Interim menedzsment az autóiparban

Diplomacy & Trade – 2011.09

Az autóipar Magyarország egyik legfontosabb iparága, melyben a Hammel & Hochreiter sikeres interim menedzsment tevékenységet végez több cégnél is. Az Interim Manager Academy-vel folytatott együttműködésünk eredményeként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyarországi autóipar és az interim menedzsment viszonyát két oldalról – egyrészt az interim menedzser, másrészt az interim menedzsment szolgáltatást igénybe vevő megbízó szemszögéből  mutatjuk be.
Aktív képAz Akadémián végzettek között van a kecskeméti Bosal ügyvezetője, Rasovszky Miklós és a Hammel & Hochreiter interim menedzsere, Fejős Péter is, őket kérdeztük:

Miként járulhat hozzá az interim menedzsment, mint vezetési eszköz az autóipari fejlesztések megvalósulásához?
Fejős Péter: Az autóiparban milyen esetekben jelenthet megoldást az interim menedzsment?
A magyar ipar – jelen helyzetben különösen érvényes ez – egyik húzóágazata az autóipar. Az autóipar mindenhol megköveteli a legkorszerűbb technológiák, a legújabb fejlesztések és a legátfogóbb minőségmenedzsment alkalmazását. Nincs ez másként a menedzsment módszerek területén sem. A nyugaton már széles körben alkalmazott interim megoldások egyre elterjedtebbek hazánkban is. Alkalmazási területük az autóiparban is a klasszikus: hirtelen fellépő igények esetén – munkatársak időleges kiesése a munkából például betegség, gyermekvállalás miatt; átmenetileg megugró megrendelések kielégítése idején; új termékek implementálásánál, illetve termelés áttelepítésénél; projektfeladatok alkalmával – azonnali professzionális megoldás a képzett és tapasztalt interim menedzser alkalmazása, aki költséghatékonyan, a vállalt feladatra koncentrálva teszi a dolgát, majd távozik.

Aktív interim menedzserként mi motiválta arra, hogy részt vegyen az Interim Menedzser Akadémia oktatási programjában?
Az élethosszig tartó tanulás talán már közhelyként hangozhat. Ha valaki sikeres akar lenni saját területén elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát, profi legyen a szakmájában. Az Interim Menedzser Akadémia egy kiváló lehetőség a profivá váláshoz.
A már meglévő interim tapasztalatain felül mit nyújtott Önnek az Akadémia?
Az Interim Menedzser Akadémia – mint a neve is mutatja – nem alapszintű képzés. A benne résztvevők évtizedes vezetői tapasztalattal, széleskörű szaktudással rendelkező szakemberek. Ez azonban az interim menedzsmentben még nem elég, mert ezt is, mint minden szakmát tanulni kell. Ezt a tudást szerezhettem meg a szakma kiváló hazai és holland oktatóitól és gyakorló menedzsereitől.

Hogyan tudja alkalmazni interim menedzsment terén megszerzett ismereteit, különösen az Akadémia által nyújtottakat a jelenlegi autóipari projektje során?
Egy adott szakterület kiváló ismerete az interim menedzsmentben triviális elvárás. Az Akadémia rengeteg gyakorlati ismeretet, készséget tanított. A meglévő szaktudás mellett olyan eszköztárra és know-how-ra tettem szert, melyeket interim menedzserként nagyon jól tudok hasznosítani; melyek azonnal alkalmazhatóak, sőt, alkalmazandóak is a projektek során. Így van ez a jelenlegi projekt esetében is. Az Akadémia által többek között az interkulturális kommunikáció, az asszertív kommunikáció és az üzleti etika terén nyújtotta ismeretek hozzájárultak ahhoz, hogy a vegyes nemzetközi team-mel (német, holland, japán és magyar tagok) igen rövid idő alatt nagyon hatékony együttműködést tudjak kialakítani.

Aktív képMiként járulhat hozzá az interim menedzsment, mint vezetési eszköz az autóipari fejlesztések megvalósulásához?

Rasovszky Miklós: Az autóipari vállalatok jelentős része a napi feladatokhoz igazított humánerőforrással rendelkezik, s így számukra minden váratlan illetve addicionális feladat extra erőforrást igényel, ráadásul a feladathoz csak a legritkább esetben társul elegendő idő. Véleményem szerint az interim menedzsmentszolgáltató elsődlegesen azzal a képességével, hogy képzett, tapasztalt munkatársakat tud a megbízó részére, rövid határidővel biztosítani.

Aktív felsővezetőként miért döntött úgy, hogy részt vesz az Interim Menedzser Akadémia oktatásában?
Tekintettel arra, hogy az interim menedzserek ugyanolyan vagy nagyon hasonló feladatokat látnak el, mint az alkalmazott vezetők – csak számukra nincs biztosítva betanulási és fejlődési idő – mindig is érdekeltek azok a hatékony módszerek és eszközök melyekkel felvértezve egy tapasztalt interim menedzser sikeresen úrrá lesz a szűkös idő okozta nehézségeken. Úgy gondolom napi feladataim végrehajtásában magam is alkalmazhatom a tanultakat.

Az Akadémián szerzett tudást hogyan tudja felsővezetőként alkalmazni mindennapi tevékenysége során?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy változatos összetételű, nagyon tapasztalt, korábbi és jelenlegi vezetőkből álló csapat tagjaként meglepően jó tanároktól tanulhattam fél éven keresztül. A képzés mindvégig gyakorlatias volt, s a rengeteg szituációs gyakorlat és elemző beszélgetés még jobban elmélyítette a megszerzett tudást. Egyszerű szituáció menedzsmenttől az összefüggések mélyebb elemzéséig terjed a paletta, s ez remek támogatást nyújt.

Meglátása szerint az interim menedzsment mely vetületei lehetnek érdekesek az autóipar számára?

Elsődlegesen a következő szerepkörökben találkozhatunk interim menedzserekkel valamelyik vállalatnál:

  • szakértőként, speciális tudással, egyértelműen meghatározott feladatok végrehajtására, amint gépet, szoftvert telepít vagy javít, módszereket, technológiákat vezet be stb.
  • egy-egy jelentősebb fejlesztési vagy beruházási projekt kapcsán, mint projekt menedzser, aki az állandó vállalati szervezettől és feladatoktól világosan elkülönülő ún. projekt struktúrában tevékenykedik, az elsődleges tevékenységek mikéntjére gyakran semmilyen hatása sincs, projekt organizációt irányít.
  • hosszabb szabadság, betegség idején helyettesít valakit, (gap manager) kitölti az átmeneti űrt, vezeti a részleget, ekkor gyakran a helyettesítendő munkatárs választja ki a feladatra.
  • bár a tanácsadás elsődlegesen a „nagy négyes”- ként emlegetett multinacionális tanácsadó cégek legfőbb vadászterülete, egyre gyakrabban találkozhatunk korábban sikeres interim menedzserekkel tanácsadói szerepben.
  • végül, de nem utolsó sorban a klasszikus interim menedzser szerepkörben, amikor a vállaltnál kialakult helyzet azonnali, mélyreható változásokat követel, s a tulajdonos/felsővezető már túl van a tréning/tanácsadás/mentő hitel sorozaton. Házon belüli erőforrások híján erre külső szakembert kell felkérni, egy profi interim menedzsert, aki megtervezi és végrehajt(at)ja a változásokat.

A piaci gyakorlat azt bizonyítja, hogy az Interim menedzsment, mint vezetési eszköz a nagyvállalatok sikerességét már rövid időn belül is látványosan támogatja.

Aktív képJó ideje már Magyarországon is fellelhető az interim menedzsment, de a képzésére eddig nem, vagy csak kevesen fordítottak figyelmet. Az Interim Manager Academy a holland Nyenrode Business Universiteit tudását és a Hammel & Hochreiter hazai tapasztalatát osztja meg hallgatóival. A Hammel & Hochreiter kiemelt szakmai támogatója az Interim Menedzser Akadémiának, mely intézmény első végzős hallgatói idén júniusban kapták meg az Akadémia és Nyenrode Business University közös oklevelét.

A Hammel & Hochreiter állandó Interim Menedzser csapatával valamennyi vállalati stratégiai és funkcionális területet lefedi: cégvezetés, pénzügy, számvitel, kontrolling, informatika, humánerőforrás, logisztika, marketing, értékesítés, termelés, minőségbiztosítás. A Hammel & Hochreiter International Interim Management Partnership, olyan menedzsereket fog össze, akik Magyarország, valamint a régió közép- és nagyvállalatainak menedzsmentjében betöltött felsővezetői pozícióiban szerezték tapasztalatukat.

Virágh Rajmund
Interim Manager Academy, ügyvezető