Első a priorizálás!

Ha valaki hozzászokik, hogy munkája során tudatosan priorizál, az előbb-utóbb rutinra tesz szert, és ha nem is gondolkodás nélkül, de intuitívan, tapasztalataira bátran hagyatkozva dönt.

Muszáj indulni a bőröndért, mert megy a gép, viszont közben feltűnik, hogy a laptop bekapcsolva maradt. Kikapcsolás előtt hirtelen megjelenik egy üzenet: a következő hétre hívott szakértő hirtelen támadt betegsége miatt lemondja a projektben a részvételét. Nincs mese, fel kell hívni a projektmenedzsert, miközben a gép indul – pedig vele már a tranzitból telefonálva is lehetne beszélni.

A priorizálás jóval több, mint sürgős és fontos címkékkel való ellátása a tevékenységeknek. Nemcsak rangsorolás, hanem egyben tervezés és balanszírozás is. Mit eredményez a hatékony priorizálás? A célkitűzésekben tudatosságot, a döntéshozatalban világos és letisztult folyamatot, a tervezésben minőséget, a folyamatokban rendet – a vállalati mindennapokban pedig egyensúlyt. Amikor a teendőinket priorizáljuk, mindig a feladatok végrehajtásához szükséges forrásokat optimalizáljuk.

Minél kevesebb a forrás, annál fontosabb a prioritás. Őseink először a rájuk leselkedő ragadozók elől menekültek el, és csak az életveszély megszűnése után néztek valami betevő falat után is. És ha jóllaktak, akkor már gondolhattak arra is, hogy társat keressenek a fajfenntartáshoz. A prioritás egyben motiváció is: amit muszáj azonnal megcsinálni, azt csak veszteségek árán halaszthatjuk. Érdemes elébe menni a tűzoltásnak, annak, hogy „boruljon” a terv: ez pedig a célok megfogalmazásával és strukturálásával lehetséges.

Amikor rangsoroljuk a feladatokat, számos kritériumot kell figyelembe venni. Ezek az elvárások, a felelősségi körök, a sikermutatók és a saját értékelésünk paraméterei. A rangsornak vannak állandó és ideiglenes részei. Fogadjuk el ezt, és nézzünk szembe azzal (akár beletörődve, akár higgadt nyugalommal), hogy új információ, vagyis, végső soron, új helyzet bármikor mindezt felülírhatja. Ekkor jön az újratervezés, ami annál kevésbé fájdalmas, minél jobb volt az eredeti tervünk.

A priorizálás eszköz, amelyet ha nem működtetünk, berozsdásodik. Eszközként arra szolgál, hogy céljainkat hatékonyan teljesítsük, mégpedig azáltal, hogy feladatainkat megfelelően végezzük el. A priorizálás eszköze csak akkor működik, ha tisztában vagyunk ügyfeleink, beosztottjaink és saját főnökünk prioritásaival is – hiszen mindegyiküknek más fontos. Nem lehet elégedett magával az, akivel az ügyfelei nem elégedettek.

Az első számú vezető prioritásait már a vállalat küldetése és a víziója is meghatározza, ezek nélkül elaprózódnak és szanaszét esnek a feladatok, „beszakad a projekt”. Ezek adják azt a fókuszt, melyet a mindennapok természetesen rendre megszakítanak… de akkor sem szabad megfeledkezni róluk. Ám ha valaki hozzászokik, hogy munkája során tudatosan priorizál, az előbb-utóbb rutinra tesz szert, és ha nem is gondolkodás nélkül, de intuitívan, tapasztalataira bátran hagyatkozva dönt.

A jó vezető hosszú távon is képes jól priorizálni, és nem ijeszti meg az állandó újra és újratervezés sem…

Kristóf Györgyi

Forrás: HRportál