Egyszer mindenki volt vagy lesz interim…

Aktív korunk legizgalmasabb és egyben legnagyobb téttel bíró kérdésköre a karrier. Iskoláink, az egyetem elvégzése után megindulunk a ranglétrán, hogy aztán néhány évtized múltán megelégedetten, anyagi biztonságunkat teljes öregkorunkra megteremtve adhassuk át a stafétát a következő generációnak. Ez az optimális helyzet azonban a legritkábban adatik meg, ám ez nem feltétlenül azért van, mert valamit elrontottunk, hanem azért, mert a világ változik, és benne változunk mi is. Az átmeneti helyzetek megélése, kezelése, a legjobb döntés meghozatala nehéz feladat, és legtöbbször egyedüli felelősségünk a megoldás. Ez a magányosság sokszor nyomasztó, egyesek számára túlzottan is megterhelő, hiszen számtalan lehetőséget kell mérlegelnünk.

– Ragaszkodunk pozíciónkhoz, és keresünk a szakmán belül más cégnél, akár versenytársnál, hasonló állást: ezt hívják csöbörből vödörbe váltásnak.

– Ragaszkodunk a céghez és elfogadunk más pozíciót, és az ezzel együtt járó szerény, de nem sértő kompenzációt: ez egyfajta parkoló pálya.

– Továbbra is alkalmazotti létben gondolkodunk, de hajlandóak vagyunk mind szektort, mind iparágat váltani: ehhez persze nagy szerencse is kell, olyan szakmai és személyiség profil, amely ezt lehetővé teszi. A jó hír, hogy mindkettő fejleszthető!

– Céget alapítunk: ez a korábbi alkalmazotti feladatokhoz képest a világ másik oldala, sok minden szükséges hozzá, és nem biztos, hogy 40-50 évesen kell elkezdeni, a szakmai és a személyiségprofil ebben az esetben is kulcskérdés!

– Saját lábra állunk, a korábban megszerzett szürkeállományunkat értékesítjük a piacon, itt már csak az a kérdés, hogy a tanácsadó, a tréner, a coach vagy az interim menedzser életforma, feladatkör az, amit igazán élvezettel és jól tudunk a mindennapokban megvalósítani: az életkor legalább egyvalamire biztosan jó: bölcsebb és hitelesebb lesz az ember, és ez sokszor bizony piacképes tudás.

– A pályaelhagyást választjuk: így lesz a szoftverfejlesztőből biokertész, a grafikusból autórestaurátor, a felső vezetőből pék, és folytathatnánk a sort.

Rengeteg pro és kontra érv mellet az sem mindegy, mire vagyunk alkalmasak, képesek, mihez érzünk energiát, motivációt. Mostanában talán még többen szembesülnek ezekkel a kérdésekkel, főleg a 90-es évek nagy menedzser generációja, akik a legújabb kori piacgazdaságot segítettek létrehozni, és akiket az elmúlt évekig folyamatosan helyzetbe hozott az élet. Ám a gazdaság megtorpanása, a strukturális változások új helyzetet teremtettek sokak számára, valódi dilemmaként felvetve a „hogyan tovább” kérdését.

COMPASS A HAMMEL & HOCHREITERREL!

Az interim szó immár hosszú évek óta sokak számára egyet jelent a Hammel & Hochreiter céggel. Szakemberek ezrei, ügyfelek százai éltek az interim menedzsment lehetőségével – a klasszikus értelemben. Most más módon is választ adunk az interim helyzetekre. Olyan szakemberek, tehetséges vezetők döntéseiben szeretnénk segíteni, akik orientációt, iránymutatást, továbblépési lehetőséget keresnek. Ehhez dolgoztuk ki a COPMASS menedzser orientációs és akkreditációs rendszerünket!

A COMPASS küldetése, feladata, hogy teret adjon a személyes fejlődési ambícióknak, segítse újraértelmezni az egyén előtt álló lehetőségeket, és megtalálni a legjobb megoldást, legyen az a visszatérés az alkalmazotti világba, saját vállalkozás melletti döntés, vagy külső erőforrásként: tanácsadóként, trénerként, coach-ként vagy interimként való projekt munka.

HOGYAN MŰKÖDIK A COMPASS?

COMPASS Orientáció – A Hammel & Hochreiter évtizedes interim és kiválasztási tapasztalataival alkotta meg azt a struktúrát, amely a belépési ponttól kezdve személyreszabottan irányítja az érdeklődő szakembereket a rendszerben. Személyes adottságok, készségek és szándékok döntik el, hogy laza, „megfigyelő” státuszban, aktívabb partneri kapcsolatban, vagy éppen a legmagasabb szintet jelentő Interim Menedzser Akadémia irányába történik-e a továbblépés.

A cél minden esetben az egyén számára legjobb megoldás közös kiválasztása.

COMPASS Akkreditáció – A kapcsolat felvételét követően különböző összetettségű és szintű tesztek és személyes interjúk alapján alakul ki a személyes akkreditációs szint, amely a későbbi szakmai feladatok során is hasznos és praktikus fogódzót jelenthet majd.

COMPASS – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

A rendszer figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, élethelyzeteket, elkötelezettségi szinteket, úgy építettük fel, hogy világos perspektívát nyújtson, átlátható fejlődési utat mutasson az érdeklődőknek.

A COMPASS ORIENTÁCIÓS PROGRAM HÁROM FOKOZATBAN KÖZELÍTHETŐ MEG:

  1. STANDARD LEVEL

A program iránt érdeklődő automatikusan bekerül a Hammel & Hochreiter adatbázisába, amely több ezer aktív kapcsolatot jelent.

Az adatbázisba bekerülés nem jelent kötelezettséget sem a belépő, sem a HH részről, eseti lehetőséget nyújt az üzleti összekapcsolódásra.

  1. ADVANCED LEVEL

Ez a szint már egyfajta kulbtagságot jelent, hiszen a HH szolgáltatásai, kapcsolati rendszere immár szélesebb körben hozzáférhetőek.

Valamint az érdeklődő személyes profilozási, tanácsadási szolgáltatást vásárolhat, amelynek révén hiteles és objektív szakvélemény alapján alacsonyabb kockázattal dönthet arról, milyen irányba folytatja szakmai karrierjét. Ezen a ponton derül ki, hogy valakinek továbbra is az alkalmazotti karrierút fekszik-e jobban, vagy bátran választhat akár szabadúszó pályát, vagyis lehet coach, tréner, tanácsadó, vagy éppen interim menedzser, hiszen profilja erre alkalmassá teszi. De a cégalapítás is szóba jöhet ezen a ponton, mégpedig az, hogy érdemes -e nekifutni, vagy nagyon nem, az adott profillal.

  1. PROFESSIONAL LEVEL

A Hammel & Hochreiter interim partneri rendszerében a legmagasabb szintet a Professional kategória jelenti. Ide azok az elhivatott, az interim életmódra minden tekintetben alkalmas Partnereink kerülhetnek, akik vállalják az Interim Akadémiai képzést, akár egyéni, akár csoportos formában, és hosszútávon tervezik az interim életmódot. Ez már a legelhivatottabbak köre, akik készek időt, energiát, pénzt invesztálni személyes karrierjük új szintre emelésébe. Legsikeresebb interim partnereink innen kerülnek ki, ők azok, akik az ország legértékesebb interim menedzserei.

FONTOS AZ ELKÖTELEZETTSÉG

A COMPASS természetesen nem csodaszer. Kell hozzá az egyén elkötelezettsége, a változtatásra való nyitottsága, a személyes jövőbe vetett hite, a tenni akarása. Az egyén piaci értékét számos tényező befolyásolja, a személyes márka (Personal Brand) sikeressége összetett dolog. A legfontosabb viszont azoknak a fentebb említett alapkérdéseknek a megválaszolása, amely alapján aztán a fejlesztési, fejlődési utakat ki lehet jelölni.

A Hammel & Hochreiter Akadémia mindebben, vagyis az egyéni revitalizációban segít, valamint szolgáltató cég révén évtizedes tapasztalatainkat is meg tudjuk osztani az általános és aktuális piaci, megbízói igényeket illetően.

Bővebb információ a candidatehh@hammelhochreiter.com – ra küldött önéletrajz küldését követően kapható!