Szaktudás kölcsönbe

Szaktudásunkat kölcsönbe is adhatjuk. A vezetői megújulás egyik lehetősége, hogy kihelyezett szakemberként projektekre adjuk el magunkat.

Eljön az idő, mikor a felsővezető eléri karrierje csúcsát. Egy multicég csúcsszékéből lezuhanni alsóbb szintre, komoly megrázkódtatás.

kristof-gyorgyi-itbusiness

 

Nagy pofon szembesülni a perspektívák hiányával, vagy azzal, hogy a szamárlétrát rossz falnak támasztottuk. Hogyan lehet új karriert építeni 40-50 évesen? Olyannyira nincs biztos állás, hogy az íróasztalba kapaszkodás és a röghöz kötés már nem lehet jövőkép – hangzott el a felnőttképzéssel foglalkozó, első évfolyamot kinevelő Interim Menedzser Akadémia üzleti reggelijén.

Lehet, hogy csupán 1 évet töltünk egy munkahelyen, és már búcsúzunk is. Ezért mobil szakemberekké, interim menedzserré is képezhetjük magukat, hogy egy-egy projektre adjuk el szaktudásunkat. Hollandiában és Németországban már régóta alkalmazzák ezt a vezetői alkalmazásformát. Segítségével könnyedén be tud valaki kívülállóként illeszkedni akármilyen szervezeti kultúrába vagy feladatkörbe. „A legnagyobb kihívás a szemléletváltás mellett, hogy idegenként tekintenek ránk, hiszen belelátunk a folyamatokba. Ezért fontos, hogy lojalitást és megbízhatóságot sugározzunk” – mondja Vass Melitta, végzett interim menedzser.

vass-melitta-itbusiness

 

„Az ember biztonságra van programozva. A gazdasági instabilitás azonban arra ösztönzi a szakembereket, hogy függetlenül, projektszemlélettel tekintsenek szakmájukra. Ha képesek a szemléletmódváltásra, akkor ugyanolyan sikereket érhetnek el »kölcsönbe« adott szaktudásukkal, mintha egy multicég beágyazott, első emberei lennének” – fűzi hozzá Kristóf Györgyi ügyvezető igazgató.

Megjelent: IT Business, 2012.02.10