Hogyan váljunk interim menedzserré? – egy hallgató tapasztalatai

Az interim menedzser szakma egy komplex tevékenység: speciális szakmai tudás, pszichológiai alapismeretekkel, etikai normák betartásával, széleskörű vezetői ismeretekkel és még sok mindennel együtt. A hollandiai Nyenrode magánegyetem professzora, Jacques J.A.M.Reijniers könyvet írt az interim menedzser szakmáról, Interim Management: a true profession címmel. (A könyv jelenleg csak holland és angol nyelven olvasható.) A professzor, mint az interim menedzser szakma “atyja”, egy kézikönyvnek szánta a művét.

Az Interim Menedzser Akadémia immáron második évben indította el a holland egyetemmel közös kurzusát 2012 februárjában. Elhatároztam, hogy mindenképpen elvégzem ezt a tanfolyamot, mivel ez egy olyan szakma – véleményem szerint – ahol mindenekelőtt a “szürkeállományt” fizeti meg a megbízó. A mai korban a 45-55 éves felsővezetők számára ritkán adódik olyan kihívás, amiben a megbízó számára az elsődleges szempont a szakmai tudás és háttér, a komplex szemléletmód.
A képzés eredményeként – mestermunka elkészítése és 3 napos hollandiai esettanulmányozás után – a sikeres vizsgát tevő hallgatók a Nyenrode Egyetem és az Interim Manager Academy “képesített interim menedzser” oklevelét kapják meg. A holland professzor angol nyelvű könyvét mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik a szakma iránt. Mindjárt a képzés elején elkezdtem olvasni és a közepére egyszer már el is olvastam. Ezután jöttek elő a gondolataim a könyv témái szerint az oktatás mentén, és újra elkezdtem olvasni az adott fejezetet. Ez így ment egy hónapig, míg szépen lassan az egész könyvet el nem olvastam újra.
A képzés során beszélgettem “évfolyamtársaimmal”, és rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki a könyvet egyszer, de egész biztosan az egyetlen, aki kétszer olvasta el. Tettem egy javaslatot, hogy “programon kívül” tartok egy összefoglaló előadást társaimnak a professzor könyvéről. Az ötletnek mindenki örült, és úgy gondolom, hogy az előadás nagy sikerét az mutatta, hogy utána többen is a kezükbe vették ezt a művet.

Meglátásom szerint a könyv a szakmát éppen elkezdő kollégák számára “bibliaként” forgatható. Részletesen foglalkozik minden olyan problémával, ami a megbízás elfogadásától, a problémák feltárásán át a feladat megoldásáig felmerül. Ezen kívül külön fejezetet szentel a szerző a vezetői magatartás elemzésének, helyzetgyakorlatokat hoz és alaposan kidolgozza azt a folyamatot, aminek a lényege, hogy az interim menedzser úgy adja át az “újraélesztett” vállalatot az utódjának, hogy a vállalat az ő munkája után is fenntartható módon működjön.

Húsz éve vagyok saját vállalkozásom ügyvezető igazgatója, az FMCG szektorba szállítunk háztartási cikkeket. Az interim menedzser szakmát, mint egy új kihívást akartam megismerni. Az elmúlt fél év bebizonyította, hogy az IM Academy képzése nagyon jól összeállt a holland professzor könyve által adott szakmai anyagból és a különféle tematikák előadásaiból, csoportos feldolgozásából. Amíg az előadásokon, workshopokon, olyan témákat dolgoztunk fel, mint:

– Én márka
– Üzleti etika
– Érzelmi intelligencia, empátia
– Asszertív kommunikáció
– Multikulturális kommunikáció
– Narratívák és a történetmondás szerepe a vezetésben

addig a professzor könyve és a nagy számú magyarországi és nemzetközi esettanulmány egy a szakmába éppen csak belépő számára – mint magam is – eligazodást nyújtott arról, hogy milyen gyakorlati, hétköznapi problémákkal kell egy interim menedzsernek megküzdenie.
Állítom, hogy a könyv elolvasása nélkül – 230 oldal tömör tudományos angol nyelvű fogalmazásban – a kurzusra beiratkozó nem éri el igazán a célját. A könyvet ugyanakkor jól lehet forgatni már a gyakorlati életben is, tehát egyfajta “mankó” a felmerülő problémák megoldásához. Ugyanakkor a fent említett előadások olyan szemléletet adnak a jövő interim menedzsereinek, ami nélkül a szakma kihívásai sem sajátíthatóak el. Ki gondolná például, hogy a különböző viselkedési formákat a vállalaton belül, és a vezetők reagálását ezekre a viselkedési formákra, személyiség megnyilvánulásokra lovakon keresztül is lehet tanulmányozni? Magam sem gondoltam volna, viszont a kurzus végén szervezett “paci nap” meggyőzött arról, hogy nem szabad csak legyinteni egy ilyenfajta képzési formára sem.

Torma Ferenc
Interim Menedzser Akadémia végzett hallgatója

2012-08-14 15:14:53
HR Portal