Karrierváltás 45 felett

Aki tudatosan építi a karrierjét, az később is sikeresen vált – mondja Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter menedzserszolgáltató ügyvezető igazgatója, interim menedzser specialistája. A szakember szerint a kis léptékű, céljainkkal összhangban lévő változás a sikeres munkahelyváltás kulcsa.

Nemcsak koruk miatt fenyegeti a belső vagy külső kényszerből fakadó váltás az idősebb korosztályt. Olyan menedzserekről, felsővezetőkről beszélünk ebben az esetben, akiknek szakmai tapasztalata óriási, kapcsolatrendszere kiépített, háttere megalapozott.

Váltsunk tudatosan

Az áttelepítések, a központosítás vagy a tulajdonosi kör gyors döntése miatt sokan a menedzseri körből egyik napról a másikra feladat, munkahely, állás nélkül találhatják magukat. A tulajdonos egy tollvonással megszüntetheti a hazai állandó képviseletet, a gyártósort olcsóbb országba viheti át. Vagy a felépített, operatív működésre berendezett cégnél eljött az ideje az olcsóbb és fiatalabb generációnak. Esetleg a napi rutinban megfáradt vezető olyan helyet keres, ahol újabb ingerek, kihívások érik. A váltás okai tehát sokrétűek.

Tudatosan építsük karrierünket, és megfogalmazott céljainkkal összhangban váltsunk – tanácsolja Kristóf Györgyi. Ha az adott állás, iparág, vállalati kultúra nem felel meg céljainknak, mondjunk nemet.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a menedzserek, akik 8-10 évet töltenek egy helyen, majd utána határozott cél nélkül váltanak, elégedetlenek lehetnek, és akár 1-2 évente ugranak újabb és újabb helyre, ez pedig mindenkit megvisel. Kristóf Györgyi szerint ne csak a szűk iparágon belül nézzünk körül, hanem merjünk váltani iparágat, kultúrát vagy akár lokációt is.

A COMPASS-program

Tudatosan építsük fel magunkat, márkánkat, akkor is, ha külső „erőforrásként” vagy alkalmazottként folytatjuk a pályánkat. Saját márka építésében a Hammel & Hochreiter COMPASS: menedzser orientációs és akkreditációs programja lehet az iránytű, amely kifejezetten a tapasztalt vezetők karrier- és életúttervezését segíti. A program egyediségét az adja, hogy a modulrendszerű tanácsadás a fejlesztendő gyengeségek helyett az erősségekre és azok kiaknázására épít, hiszen a sikerhez ezeken keresztül vezet az út. Az elhivatott menedzser vagy interim menedzser tisztában van azzal, hogy a sikerért folyamatosan meg kell dolgoznia, és fejlődnie, tanulnia is kell.

Lépésenként haladva

Kétségtelen, hogy ennek a generációnak nem kellett karriert terveznie, többségük nem ismeri a proaktív álláskeresési módokat, csak a ranglétrán való folyamatos előremenetelt.

E nemzedék tagjai többnyire elérték kompetenciáik határait: épp ezért jól jöhet egy alapos újratervezés. Számukra sok vállalatban akadna új feladat, de arra nem alapozhatnak, hogy a fejvadász vagy a tanácsadó majd megtalálja helyettük. Épp ezért a gyors, drasztikus váltás nem tesz jót senkinek, a megfontolt, apró lépésekben történő haladás a célravezető – ajánlja Kristóf Györgyi. A multinacionális cég menedzsere ne akarjon azonnal egy magyar vállalat ügyvezető igazgatója lenni vagy céget alapítani. Az iparág, kultúra és pozíció hármasából először az egyiken változtassunk, például megmaradva ugyanabban a beosztásban, iparágban, ám mondjuk más kultúrájú – amerikai helyett német – vállalatnál.

A középkorú vagy még idősebb magyarországi munkaerő általában egy munkahelyen szocializálódott, 15-20 év alatt feljutott a ranglétrán, megismerte a területe törvényszerűségeit, utána jellemzően valamely vezetői pozícióban landolt, a székétől pedig csak kényszer miatt válik meg. Vége az 1990-es években tapasztalt fellendülésnek, ahhoz, hogy egy képzett szakember újra megtalálja a helyét, nemcsak szektort, hanem sokszor céges kultúrát is váltania kell. Ez pedig kihívás.

Váltáskor érdemes megfontolni, hogy saját vállalkozásnál vagy multinacionális körben képzeljük-e el a jövőnket. Válasszuk azt, amelyik a felvázolt karrierünket építi. Erősítsük kompetenciáinkat – egy szenior menedzserről mindenki tudja, hogy látott már vállalatot belülről, de gyakran nem kerül előtérbe, hogy milyen soft skillekkel, könnyen üzleti sikerekké kamatoztatható kompetenciákkal rendelkezik. És mindez egy különlegesen értékes személyes márka, a senior brand része, amely ma nagyon is piacképes.

Forrás: IT Business