Hány helyen van a munkahely?

Open office, home office és társai…

A munka helye erősen relativizálódott az elmúlt években: számos munka- és feladatkör megkívánja, hogy az adott helyzetnek megfelelően keressünk helyet a célnak megfelelően. Ha kell, az ügyfél vállalatának tárgyalójában várakozva tudjuk megidézni saját cégünk virtuális open office-át a felhő segítségével. Ha az ügyfél irodája éppen alkalmatlan, akkor a tárgyalást egy vidéki étteremben lebonyolítva. Ha két külső megbeszélés között adódik harmincöt perc, akkor megkeresve azt a kávézót, ahol legjobban kihasználhatjuk az időt egy ajánlat kérdéses bekezdéseinek ellenőrzésére.

Hosszabb lélegzetű és nagy odafigyelést kívánó feladat esetén saját cégünkben és saját szobánkban adódhat alkalom az elmélyedésre, egy másik munka közös fázisát viszont az open office-ban tudjuk a legoptimálisabban tető alá hozni. A többiekkel beszélgetve, több képernyőt együtt nézegetve, a külföldön dolgozó kollégát konferenciahívásra behívva, vitatkozva, egymás szavába vágva, végül remélhetőleg konszenzusra jutva.

Hallhattuk már a road office kifejezést is: ha a kollégák az autópályáról hívják az irodában szorgoskodó társaikat, akkor egy hosszabb útra akár másfél-két órás meetinget is betervezhetnek. Maximálisan kihasználva a helyzet – vagy a kényszer – adta lehetőségeket. Fel is merül rögtön a kérdés: a road office az távmunka? Néhány drót és mozdulat pedig home office-t csinálhat az otthonunkból is, dolgozószoba híján akár a konyhából vagy a hálószobából. Még egyet csavarva ezen: miközben a co-working terek megjelennek a nyilvános helyeken, a több fiatal által közösen bérelt lakásban tanúi lehetünk a co-working és a home office kombinációjának. Vagy ez egy open home office?

Melyik a helyes megoldás? Mindegyik mellett születnek érvek és ellenérvek: egyre több változót tudunk mérni a munkahelyi stressz és a teljesítmény összefüggéseivel kapcsolatban. Létezik egyáltalán közöttük egyedül üdvözítő? Semmiképp sem, hiszen mások a célok és a feltételek egy ügyfélszolgálaton, vagy egy IT-vállalat programozói csapatában. Megint másnak kell megfelelni egy pénzügyi tanácsadócégben, egy építészirodában vagy egy kreatív ügynökségben. Tehát: a munka helyének megválasztása és kialakítása függ az adott iparágtól, cégkultúrától, sőt a kolléga munkakörétől, de még a személyiségétől is.

Kőbe vésni csak mérsékelten érdemes, hogy ki, mikor milyen feladatot hol és hogyan végezzen – vegyük például a kismamákat, akik co-networking vagy open office térbe dedikált feladatokat könnyedén és mély elkötelezettséggel oldanak meg otthonról. Bár, itt is figyelembe kell venni, hogy egy család életében kialakított home office mindig open is egyben, hiszen bármi leeshet, kifolyhat, eltörhet, sokkal gyakrabban, mint az irodában… Ezzel szemben a férfiak jelentős része jobban szeret elmenni otthonról a Munkahelyre (értsd: a vadászat, a csata terébe), ahol megélve a távolság és az elkülönültség előnyeit, teljes gőzzel a munkára koncentrálhat.

Már nemcsak a munkahely lehet a munka helye. Sajnos fordítva is igaz: a rosszul végiggondolt irodai elhelyezés oda vezet, hogy a kollégák munka helyett lájk-vadászattal vagy magánbeszélgetésekkel töltik az időt. A rugalmas munkaidő mintájára ideje megbarátkozni a rugalmas munkahely fogalmával – ami kint és bent is lehet a vállalat épületének falaihoz képest.

Mindezt egy interim menedzser azzal spékeli meg, hogy akár régiókat és országhatárokat átlépve zsonglőrködik, az időbeosztásán túl a térbeosztásával is. Főleg, ha projekten van, és kiváltképp, ha olyan az a projekt… Sőt a projektek közötti szünet sem jelenti azt, hogy az Interim olyankor nem dolgozik, van akkor is feladat bőven: feladat a pihenés, a tanulás, a networking is!

Projekteken dolgozva ha kell, kedden, szerdán, csütörtökön a helyszínen interimkedik, a hét többi munkanapján a szolgáltató irodájából vagy otthonról és ha kell, hétvégén a saját kertjéből. Azért lett interim, mert képes azt a helyzetet – és időbeosztást– kezelni, ahol a folyamatok kiszámíthatatlansága tőle várja el, hogy kiszámíthatóvá tegye a rendszert, ahová meghívják, amilyen feladatra felkérik.

Kristóf Györgyi