Vonzások és választások – HH Szalon – tudósítás 2017.06.02.

A tavasz vége mindig a nyár kezdetét is jelenti: ennek megélésében vehettek részt a Hammel & Hochreiter hagyományos rendezvényének vendégei a HH Szalon rendezvényén! Folytatva a 2016-os év témáját, a Networking Breakfast informális lehetőségei mellett előadás és kerekasztal-beszélgetés mentén járta körbe a „Vonzások és választások” örök dilemmáját. Mely ma különösen időszerű: az üzleti életben és a munkaerőpiacon is látványos mozgások, változások indultak el az elmúlt időszakban, amire vezetőként, szakértőként, tulajdonosként és interim menedzserként is érdemes reagálni.

Virágh Rajmund, a Hammel & Hochreiter Kft. ügyvezetője többek között erre is felhívta a figyelmet köszöntőjében, valamint arra, hogy a hazai munkaerőpiac jelenségeire üzenetként tekinthet minden érintett. Tőle Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter ügyvezetője vette át a szót, röviden bemutatva a Rejtett szervezetek című, néhány hete megjelent szakkönyvet. Ezután a kötet szerzője, dr. Szvetelszky Zsuzsanna tartott rövid előadást a vállalati struktúrák kettős adottságairól, a formális és az informális folyamatokról. Mondandóját nem volt nehéz aktualitásokhoz kapcsolni: aki ma a saját bőrén érzi a fluktuáció mértéke által okozott problémákat, a toborzás, a bevonzás, a kiválasztás és a megtartás nehézségeit, annak ismerősek voltak a példák, a helyzetek, a felvetett kérdések is.

Az előadás után a kerekasztal-beszélgetés is az időszerűségekhez igazodva zajlott. Kristóf Györgyi Somogyi Mónikát, a Papyrus Hungária Zrt. regionális HR-igazgatóját, Muczán Krisztinát, a Dunapack Kft. HR igazgatóját, és Fejős Pétert, Hammel & Hochreiter Partnert kérdezte tapasztalataikról, véleményükről.

Somogyi Mónika a skandináv, Muczán Krisztina az amerikai, holland, német vállalati kultúra ismeretében válaszolt arra, mi mindent kell a vezetőknek újragondolni a munkaerő-piac markáns változásai miatt, miért keresettebb Magyarországon a tapasztalat, mint a kompetencia, miért is nehezebb kultúrát, mint iparágat váltani, hogyan alakul át napjainkban a karriertervezés üteme, s miért koncentrál a foglalkoztatással kapcsolatos hozzáállás a legtöbb cégnél még mindig a 25-35 év közöttiekre, s miért nem nyitnak a munkáltatók a 18-63 év közöttiek felé.

Fejős Péter a beszélgetésbe beemelte a Peter-elvet is, melynek lényege, hogy a vezető kiválasztása sokszor inkább az illető korábbi teljesítményén múlik, mint a vezetői pozíció szempontjából fontos képességeken. Vagyis az újonnan kinevezett otthagyja a helyét, ahol sikeres volt, miközben semmi nem garantálja, hogy a magasabb polcon is helytáll, legfeljebb eléri az inkompetenciájának és illetéktelenségének a szintjét, mely se a munkaadó, se a munkavállaló számára nem  értékes, hasznos.

A tavaszi és nyári Hammel & Hochreiter rendezvények bevált megközelítése a „Kint és bent” – koncepció. A Networking Breakfast is ennek jegyében zárult: a vendégek a program után még hosszan beszélgettek a termekben és a kertben elhelyezett asztaloknál is. A dress code ezúttal így hangzott: kék és valami sárga – a napfény és a júniusi ég ragyogása ehhez igazodva teremtett valódi nyár eleji hangulatot a reggelin.