, a cég fejlődéséért.

Nagyon sokszor hallom ügyfelektől és junior interim menedzserektől, hogy Magyarországon nem lehet annyit kérni egy menedzsernek juttatásként – legyen az napidíj vagy bér – mint Nyugat Európában. A VG Online szerint: “A HSBC bank idei felmérése szerint átlagosan többet kapnak az ázsiai országban dogozó “expat-ok” a nyugat-európai és amerikai javadalmazásnál.”

Kína a rangsor 10. helyén végzett az idén, miközben az USA a 12. lett, a legjobb helyezést elérő európai állam, Svájc pedig csak a 14. Az euró övezet államai a 25-ös lista utolsó helyeit foglalják el a külföldi menedzserek fizetése alapján. A listavezető Oroszország, ahol a megkérdezett külföldi illetőségű cégvezetők több mint harmada válaszolta azt, hogy 250 ezer dollárt meghaladó éves fizetése van. Ha a kínai és orosz cégeknek megéri a nyugat európai juttatási csomagoknál sokkal többet fizetni az eredményeket szállító topmenedzsereknek, akkor itthon is legalább gondolkodjunk el ezen egy pillanatra. Nem kell feltalálni azt, amit mások már kitaláltak, és jól működtetnek:
az adaptálás is pont elég nehéz és időigényes feladat. De megéri!

Kristóf Györgyi ügyvezető
Hammel & Hochreiter Interim Management Partnership