Hogyan lehet interim menedzser?

A tapasztalt felsővezetőkből sem válik automatikusan sikeres interim menedzser, utóbbi szerep ugyanis jóval komplexebb, és ezáltal komolyabb elvárásokat támaszt a jelölt felé. Egy világszerte elismert prémium képzés immár hazánkban is elérhető. Ez szolgáltatta beszélgetésünk témáját Virágh Rajmunddal, Magyari Évával és Kristóf Györgyivel, az Interim Menedzser Akadémia alapítóival.

Mi az Interim Menedzser Akadémia elsődleges célkitűzése, és ki a képzés fő célcsoportja?

– Az akadémia alapvető célkitűzése, hogy az interim kultúrát fejlessze, terjessze. Elsősorban az ügyfél, a feladat és az interim menedzsment-szolgáltatás iránti alázatot kívánjuk átadni. Összességében olyan embereket várunk, akik szeretnék ezt a szakmát mélyebben megtanulni, és a kapott tudást a későbbiekben a projektek kapcsán használni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy szűréssel kerülhetnek be a képzésre a jelentkezők, akik aztán kapnak egy orientációt, egy keretet, majd ezt követően a bizonyítvány megszerzésével egyidejűleg személyes értékelést adunk számukra, hogy milyen területen kell még erősíteniük, és ezekre szatellit képzéseket fogunk ajánlani és biztosítani. A felvételnél elvárás a több éves felsővezetői múlt és több vállalati kultúra ismerete.

– A célcsoport egyik részét azon alkalmazott felsővezetők jelentik, akik az útkeresés fázisában vannak, mellettük azonban olyanokat is várunk a képzésre, akik korábban felsővezetőként dolgoztak, de jelenleg önállóan tevékenykednek. Vannak persze olyanok is, akik már határozottan tudják, hogy ők profi interim menedzserekké szeretnének válni, és az is előfordulhat, hogy valakinek volt már néhány interim projektje, ettől függetlenül azonban belátja, hogy van még hova fejlődnie.

-Milyen pluszt adhat a képzés egy tapasztalt felsővezetőnek?

– Az interim menedzser munkája komplex: egyrészt operatív menedzser, másrészt stratégiai tanácsadó, válságmenedzser, változásmenedzser, projektmenedzser és coach is. Az alkalmazott felsővezető ebből jellemzően csak az elsőt, az operatív vezetést végzi, a többi területen így bőven lehet még fejlesztenivaló. Tehát az alkalmazott felsővezetőből korántsem lesz automatikusan jó interim menedzser, utóbbi ugyanis szakmailag sokkal komplexebb feladatot jelent, másrészről nem alkalmazotti státuszról, hanem szolgáltatás nyújtásáról, valamint egy életmódról, életstílusról beszélünk.

A képzés végére az interim jelölt pontosan látni fogja, mik az erősségei, és mely területeken, mely szerepekben lenne még érdemes fejlődnie. A legfontosabb azonban, hogy a képzés lezárultával a jelentkezőnek látnia kell, hogy az interim lét neki való-e vagy sem. Ha kiderül, hogy valamiért mégsem az ő világa az interim menedzsment, akkor is számos területen, olyan kompetenciákban fog fejlődni, melyeket maximálisan fel tud használni például a későbbi alkalmazotti, felsővezetői munkája során. A teljes képzés tartalmában, logikájában több éves hazai és nemzetközi interim szolgáltatói tapasztalatra épül, ily módon rendkívül gyakorlatias.

– Milyen végzettséget, papírt ad a képzés, és mennyire globális ennek felhasználhatósága?

– Az akadémiát elvégzők bizonyítványt kapnak, melyet a holland Nyenrode-i üzleti egyetemmel közösen állítunk ki. A Nyenrode Business Universiteit Hollandia egyetlen magánegyeteme, mely végzett hallgatói sorában tudhatja például a volt holland miniszterelnököt, az Unilever és a Gucci elnökét, valamint az Esprit és a Tommy Hilfiger CEO-ját. Azt hiszem, ez a korántsem teljes felsorolás magáért beszél.

– Olyan presztízst szeretnénk teremteni ennek az oklevélnek, hogy aki elvégzi az akadémiát, az valóban kiemelkedjen az interim menedzser piacon. Ma a világon egyedül a holland Nyenrode Business Universiteit az az intézmény, ahol egyetemi szinten oktatják az interim menedzsmentet, ezért is nyúlunk vissza a gyökerekhez, és az interim terület alapjainak létrehozóival együttműködve biztosítjuk a képzést. Az oktatás egyébként Hollandiában is úgy indult, hogy az interim projektekből származó gyakorlati tapasztalatok kerültek rendszerezésre, majd átadásra, és ez nem lesz másképp nálunk sem.

Az oklevél globálisan elismert, hiszen Nyenrode pecsétje mindenhol sokat ér. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy a résztvevők kapnak egy általános interim menedzsment know-how-t, valamint egy nemzetközi esettanulmány blokkot a holland egyetemen, az interim menedzsment azonban “local business” a helyi sajátosságok és kultúra miatt.

– Mekkora ráfordítással és nagyságrendileg milyen megtérüléssel számolhatnak a jelentkezők?

– A képzés egy félévig tart, mely 13+1 nap foglalkozást jelent a záróvizsgával együtt. Ebből 2 nap a holland egyetemen kerül megrendezésre, mely a nemzetközi kitekintést szolgálja, míg a lokális tudást itthon szerzik meg a jelentkezők. Be kell látni, hogy az interim menedzsment egy prémium terület, melybe egyaránt beletartozik a prémium javadalmazás és a prémium tudás is, ezzel együtt természetesen a képzés árazásának is ezt a prémium minőséget kell tükröznie. Aki azt akarja, hogy őt prémium díjazás mellett megvegyék a piacon, annak időt, energiát és pénzt kell befektetnie, hogy megszerezze a megfelelő tudást, tapasztalatot, másképp ez nem megy.

– Egyelőre nincs még ilyen képzés Magyarországon, ez lesz az első az egész kelet-közép-európai régióban. A képzés fizikailag valóban 13+1 nap időráfordítás, de a tartalma bőségesen megtölt fél évet, tehát ekkora időráfordítással érdemes számolni. Az árazást és megtérülést tekintve elmondható, hogy 7-9 ezer euró között mozog Európában a hasonló képzések ára. Egy interim menedzser átlagos napidíjjal számolva 10-12 napi megbízással meg tudja keresni a képzés árát, ez a magyarországi képzés esetében is igaz.

– Mit lehet tudni a hazai program indulásáról?

– 2011. január 28- án indul, és június közepéig tart a limitált létszámú képzés. A prémium jellegből adódóan 10-12 fős csoportlétszámra törekszünk. Ez összhangban van azzal a célunkkal, hogy azt szeretnénk, ha a képzés oklevelével rendelkező szakemberek valóban láthatóak lennének a piacon, és minőségileg kiemelkednének társaik közül. Természetesen a képzés végével sem engedjük el a hallgatóink kezét, lesz alumni klub, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy ezek az emberek találkozzanak egymással, másrészt hogy folyamatos szakmai inputokat kapjanak.

– Emellett biztosítjuk majd a személyes kiértékelés eredményeitől függően az említett testre szabott szatellit képzéseket, valamint a legjobb végzettek akár a Hammel & Hochreiter állandó interim csapatába is bekerülhetnek. Az Akadémia kurzusa arról is szól, hogy a szolgáltatói tapasztalatok megosztásával fejlesszük az interim piac szereplőit. A képzés maximálisan összhangban van a Nyenrode szellemiségével, melynek mottója: “For business by business”.

Sólyomi Dávid
A Tanácsadó magazin