Érdemes időben elkezdeni a cégutódlás tervezését

Napi Gazdaság, 2011. február 18.
Kasnyik Márton

A családi vállalkozások többsége a meglévő formájában csak az alapító vezetésével működőképes, holott vele bármi történhet, ilyenkor különösen hasznosak lehetnek az interim menedzserek – véli Virágh Rajmund, az Interim Menedzser Akadémia ügyvezetője, cégutódlás-specialista.
 


A rendszerváltáskor induló cégek alapítói mostanra érnek el tömegesen abba a korba, amikor megkerülhetetlen a cégutódlás és az ezzel járó átszervezés kérdése. Míg a fejlettebb országokban megvan már a rutin az ilyen helyzetek kezelésére, addig Magyarországon először szembesülünk tömegesen ezzel a feladattal. – mondta Virágh Rajmund, a Hammel & Hochreiter International Consulting, valamint az Interim Menedzser Akadémia ügyvezetője, cégutódlás-specialista.
A legnagyobb kihívás, hogy kézi vezérléssel működnek a családi vállalkozások, nincsen bennük átlátható rendszer. Mindemellett egy karizmatikus alapító-vezető alatt általában munkatársak dolgoznak, nem pedig vezetői kompetenciákkal rendelkezők, utóbbiak ugyanis nem kapnának számukra elegendő szabadságot e szervezetekben.
A legtöbben nem készülnek fel időben a cégutódlásra, holott a családi vállalkozások többsége a meglévő formájában csak az alapító vezetésével működőképes. Fontos szem előtt tartani, hogy bármi történhet az alapítóval, valamint hogy a befektetők vagy éppen a hitelező bank számára is óriási kockázatot jelent, ha egyértelműen egy – esetleg még idős is – embertől függ a cég, melynek struktúrája sem éppen átlátható – mondta Virágh.
A szakértő szerint alapvetően három kimenet lehetséges: eladásra vagy családon belüli átvételre készítjük fel a céget, vagy arra, hogy alkalmazott menedzsmentet irányítsa a jövőben. Magyarországon az említett cégalapító, tulajdonosi kör jellemzően 50-70 éves korú. Fontos felkészülni és tudomásul venni, hogy ez az utódlástervezés és annak végrehajtása legalább 2-3 évet vesz igénybe, így célszerű időben elkezdeni.

Az alapító tulajdonos lehet előrelátó, és időben elkezdi az utódlástervezést, vagy éppen új ötletei vannak, és át akarja adni a napi operatív vezetést, ehhez azonban fel kell szabadítania magát. Ilyenkor személyesen ő áll az igény mögött, hogy elkezdjük a közös munkát – mondta a cégutódlás-specialista. Adódhat továbbá olyan eset, amikor az alapító halála miatt az örökösök nyúlnak az interim megoldáshoz. Ezen kívül előfordul, hogy a pénzintézet egy-egy jól teljesítő cég mögött kiemelkedő menedzsment kockázatot lát, és javasolja a szolgáltatást Ügyfelének. Nagy örömünkre ma már aktívan tevékenykedik Magyarországon is a  Felelős Családi Vállalkozások Egyesülete, mely kifejezetten terjeszti a tudatos cégutódlás kultúráját, és adott esetben igényli tagjainak az interim menedzsment szolgáltatást.