Az interim menedzserek lesznek a jövő vezetői

Interjú Jacques Reijniersszel, az interim menedzsment egyik európai úttörőjével
Napi Gazdaság, Kasnyik Márton
2011. 02. 18.

A globalizáció miatt olyan menedzserekre van szükség, akik képesek gyorsan átalakítani a cégeket – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Jacques Reijniers, az interim menedzsment egyik európai úttörője, aki januárban kezdett el oktatni a magyarországi Interim Menedzser Akadémián.
Ön tanúja volt az interim menedzsment születésének. Milyen igények hívták életre ezt a szakmát?
Amikor először megjelent az interim menedzsment, a hetvenes évek végén, Hollandiában, akkor a helyi cégek nagy válságban voltak. Akkoriban számos fájdalmas tapasztalat után felismerték, hogy a vállalati tanácsadás önmagában nem működik, nem tudja kihúzni a bajból a kihívások előtt álló
vállalatokat. Ehelyett olyan emberekre volt szükség, akik rövid idő alatt nagy változásokat tudtak elérni. Azt is felismerték ezzel egy időben, hogy számos olyan tapasztalt vezető van a munkaerőpiacon, aki képes ezeket a szükséges nagy változtatásokat végrehajtani. Kiderült, hogy ezek a kívülről érkező, ám tapasztalt és lényeglátó vezetők sokkal sikeresebben tudnak tartós válaszokat adni azokra a problémákra, amelyekkel a cégek szembenéztek.
Én ebben az időben számos cégnél kaptam hasonló feladatot mint interim logisztikai és interim beszerzési menedzser, tapasztalataimat ezen túl egy vállalati tanácsadással és interim menedzsmenttel foglalkozó cég igazgatása során szereztem.

Ebben az időben mennyire vált el egymástól a hagyományos és az interim menedzseri szerep?
Valójában a kilencvenes évek elején ismertük fel – akkoriban a Coopers & Lybrand (amely a mai PwC egyik elődje) partnere és igazgatósági tagja voltam –, hogy a menedzsment és az interim menedzsment között nagy különbségek vannak. Ezeket az eltéréseket meg kell tanulni, hiszen az
interim menedzserek korábban mind „hagyományos” vezetői feladatokat láttak el. Emiatt kezdtünk el kifejezetten interim menedzsment képzési programokat indítani.Fontos látni azt is, hogy milyen külső tényezők hívták életre ezt az új típusú vezetői funkciót: a globalizáció miatt felgyorsult a verseny, és sokat fejlődött a technológia is, ami lehetővé tette a termékskála szélesedését és a munkafolyamatok nemzetköziesedését. Ezáltal a cégeknek rugalmasabbá kell válniuk, hogy fenntartsák a versenyképességüket, ehhez pedig gyakrabban és gyorsabban kell átalakítani a vállalatokat. Az ilyen feladatokhoz olyan menedzser kell, aki nemcsak a mindennapi teendőket végzi, hanem arra is képes, hogy tartós változást érjen el.

Mi ösztönzi arra a cégeket, hogy olyan vezetőket keressenek, akik nem ismerik a céget igazán behatóan?
Tapasztalataim szerint egy átfogó változási folyamatot a külső tanácsadók önmagukban nem tudnak levezényelni, hiszen ehhez vezetői szerepre is szükség van. Ezért a vállalat menedzsmentje is dönthet úgy, hogy valamelyik részleg élére kinevez egy interim menedzsert, aki „felrázza a dolgokat”, illetve a tulajdonosok vagy az igazgatótanács is lecserélheti akár a vállalat legfelső menedzsmentjét interim menedzserekre, ha úgy látják, hogy az nem képes valódi változásokat megvalósítani. Úgy vélem, hogy a mai interim menedzserek lesznek a jövő új vezetői, hiszen olyan kompetenciákkal kell rendelkezniük, amelyek a hagyományos menedzsment fölé emelik őket: nem csupán a mindennapi tevékenységeket irányítják, hanem átlátják, milyen változtatásokra van szükség, és végre is tudják hajtani e változásokat.

Hogyan tud egy interim menedzser felülemelkedni azokon a problémákon, amit a cég pontos ismeretének hiánya jelent? És hogyan visel felelősséget, ha a rövid regnálása alatt elért változások csak akkor jelentkeznek, amikor ő már nincs is a cégnél?
Elsősorban azokkal a kompetenciákkal, amelyekkel eleve rendelkeznie kell. Egy interim menedzsernek kell hogy legyen olyan tapasztalata, tudása, egyénisége és fellépése, hogy azonnal neki tudjon kezdeni a munkának. A szokásos módszer szerint hónapokig eltart,amíg kiválasztják az új menedzsereket, és további hónapok kellenek ahhoz, hogy kinevezésük után beilleszkedjenek a szervezetbe. Az interim menedzserek a hagyományos, mindennapi feladatok levezénylése mellett képesek arra is, hogy – akárcsak a tapasztalt tanácsadók – rövid idő, akár egy hét alatt felismerjék, hogy mit, hogyan és mely területeken kell azonnal változtatni. Ráadásul ha sürgősen szükség van a változásra, akkor nincs idő a személyi kapcsolatok hosszadalmas építésére. A felelősséget elsősorban az átadási folyamat hatékony levezénylésével, illetve a vállalatnál megmaradó menedzserek felkészítésével vállalják az interim menedzserek: ez az egyik legfontosabb eszközük, amivel az elért változások tartósságát biztosítják.

Példa kép
Prof. Dr. Ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA és Paul Stolk,
a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke

Kik jelentkezhetnek a magyarországi Interim Menedzser Akadémiára? Potenciálisan mekkora körről beszélünk?
Elsősorban olyan emberekre számítunk a jövőben is – mint ahogy ez az első kurzus hallgatóira is jellemző –, akik most fejezték be vezetői munkaviszonyukat, és egyfajta útkereső szakaszban vannak; úgy véljük, hogy több százan lehetnek a potenciális ügyfeleink. A magyarországi képzés komoly hangsúlyt helyez arra, hogy segítse a potenciális vagy kezdő interim menedzsereket életvezetési kérdésekben is: számos korábbi vállalatvezetőnek vannak nehézségei az önfoglalkoztató életmóddal a kezdeti időszakban.