Mi jár a fejemben? – az információ hatalom – őszinteség – bizalom

Mennyivel egyszerűbb egy olyan kultúrában dolgozni, ahol az emberek megbíznak egymásban és megbíznak az intézményeikben is, ha ezt a bizalmi indexet növelni tudjuk, akkor sokkal kevesebb kommunikációval, adminisztrációval és sokkal kevesebb idő alatt, sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, tegyünk érte, együtt!

Legyen az őszinteség az új szlogen, a már nagyon régi, az “információ hatalom” úgyis cserére szorul!

A bizalom nemcsak alapérték egy hálózatban, egy közösségben, egy csoportban vagy egy vállalatban, hanem egyszerre csatorna, működés és élmény is. Törékeny építőeleme a kapcsolatnak: minél fontosabb egy kapcsolat, annál nagyobb szerepet játszik benne a bizalom. Nem készítünk terveket arra az esetre, ha a másik cserbenhagyna. Ha mégis, és a másik fél megtudja, akkor azt is megtudja, hogy nem bízunk benne. Ha megsérül, nehéz helyreállítani, újjáépítéséhez idő kell, márpedig az idő pénz.

Nincs részleges bizalom: ha a szolgáltatóba vetett bizalom sérül, akkor a szolgáltatás teljes univerzuma kiszámíthatatlanná válik. Ennek eredménye: az ügyféloldalon félelem és harag, a szolgáltató oldalon veszteség.

A bizalom ára a sebezhetőség: a kimenetel irányítása egy másik ember kezébe kerül, akiben kénytelenek vagyunk megbízni. A bizalom így függő helyzetet hoz létre, amivel nehéz megbirkózni. Holott az élet minden napján rákényszerülünk, hogy megbízzunk valakiben vagy valamiben.

Rombolja, ha nem mondjuk el a teljes igazságot, vagyis amit mondunk, igaz, de nem a teljes kép. Ugyancsak rombolja a közvetett vagy burkolt beszéd – ez találgatásra, következtetésre kényszeríti a másikat. A rejtett tartalom, a „sorok között olvasás” forrásigényes. Ugyanezt a hatást éri el a tények közlése vélemény nélkül: a másik találgat azzal kapcsolatban, hogy mi hogyan látjuk az adott helyzetet.

Kristóf Györgyi