Milyen interimnek lenni? – Szvetelszky Zsuzsanna és Fejős Péter beszélgetése

Beszélgettek többek között arról, mennyire meghatározó mérföldkő egy menedzser életében, amikor alkalmazott vezetőből „szabadúszóvá”, vagyis olyan interimmé válik, akinek az életét a projektek osztják be és határozzák meg, jóval kevésbé kiszámítható módon, mint ahogy ahhoz korábbi pozíciójában hozzászokott. Péter rámutatott arra is, hogy ez a változás részben a felelősség megváltozásával, részben a mozgástér alakulásával jár. Hiszen egy volt pénzügyi igazgató interimként lehet kontrolling-vezető is egy vállalatnál, és az is előfordulhat, hogy három hónap múlva egy újabb cégnél már főkönyvelőként, vagy regionális gazdasági vezetőként kell helytállnia.

Vagyis, a váltás nem egyszeri: nemcsak arról van szó, hogy valaki alkalmazott vezetőből interim menedzser lesz, hanem arról is, hogy ettől a pillanattól kezdve változó szektorok, iparágak, vállalati kultúrák és munkakörök között „úszik szabadon”. Ezáltal egyfelől jóval rövidebb idő alatt sokkal többféle tapasztalatra tesz szert, mint korábbi beosztásában, másfelől pedig – és ezt Fejős Péter kifejezetten hangsúlyozta – az interimnek készen kell állnia arra, hogy akár az adott projekten belül magához emeljen egy újabb területet, vagy akár váltson a projekt közben, ha a megbízó vállalat érdeke ezt kívánja.

Aki ezt a helyzetet kaotikusnak látná, vagy legalábbis annyira dinamikusnak, ami nehezen összeegyeztethető a korábbi, nyugalmasabbnak tűnő napokkal, az ne feledkezzen meg két dologról. Egyrészt, hogy azok a napok sem voltak igazából annyira nyugalmasak: ha azok lettek volna, nem szakadt volna végük. Másrészt, az interim menedzser mögött mindig ott áll a kikötő, a szolgáltató, aki támogatja, valamint mellette mindig áll egy másik támogató erő, amely forrás és eszköztár is egyben, alapvetően pedig filozófia: ez a LEAN.

Fejős Péternek számos területen nyílott alkalma kipróbálni és bizonyítani is felsővezetőként a LEAN erejét, hatékonyságát. Azok közé tartozik, akik az országban az elsők között sajátíthatták el és alkalmazhatták különböző mélységben és részletességgel. Beszámolójában elragadtatott, dicsérő szavak helyett letisztult érvekkel mutatta meg, milyen szerepe van a LEAN lehetőségeinek akár a reorganizáció, akár a gap menedzsment, vagy egy vezetőváltás esetén. Elsősorban a termelés az, ahol a pozitív hatás látványosan mutatkozik meg, ám szerencsére ma már egyre több és egyre általánosabb gyakorlatot bemutató könyv jelenik meg a LEAN-ről, így bárki kölcsönözhet az eszköztárból, aki látja, hogy egy adott vállalati folyamat mely pontján érdemes bevetni.

Fejős Péter azt is kiemelte – és ezt a közönség tagjai közül bizonyára sokaknak volt jó hallani – hogy az interim menedzseri létforma választása szinte mindenképpen garantálja a szakmai fejlődést, a különböző szakismeretek, tapasztalatok, jártasságok naprakészen tartását. Hiszen az interim helyzet maga is egy kiemelt pillanat az adott cég életében, ahol a megbízott menedzser egyszerre többféle képesség birtokában kezeli – a néha állandóan változó – helyzetet. Ehhez hozzászokni, ebben otthonosan mozogni pedig nagy előnyt jelent a hazai és a világpiacon egyaránt.

 

GALÉRIA