Magyarországon leggyakrabban az alábbi területeken vesznek igénybe interim menedzsment szolgáltatást:

 

 

Átmeneti vezetői erőforráshiány pótlása (Gap Management)

Amikor egy vezető váratlanul távozik, a lehető leggyorsabban kezelni kell az előálló kapacitás és esetleg kompetencia hiányt. Erre a célra ideális egy tapasztalt interim, aki a tartós megoldás megtalálásáig kézben tartja a vezetői feladatokat. Olyan esetekben különösen indokolt az interim szolgáltatás igénybevétele, amikor a meghatározó szakember, vezető esik ki a rendszerből. Pótlása ilyenkor azonnal szükséges! Az adott cégkultúrához illeszkedő, a szükséges kompetenciák és tapasztalatok birtokában lévő interim menedzser mindaddig ellátja a megüresedett vezetői pozícióhoz kapcsolódó feladatokat, amíg az új alkalmazott menedzser belép a szervezetbe. A gyakorlatban kívánatos, hogy az interim és az utód átmeneti ideig együtt dolgozzon, hogy hatékony, valamint zökkenőmentes legyen a feladatok átadása. A gap management megbízások jellegükből fakadóan általában rövid időre szólnak.

Változás-, válságmenedzsment, reorganizáció (Change -, Crisismanagement)

Olyan speciális feladatok elvégzéséhez nyújtunk segítséget, melyek kívül esnek a napi rutintevékenységek körén. Előfordul, hogy olyan feladatokkal szembesül egy vállalat, melyek megoldására nem rendelkezik megfelelő belső kompetenciákkal és esetleg kapacitással sem. Számos ilyen esetben nem indokolt a szervezet bővítése, mivel eredményesebb és költséghatékonyabb az átmeneti külső erőforrás bevonása, az interim menedzsment szolgáltató megbízása. Ilyen projektekre példa a vállalatfelvásárlások és összeolvadások koordinálása, a dinamikus növekedéssel összefüggő kihívások kezelése, a zöldmezős beruházások, üzembezárások vagy a reorganizáció levezénylése, támogatása. Válságban minden lehetséges: az újjászületés ugyan úgy benne van a pakliban, mint a bukás. Hogy ne ez utóbbi következzen be, szükség van külső szakértőre, aki válsághelyzetekben edződött, határozott, döntésképes, hiteles és agilis, valamint nem utolsó sorban érzelmileg nem kötődik az adott helyzethez. A Hammel & Hochreiter széleskörű tapasztalata a garancia arra, hogy ott és akkora beavatkozás történhessen meg, amilyenre éppen szükség van, így emelve ki a szervezetet a válság, változás okozta sokkból és visszaállítva azt a normál üzletmenet pályájára.

Generációváltás vagy eladásra való felkészítés (Family Business)

Egy sikeres családi vállalkozás talán a legértékesebb örökség, amit a következő generációra hagyhatunk. Ám a cég átadása a következő generációnak közel sem olyan egyszerű: keverednek a gazdasági és az érzelmi szempontok, és bizony ilyenkor megnő a kockázata, hogy az az ív, amit az alapító kijelölt, törést szenved. E kényes pillanatban, melynek előkészítése egy hosszú folyamat, fontos a szakértő támogatás, aki értő gonddal elemez, segíti a döntéseket, segít átvezetni a céget az új, minden alapító álma szerinti még sikeresebb korszakba. A Hammel & Hochreiter családi cégek sokaságának nyújtotta már ezt a hátteret. Semmivel nem pótolható gyakorlati tapasztalataink  olyan biztonságérzetet adnak, amely elengedhetetlen az újratervezéshez, a továbblépéshez, az új korszak megalapozásához. Felelős döntéseket csakis így lehet meghozni, hiszen a cél az üzlet folytonosságának fenntartása, a kivívott ismertség, pozíciók, értékek megőrzése, tovább erősítése.

Generációváltás az operatív vezetésben

A legtöbb magyar tulajdonú családi vállalkozás az alapító tulajdonos egyszemélyes vezetése alatt áll, akit az esetek többségében annyira lekötnek a mindennapi teendők, hogy nem marad ideje, kapacitása az utódlástervezés rendkívül fontos kérdésével foglalkozni. Az utódlástervezés célja, hogy segítsünk megtalálni a tulajdonos utódját az operatív vezetésben, majd végezzük el a szükséges fejlesztéseket, változásokat hogy a kellő pillanatban a leginkább zökkenőmentes lehessen az átmenet.

Eladásra való felkészítés

Ezen projekteknél először felmérjük a lehetőségeket, és a Megbízóval közösen döntjük el azt, hogy valóban az eladás-e a legoptimálisabb megoldás, ha igen, akkor tanácsokkal látjuk el a cégtulajdonost a kínálkozó opciókkal kapcsolatban. A Hammel & Hochreiter interim csapatának tagjai a vállalatvezetés és értékesítés terén egyaránt évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért jelentős segítséget nyújthatnak a cégtulajdonos számára az eladási folyamat teljes körű menedzselésében.