Várd a váratlant!

A nyár közepén ritkán jut eszünkbe szeptember, a második „évkezdet”. Érthető, hogy nem is tűnik sürgősnek: augusztus elején még a nyaralás, a pihenés, az utazás a fő téma – vagy ezzel vagyunk elfoglalva, vagy szervezzük, vagy éppen utána vagyunk, és az áldásos hatásait élvezzük. Pedig van ok arra, hogy elővegyük a naptárat és beírjuk szeptember 5-én reggelre a Hammel & Hochreiter üzleti reggelijét! Idén „Várd a váratlant!” címmel rendezünk networkinggel és kerekasztal-beszélgetésekkel színesített összejövetelt.

Várd a váratlant – az álmosító hőségben, a hűvös hegyekben, vagy az árnyékos tóparton? Miért is? Ha belegondolunk eddigi témáinkba, rögtön egy másik ötlik fel, a „Kint és bent” – és a kettő nincs is annyira messze egymástól, mint gondolnánk. Kint vagyunk a szabadban, vagy külföldön – és projekten, vagy ügyfélnél. Bent vagyunk az irodában, a cégnél, a folyamatban, a termelésben – a sűrűjében. 2019-ben azonban már nem válik el a két fogalom olyan élesen egymástól, mint korábban.

Aki bent van, ügyfélnél, az is találkozik az ügyfél ügyfelével: a vevőjével és a beszállítójával is, akik mind-mind kintről jönnek. Késnek, vagy ami még rosszabb, előrehozzák a határidőt, mást szeretnének és másképp, mást adnak és mást kérnek érte, mint amiről eredetileg szó volt. Nem válaszolnak, vagy épp ellenkezőleg: idő előtt bejelentkeznek és módosítanak, feleznek, dupláznak. Aki pedig kint van a piacon, és projektre, feladatra, ügyfélre vár, az is kapcsolatokat tart fent és épít, azzal a céllal, hogy a pihenés, töltődés (fejlődés, tanulás) időszaka után bármikor, ha kell, akár holnap reggeltől ismét élesben folytathassa a munkát.

Nemcsak a menedzserekre igaz mindez. A beosztott, az alkalmazott is mobilisabb, mint pár évvel ezelőtt, a kint és bent helyzete őt is sűrűbben érintheti, neki is többször kell belegondolnia, hol is van valójában, és mi a célja. Kibírni, kihúzni, maradni? Befejezni, levezényelni, megcsinálni? Keresni az újat, a jobbat, a többet – vagy ami annak tűnik?

Bárhol is vagyunk, bármit is csinálunk, mindenütt elérhet bennünket egy kiszámíthatatlan fordulat, egy váratlan helyzet, egy új kihívás. Párhuzamos világokban élünk, ahol, ahogy mondani szokás, az a modell, hogy nincs modell. Mindenre nem tudunk felkészülni, és nem is kell: egyedül arra érdemes, hogy bármi jöhet, képesek leszünk mozgósítani magunkban mindazt (tudást, energiát, érzelmeket, forrásokat), ami szükséges az adott pillanatban a legjobb megoldáshoz.

Aki megéli a váratlan fordulatok egymásutánját, és elfogadja, hogy a váratlan megjelenése törvényszerű, azt különös nyugalom töltheti el. Tisztában lehet azzal, hogy rajta nem múlnak a dolgok, mert felkészülten – méltatlankodás, felháborodás nélkül – fogadja el a váratlant, akár a legnegatívabbnak ígérkezőt is. Szektorra, cégkultúrára és munkaerő-piaci helyzetre való tekintet nélkül, mert mentségek keresésével (ilyen még soha nem volt! mi ezt nem így szoktuk) csak takarózni lehet, megoldást találni sosem. Hiszen a felelős felsővezető első számú megrendelője a váratlan. Mit kezdjünk vele – kerüljük vagy kezeljük, utáljuk vagy szeressük? Minderről, és még sok egyébről is szó lesz szeptember 5-én, a Hammel & Hochreiter rendezvényén.

Kristóf Györgyi

 

Amennyiben részt kíván venni a rendezvényen kérjük kattintson ide a regisztrációhoz.