Nagy lehetőség az interim menedzsment, csak élni kell vele!

A Tanácsadó, 2011. II.
Sólyomi Dávid

Rövidtávon is az interim menedzsment szerepének növekedésére számíthatunk a kelet-közép európai régióban, a piac fejlődésének azonban elengedhetetlen feltétele a minőségi képzés, a megfelelő tudásbázis megléte. Dr. Jacques Reijniers, a holland Nyenrode Business Universiteit professzora, az európai interim menedzsment úttörője osztotta meg velünk véleményét.
Gyakran az európai interim menedzsment úttörőjeként említik Önt. Hogyan látja ezen terület múltbeli és jövőbeli szerepét?

A piacok ma már nagyon dinamikusan változnak, így a cégeknek – a kiélezett verseny miatt – a korábbinál jóval kevesebb idő alatt kell megfelelően reagálniuk. A vállalatok nem engedhetik meg maguknak a késlekedést, az optimális válaszok gyors megadásában pedig az interim segíthet.
Az interim menedzserek három szerepet is betöltenek: tanácsadók, operatív vezetők és változásmenedzserek egyben. Ezen funkciók tökéletes ellátásához dedikált kompetenciák szükségesek, melyeket csakis képzéssel és folyamatos támogatással lehet fejleszteni.
A felvázolt piaci változásoknak, a turbulens üzleti környezetnek köszönhetően úgy vélem, a ma
interim menedzserei lesznek a jövő vezetői. A kérdés személyes részére rátérve, Hollandiában a ’90-es években indult a képzés, mely ezt követően Belgiumban és Németországban is megkezdődött. Idén Magyarország mellett Svájcba és Spanyolországba is meghívtak, hogy támogassam az interim képzés beindítását.
Szeretném a tudományos és gyakorlati tapasztalataimat minden országba eljuttatni, hogy mindenütt fejlődhessen ez a mára már bizonyítottan sikeres menedzsmenteszköz.

Mi motiválta az interim menedzsment képzés elindítására?

A ’90-es évek közepén kezdtem oktatni. Sikerült azonosítanom a hagyományos és az interim menedzsment közti legfontosabb különbségeket, az eltérő szerepeket, valamint azt, hogy mi teszi egyedivé az interimet, melyek a kritikus sikertényezők és a szükséges kompetenciák.
Láttam, hogy rengeteg tapasztalt és sikeres vezető szeretne interimmé válni, sokukban azonban nem volt meg a potenciál.
Lenyűgözött a háttérben meghúzódó okok feltárása. Másrészről egy interim menedzsment szolgáltató cég vezetőjeként megtapasztaltam, hogy rengeteg megbízás esetén nagyon hasonló fejlesztési lehetőségek kínálkoznak. Mindezen tapasztalatokra alapozva kristályosodott ki bennem, hogy az interim menedzsment egy igazi hivatás, melynek elsajátítása egy koncepció mentén történő vezetés, képzés segítségével lehetséges. Idővel persze, az interim piac növekedésével lehetetlenné vált az egyéni képzés, és előtérbe kerültek a csoportos megoldások, melyek vitathatatlan előnye, hogy egymástól is sokat tanulhatnak a résztvevők.

Olyan embereket képez, akik legtöbbször „kész menedzsernek” tartják magukat. Hogyan tudja nekik megmutatni a helyes irányt?

Nagyon fontos a hallgatók korábbi megbízásainak, tapasztalatainak megismerése, alapként történő felhasználása. Kezdetben mindenképp az interim menedzsment koncepciójának megértésére, az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázására kell fókuszálni. Mindig az ügyfél végcélját fejben tartva kell a konkrét folyamatra összpontosítani, így az interim menedzser hozzáadott értékként a megbízó szervezetnél meglévő strukturális problémákat is megoldja.
A tanulási folyamatot természetesen az életből vett esettanulmányok segítik, ezek kapcsán a hallgatók ráébrednek, hogy valóban van még lehetőségük fejlődésre.

Mik a tapasztalatai, várakozásai Kelet-Közép-Európa első, magyarországi interim képzésével kapcsolatban?

Úgy látom, komoly érdeklődést mutató, az üzleti élet és menedzsment területén jelentős tudással rendelkező hallgatók gyűltek össze az Interim Menedzser Akadémia képzésén. Szerintem rövid időn belül ebben a régióban is megnő majd az interim menedzsment szerepe, így nem meglepő, hogy számos tapasztalt vezető szeretné ennek alapjait elsajátítani. A térség vállalatai igyekeznek minél versenyképesebbé válni és nyugati mintára működni. Akiknek ez sikerül, hosszú távon sikeresek lehetnek. Mindenképp növekvő igényt látok felsővezetői erőforráshiány esetén interim menedzsment megoldások alkalmazására és a professzionális képzések iránt is, a piac tehát ígéretes.

Mi a véleménye a magyarországi menedzserekről, az interim piac kínálati oldaláról?

Nem tudom megítélni a teljes szektort, de akikkel találkoztam, elhivatottak, képzettek és rendkívül érdeklődők voltak, ezért a professzionális képzés, iránymutatás rengeteget segíthet nekik. Összességében persze nehéz megmondani, van-e elég olyan vezető Magyarországon, aki valóban interimmé válhat, ezt a kérdést mindenképp elemezni kell majd. A kész interim menedzserek, akikkel volt szerencsém találkozni, példaértékűek a piacon, ilyenekre lenne még szükség.

Térjünk át a keresleti oldalra! Mennyi időre lehet szükségük a vállalatoknak, hogy az interimet elfogadják releváns megoldásként?

Minden azon múlik, hogyan működik a sikeres esetek, kiváló példák kommunikálása. A cégeknek egyértelműen be kell mutatni ezen megoldás hozzáadott értékét, és pontosan meg kell világítani előttük a teljes folyamatot. A rendszeres kommunikációval meg lehet értetni a vállalatokkal, mit veszítenek, teljesítményükben konkrétan hogyan tükröződik, ha nem élnek az interim adta lehetőségekkel.
Tapasztalataim szerint ez egy hosszabb folyamat, mely más országokban 2-5 évet vett igénybe.
Annál gyorsabban várható eredmény, minél előbb adódik lehetőség a sikeres esetek a kommunikálására. A megfelelő marketing kulcskérdés, közben azonban szem előtt kell tartani, hogy nem mindenre az interim menedzsment a megoldás.

Magyarország még kifejezetten az út elején jár. Mit kell tennünk, mire számíthatunk?

Tanulni kell más országok tapasztalataiból, és mindenképp meg kell osztani a hazai tapasztalatokat, a kialakult „best practice”-t. A közeljövőnek a további professzionális interim menedzserek képzéséről kell szólnia, valamint a piaci szereplőknek meg kell érteniük a menedzsmenteszközök közti különbségeket és az interim előnyeit, hozzáadott értékeit. Ha ez megtörténik, az interim menedzsment által versenyképesebbé, erősebbé válhatnak a magyarországi vállalatok, ami gazdasági és társadalmi szinten is rendkívül sok előnyt jelent. Ez egy nagy lehetőség, csak élni kell vele!