Örök fogadalmaink

Ha tavasz, akkor mostantól heti háromszor futás! Vagy kétszer edzés? Vagy végre belevágunk a húszéves spanyol nyelvvizsga felfrissítésébe? Mindannyiunkban ott van az újrakezdés, a fejlődés igény, és ezek az igények időről-időre hangsúlyosabbá válnak az életünkben. Ha változik a világ körülöttünk – márpedig ez egyre gyorsabban és kiterjedtebb mértékben történik meg –, nekünk is változni kell. Ha nem tesszük, egyre nehezebb lesz a lemaradást pótolni. Legtöbben tudjuk ezt, és meg is fogadjuk, hogy majd holnaptól… Szokás januárban is fogadalmat tenni: leszokni, rászokni, elkezdeni, abbahagyni, és így tovább. Pedig újév is sokféle van: kínai, zsidó, ortodox és még megannyi más. Meg aztán mindenkinek ott a saját születésnapja, januártól decemberig bármikor, ritkábban kerek, gyakrabban szögletes: az is remek alkalom a nagy elszánásokra.

Ahány ember, annyiféle fogadalom. Ám néhány témára minden évben, minden – akár szabadon választott – évfordulón figyelmet kellene fordítani. Van ugyanis három olyan kiemelt területe a fogadalmaknak, amelyekre minden mást is építhetünk.

Ez a három terület szorosan összefügg: a személyes fejlődés jelent garanciát a szakmai és üzleti sikerre, ami az egészségünk és a boldogságunk egyik alapvető biztosítéka.

Az első a sorban tehát: a személyes fejlődés. Hiszen miért is fogadunk meg mindenfélét? Nyelvet tanulni, sportolni és spórolni, többet vagy jobban, hatékonyabban dolgozni, abbahagyni a halogatást, új embereket megismerni, ápolni a családi és baráti kapcsolatokat, csökkenteni a stresszt, rendezettebbé válni. Mi a közös ezekben? Mindegyik mögött ott van egy mélyről jövő, fejlődés iránti igény, egy gondolkodásmód, amin keresztül a világot és saját magunkat is szemlélhetjük.

A belső késztetés, ami azt mondja: legyünk jobbak! Ez a gondolkodásmód, ez a belső késztetés pedig jó esetben nem csak egy évre szól, hanem egy egész életre. Ha pedig szokássá tesszük a tanulást, ha mindennapos szokássá tesszük önmagunk fejlesztését, akkor ma még rendkívülinek tűnő dolgokra is képesek lehetünk.

A fejlődéshez kapcsolódva saját egészségünk ápolása is eszünkbe juthat: először csak a több mozgás, aztán az egészséges táplálkozás, végül egy egész életmódváltás terve állhat össze a fejünkben, dohányzásról való leszokással, napi sétával, akár félmaraton-futással, kevesebb stresszel, több alvással, egészségesebb ételekkel. Az egészség megőrzése nélkül jóval nehezebb boldognak, hatékonyabbnak lenni, jóval nehezebb bármibe belevágni nagy elszántsággal. Pedig nem nehéz megtenni az első lépéseket: ha már egy szűrésre elmegyünk, azzal már sokkal többet tettünk az egészségünkért, mint az előző évben. Ha csak annyit fogadunk meg, hogy heti egyszer megsétáltatjuk a kutyánkat, már sokat teszünk az egészségünkért és a közérzetünkért. Kutya hiányában persze kutya nélkül is sétálhatunk…

Ha az edzőterembe való beiratkozás elsőre túl nagy falat, akkor legyen a jóga, már az is nagy előrelépés, ha beillesztünk egy-egy gyakorlatot a reggeli rutinunkba – azért is, mert ez nemcsak a fizikai teljesítményt javítja, hanem a mentálisat is. Ki ne akarná kevesebb stresszel és nagyobb fókusszal kezdeni a napjait?

A személyes életünket érintő vállalások mellett azonban könnyű belesüppedni a megszokott rutinba a karrierünkben. Pedig a szakmai és üzleti hatékonyság sok mindent könnyebbé tesz. Egyrészt mentális energiát ad ahhoz, hogy szem előtt tartsuk a többi fogadalmunkat. Másrészt a szakmai sikerből következő üzleti siker megadja az anyagi biztonságot, ami a stresszmentes élethez szükséges. Nem is olyan nehéz belekezdeni, és egyre könnyebb eljutni – akár az internet segítségével – az újdonságokhoz, a szakmai tartalmakhoz is. Egy cikk elolvasása, egy munkavégzésben hasznos, új tech tool kezelésének megtanulása, egy soft skill elsajátítása – mind olyan egyszerűbb változtatások, amik aztán akár 6-12 hónapon belül komoly szakmai sikerré állhatnak össze.

Az évszakok változása nem csak a természetre, hanem ránk, benne élő emberekre is erős hatást gyakorol. Felpezsdít, energiával tölt meg, sebeket gyógyít és elmélkedésre késztet.

A tavasz a megújulás, az újrakezdés, új alapjaink lefektetésének időszaka. Ahogy kisüt a nap, gyakorlatilag, ha nyitottak vagyunk rá, magánjellegű kapcsolatainkban, vagy munkánk során olyan ajtók nyílhatnak ki számunkra, amelyre régóta vártunk .

Kristóf Györgyi