Újratervezés otthon és a munkahelyen…

Változik a világ, és változik a társadalmi hozzáállás a férfiak és a nők feladatainak beosztásakor: a legjobb szabály az „itt és most” keleti filozófiákat idéző helyzetértékelése. Vagyis nem az elvárások, hanem a szükségletek kellene, hogy döntsenek a munkamegosztásról.

A gyerek minden este hétkor legyen megfürdetve. Illetve… teljesen rendben van az is, ha néha úgy jön ki a lépés, hogy a gyerek fél kilenckor fürdik. Pontosabban, ha egy vezető beosztású nőnek elkerülhetetlen a vállalattal kapcsolatos kései elfoglaltsága, akkor a társa biztosítsa a család számára a békés estét, fürdetéssel, vacsorával, színvonalas népmese felolvasásával. Mindennap ugyanaz a szülő fürdesse a gyerekeket, hogy rendszer legyen a kicsik életében. Legyen igazságosan beosztva, hogy ki mikor fürdeti a gyerekeket. Egyik nap az egyik szülő, másik nap a másik. A hétvégére ne maradjon munka. Ha munka csúszik a hétvégére, akkor a másik szülő vállalja az elfoglalt fél tehermentesítését. Legyen leszögezve, hogy kinek mi a szerepe a családban, és ehhez kell igazítani a munkát. Mindig mindenkinek tudnia kell, hogy mi a dolga. Mindig mindenki legyen kész arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a változásokhoz.

A cég akvirál, a gyerek növekszik, a tenderhez újabb dokumentumokra van szükség, a gerinc megfájdul, a hónap végére pedig beesik egy kétnapos külföldi út, ahol a tárgyalásra legalább két napot kell készülni. Nincs az a szabályrendszer, se hagyományos, se az emancipáció elveit követő, ami százszázalékos kereteket adhatna az élet minden fordulatához. Változik a világ, és változik a társadalmi hozzáállás a férfiak és a nők feladatainak beosztásakor: a legjobb szabály az „itt és most” keleti filozófiákat idéző helyzetértékelése. Máskülönben abba a csapdába kerülhetünk, hogy a szabály életszerűtlen módon szabályoz. Hogy az elvek kedvéért alakítjuk az estét és a hétvégét, hogy az elvárások, és nem a szükségletek, a prioritások mentén tervezünk. A változó világ változó élethelyzetei már réges-rég meghaladták a fekete-fehér alapon történő értékelést.

Kedden derül ki, hogy az egész szerdát vidéken kell tölteni. Márciusban derül ki, hogy az egész nyarat a vállalati bővítésre való előkészületekkel kell tölteni. Év végén pedig kiderül, hogy januártól a pozíció megszűnik… Rövid, közép és hosszú távon is alapfolyamattá vált az újratervezés a work-life balance fenntartásához. A változásmenedzsment párhuzamosan zajlik a munkahelyen és a magánéletben. Elég egy bárányhimlő vagy egy nagyobb megrendelés lemondása, és napok, hetek menetrendje omolhat össze. Még az előre látható változások listája is hosszú, hát még a váratlanoké!

Érdemes erre felkészülni azokkal a készségekkel, képességekkel, amelyek egyaránt kamatoztathatók otthon és a munkahelyen – vagy akár útközben. A rugalmasság, a nyitottság, a tudatosság adta lehetőségek, a visszajelzés és a követés folyamatai az élet legtöbb helyszínén jól jönnek.

A gender-témát, az emancipáció nagy kérdéseit is érdemes egyénileg és párban, otthon és a munkában időről-időre újraértelmezni, megértve a változás természetét, jelentőségét, hatását és következményeit. Különben arra megy el minden idő és energia, hogy megfeleljünk a tavalyi vagy a tíz évvel ezelőtti elvárásoknak.

Nincsen work life nélkül, nincsen life work nélkül.

Kristóf Györgyi

Online kapcsolatfelvétel

A cikk a HR Portál oldalán jelent meg, ITT olvasható.