Miért kell bizonyos cégméret fölött menedzsmentre bízni a cég operatív vezetését?

A professzionális menedzsment jelenléte egyszerre több ponton is támogatja a cég működését. Az átgondolt, optimalizált és rugalmas szervezéssel nemcsak a fennakadás nélküli működést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy a működés során adódó kérdések és problémák megválaszolására, megoldására legyen tartalék – vagyis ehhez az időt, energiát ne a munkafolyamatokból kelljen kivenni. Ezt ugyanis a cég profitja sínylené meg, ha nem is az adott évben, de középtávon bizonyosan látható és érezhető lenne.

Ám mindeközben nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a menedzser nem elsősorban vállalatot vagy folyamatot, hanem mindenekelőtt embereket, és azok hatékony együttműködését menedzseli. Különösen a gyors növekedés fázisában jelentkezhetnek olyan, az alapítók által előre nem látható problémák, melyekkel egy rutinos menedzser rendszeresen találkozik. Kezelésükre, sőt a bennük lévő esetleges potenciál kiaknázására akár több megoldást is ismer. Nem mindegy, hogy ezek a problémák mennyi ideig göngyölődnek együtt a működéssel – jelentőségük néha felülírhatja az üzleti kérdések fontosságát, ezt pedig maga a vállalkozás sínylené meg.

Egy folyamat, ha volumenében növekszik már nem ugyanaz a folyamat, nem egyszerűen csak a kisebbnek a többszöröse. Nem lesz mindig idő arra, hogy mindent mindenkivel megbeszéljünk, mint a cég indulásakor, a hőskorban. Ehelyett professzionális menedzsment eszközökkel, melyekhez tapasztalat és tudás társul, lehet koordinálni vagy megoldani, szükség esetén kivédeni az adódó helyzeteket. A rutinos és gyakorlott menedzsernek mindezeken túl a felelősségek és a döntések kockázatos terepén is hatalmas a rutinja.

Vagyis, gyors és eredményes tud lenni akkor is, ha nagy a tét.

Virágh Rajmund

generációváltás specialista