Tudatosan, divatosan, de hogyan?

Október, tényleg itt az ősz! Szeptember még nem kényszerítette ránk, hogy elgondolkodjunk, szinte nyár volt végig, nem kellett az új szetteket tervezni, gyorsan, rutinosan indultak a napok!

Áprilistól szinte folyamatosan élvezhettük a nyarat, nehéz ez a hirtelen váltás.

Az üzleti élet öltözködési szabályairól írni hálátlan feladat, hiszen a cipőtől a sálig kiegészítőkön keresztül rengeteg olyan részlet van, amit sosem lehetne kellő alapossággal bemutatni.

Nem is ez a szándékom.

Csupán egy megfigyelés: hogyan és miért egyszerűsítettem.

Az új trendek megjelenése, amelyek az üzleti világ működéséből, változásaiból érkeztek az utóbbi években, és egyre maradandóbb nyomot hagynak a stíluson, az egyes darabok kiválasztásán.

Az egyik legnagyobb hatás a multifunkcionalitás. Napjaink sokfélék: tárgyalással kezdődik, ajánlatírás követi, meetinggel folytatódik, utána a gyerek anyák napi ünnepsége jön az óvodában, majd a szakmai szövetség gálavacsorája a város másik végében. Edzés is volt előtte reggel? Olvastuk tegnap a neten, hogy napközben jelentős lehűlés várható? Megannyi szempont, amit figyelembe kell venni a reggeli outfit kiválasztásakor.

Ezek közül a legfontosabb, hogy a választott ruha legyen a lehető legkényelmesebb. Ki tudna egy ilyen napot végigtipegni tizensok centiméter magas tűsarkokon, szűk szoknyában, esetleg arra ügyelve, hogy a bonyolult szabású blúz fodrai délutánra ne gyűrődjenek nevetségesre? Viszont az üzleti világ nem ugyanazt érti a kényelmes öltözéken, mint a sport gondolatköre, így szerencsére megjelentek azok a letisztult vonalú, elegáns darabok, amelyekben az egész napot eltölthetjük anélkül, hogy bárhol is alul- vagy túlöltözöttnek éreznénk magunkat. Egy sötétszürke ruha, ha egyenes szabású, térd alatt ér véget, könnyen feldobható az esti programra az úgynevezett statement necklace-szel, vagyis egy olyan hangsúlyos nyaklánccal, ami feltűnő méretével, színével, formájával ellensúlyozza az alapdarab egyszerűségét.

Egyre többet tudunk a testről, az anatómiáról, az ízületeinket és az izomzatunkat érő hatásokról – divatos szempont lett az öltözködés témájában az egészség is. Már tudjuk, hogy néhány tűsarokban „végigtipegett” év milyen hatással van a gerincre, a nyakra, a tartásra, az egész szervezetre – és már vannak szerencsére olyan cipők és csizmák is, melyek tervezői és gyártói éppen ezt az összetett igényt szolgálják ki. Csinosan, de okosan – még a táska mérete, formája, pántjának hossza és szélessége is más információt jelent, ha az ember megtapasztalta, hogy néhány év alatt csekély, de szemmel látható aszimmetria alakulhat ki a két váll között. Még gyorsabban zajlik mindez, ha a táskába laptop is kerül…

Színezze a képet egy olyan tényező is, hogy délelőtt német, délután viszont olasz üzletfelekkel tárgyal az ember. Minél jobban tisztában van az interkulturális különbségekkel – például a kulturális szignálok jelentésével – annál inkább „átlagol”, vagyis megpróbál olyan darabokat találni, amit a délelőtti meetingen senki nem talál hivalkodónak, és a délutánin nem gondolja egyik résztvevő sem, hogy a tárgyalópartner kimondottan unalmasan öltözködik.

Az is lehet, hogy magyar az ügyfél, nagy IT vállalat vezetője, ám kapucnis pulóverben és térdnadrágban érkezik a megbeszélésre – az ő generációjának már esze ágában sincs a ruha hordásába belefáradni, van dolga azon kívül is éppen elég.

Már csak azért is nagy szükség van az „egymással beszélgető”, összeillő, könnyen variálható darabokra, mert egyre kevesebb embernek van ideje arra, hogy hosszan latolgassa: mit is vegyen fel mára? Sokaknak érthető módon már úgynevezett kapszulák is vannak a gardróbjaikban, vagyis az összeillő darabok egy vállfára készítve könnyítik meg a nap indítását. Nem beszélve arról, hogy – kellő rutin megszerzése után – olyan kompozíció is lehet szabályos és esztétikus, amit pár perc alatt válogat össze az ember.

A business mindinkább lean: a hozzá való viszonyulás is az. Veszteség a kényelmetlen, vagy egészségtelen darab, és új értelmet nyer az alkalmi viselet fogalma, mert ma a munkanapokat jóval több „alkalom” szabdalja, alakítja, mint akár csak néhány évvel ezelőtt.

Ha a szerződés olvasása közben azért kalandozik el valakinek a figyelme, mert a ruhájának kényelmetlen szabása elvonja a gondolatait, vagy a nadrág szorít, vagy mert a szoknya hossza csak korlátozott számú lábtartást enged meg, annak negatív hatása lehet a negyedév számaira vonatkozóan.

Az időmenedzsment fogalomrendszere az élet egyre nagyobb részére vonatkozik – az öltözködés és a divat sem mentesül ez alól. Nincs idő körbejárni a várost egyetlen darabért, nincs idő minden évszak újabb és újabb trendjeit figyelembe venni, és már nem hiszi senki, hogy annyi minden múlna ezen.  A megjelenés elsősorban: optika. Mindenkinek más az alakja, a hajának és a bőrének az árnyalata, és ezeket figyelembe véve kell megtalálni azokat az anyagokat, színeket, szabásvonalakat, ami a legelőnyösebb megjelenést hozza létre.

Vagyis, nem az előnyös külső ment ki a divatból – hanem az egészség, a kényelem, a praktikum lett trendi: az életszerű öltözködés, mint a huszonegyedik századi ember egyik lehetősége.

Kristóf Györgyi