Vállalatot vezetni olyan, mint párkapcsolatot fenntartani?

Vállalatot vezetni éppen olyan, mint egy tartós és jó párkapcsolatot fenntartani – vallja Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter ügyvezetője – ugyanazok a képességek kellenek hozzá.

„Fogalmuk sincs arról, milyen az ügyfél, és mit akar” – mutogat felháborodva a front office, sales csapat a termelésre vagy pénzügyre. „Fogalmuk sincs arról, mennyi és milyen erőforrás kell ahhoz, hogy rendesen végezhessék a dolgukat, hogy milyen összetett hátteret kell biztosítani a tevékenységünkhöz” – méltatlankodik a HR-munkatárs.

Vajon valamilyen ősi ellenállás vagy bizonyítási kényszer áll az ilyen ellentétek hátterében? Korántsem. Legtöbb esetben arról van szó, hogy az egyik terület nem ismeri és egyben nem ismeri el a másik tevékenységét. Pedig egyértelmű, hogy egyedül nem megy! Együttműködés szükséges, mert hiába adunk el, ha nem tudunk teljesíteni és hiába gyártunk raktárra, ha hazavágja az értékesítési csapat.

Éppúgy, mint egy – önismeretre és önbizalomra épülő – párkapcsolatban, ahol a másik munkájának megismerése és elismerése nélkül hosszútávon nincs érdemi kötődés. A nő, aki nem értékeli a férfi munkáját, a férfi, aki lenézi, amit a nő tesz: máris aláássa a kapcsolatot. Amíg ugyanis arra megy el az energia, hogy összehasonlítgassák egymást, addig nem a közös cél felé tartanak, amely a párkapcsolatban a közös boldogság, a vállalatban pedig az üzleti siker.

De nemcsak a megismerés-elismerés az, amiben hasonlít a vállalat és a párkapcsolat, hanem egy olyan tényezőben is, amely az emberi kapcsolatokban evidens, vagy annak kellene lennie. Ez pedig az elkötelezettség. A cégek elköteleződést várnak el munkatársaiktól, a pénzügyi válság óta pedig gyakran beszélnek a hűség válságáról is. A munkavállalóknak ma több lehetőségük van, egyre több információval rendelkeznek, így hamarabb váltanak, könnyebben lépnek ki egy munkahelyről, mint korábban. Ezért csak az a vezető lehet sikeres, aki képes arra, hogy mélyebb kötődést hozzon létre beosztottjaiban a cég iránt. Nem véletlenül mondta Rockefeller annak idején: „… azért a képességért, hogy valaki megfelelően tud bánni az emberekkel, többet fizetek, mint bármi másért a világon.” Megismerés, elismerés és elköteleződés – nélkülük egy vállalat ugyanúgy nem működtethető hosszú távon, mint ahogy egy párkapcsolat sem.

Ugyanis e három gondolat – és hozzáállás – az alapja minden vállalat sikerének: ez pedig nem más, mint az együttműködés. Ha a funkcionális területeket és a folyamatokat kölcsönösen ismerik (és elismerik) a munkatársak, akkor olyan értékek jelennek meg a vállalatban, melyeket a legtöbben tényleg csak a párkapcsolatokhoz kötünk, pedig a cég falain belül is nagy jelentőséggel bírnak: a tisztelet, a nyugalom és a szeretet.

Kristóf Györgyi