Női kvóta az olasz vállalatokban

A köztulajdonban levő és a tőzsdén jegyzett olasz vállalatok igazgatótanácsában résztvevő nők létszámát augusztus 13-tól törvény szabályozza. A vállalatokat vezető testületek tagjainak legelső újraválasztásán a nők arányának el kell érnie a húsz százalékot. Az igazgatótanácsok másodszori megújításán pedig 33 százalék lesz a minimum.

A hétfőn életbe lépő új olasz esélyegyenlőségi törvény az olasz közvállalatok és a tőzsdén jegyzett cégek vezetőségének nemek szerinti összetételére vonatkozik. A törvényt kidolgozó Alessia Mosca, a baloldali Demokrata Párt (PD) és Lella Golfo a jobbközép Szabadság Népe (PdL) képviselője a sajtónak elmondta, hogy közel hatezer nő juthat így vállalati vezető szerephez.
„A 40 százalékos női kvótát biztosító Norvégiához képest ez semmiség, Olaszországban mégis történelmi lépésnek számít” – mondták el a képviselőnők. A törvény 2100 olasz vállalatot érint. Az ezeket irányító 13500 vezetőségi tagnak jelenleg csak négy százaléka nő.

Az előírást a három hónapos türelmi idő után sem teljesítő vállalatokat százezer eurótól egymillió euróig terjedő bírsággal büntetik, további négy hónap után pedig feloszlathatják az igazgatótanácsot. A törvény tiszteletben tartatása a Consob, olasz állami tőzsdefelügyelet és a római esélyegyenlőségi minisztérium feladata lesz.

Forrás: MTI – 2012. augusztus 7., kedd 11:01