Az interim menedzsment iparág növekedése

Az interim menedzserek krízis helyzetben is képesek egy hirtelen megüresedő vezetői pozíciót azonnal, átmeneti időszakra betölteni. A megbízások időtartama változó, lehet csupán pár hét, általában azonban néhány hónap. Az interim menedzsment prosperáló iparág. A Deutsches Interim Management e.V interimeket tömörítő társaság (DDIM) előrejelzése szerint 2019-ben jelentős növekedés várható. Egy hirtelen megüresedő fontos pozíció esetén – akár elbocsátás, betegség vagy más okból kifolyólag -, a cégeknek rövid időn belül helyettesítő megoldást kell találniuk. Amennyiben nincs idő átfogó kiválasztási folyamat lebonyolítására, akkor az interim vezető bevetése jó megoldás lehet: a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakértők nagyon rövid időn belül, felelőséggel képesek átvenni a munkakört. Általában rövid ideig maradnak a cégnél, például addig, amíg új, állandó alkalmazottat nem találnak.

A teljes körű keresés, az álláshirdetések feladása, a hosszú jelentkezési határidő, a jelentkezések feldolgozása lassítják a folyamatot: ahhoz, hogy az interim vezetők felkutatása során az összes időigényes folyamat felgyorsítható legyen, a vállalatok speciális platformokat vehetnek igénybe, ahol az interim vezetőkről adatok állnak rendelkezésre. Ennek köszönhetően a jól képzett jelöltek és szolgáltatók is gyorsan és egyszerűen fellelhetők, amely megkönnyíti, hogy egy adott társaságban a megüresedett vezetői pozíciók a lehető legrövidebb időn belül betöltésre kerüljenek.

A DDIM szerint egyre több vállalat él ezzel a lehetőséggel, és egyre több pénzügyi forrást különítenek el erre a célra. 2002-ben az interim menedzsment díjak összege mindössze 80 millió euró volt, 2013-ban meghaladta az egymilliárd eurót, 2018-ban pedig túllépte az 1,9 milliárd euró összeget is. 2019-ben a DDIM előrejelzése alapján a kétmilliárd eurós határt is átlépi a várható adat. A növekvő díjak, valamint a rugalmas interim menedzserek számának növekedése következtében nem ritka, hogy az interim menedzser napidíja meghaladja a 1000 eurót. A Deutsches Interim Management e.V. társaság arra számít, hogy a németországi vezetői pozíciókban lévő interim menedzserek száma 2019-ben meghaladja a 10 000 főt.

Az interimek magas díjazásának oka van. A legtöbb esetben a vállalatok csak akkor alkalmazzák őket, amikor már sok munkát és nagyon rövid határidőn belül kell elvégezni, esetenként nagyobb horderejű problémát kell megoldani, vagy krízis helyzet van az adott cégnél. Ennek megfelelően az interim menedzserek feladatai bonyolultak és sokrétűek. Az interimekkel szemben az is elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül megismerjék az adott cég helyzetét, lehetőségeit, a vállalati struktúrát és azonnal felelős döntéseket hozzanak fontos kérdésekben.

A betegség vagy egyéb indokok miatt megüresedő pozíciók betöltése csak az egyik magyarázata annak, hogy a vállalatok interim menedzsereket alkalmaznak: a válságkezelés, az átmeneti jellegű és fontos projektek, vagy a társaság átszervezése, amely néha foglalkoztatáscsökkentést is jelenthet, további magyarázatai lehetnek a tapasztalt interim szakértők átmeneti foglalkoztatására. Külső vezető alkalmazása, különösen az utóbbi esetben, gyakran jobb megoldásnak bizonyul, mint a meglévő alkalmazottak bevonása, melyet egy tanulmány azzal is alátámaszt, hogy a német alkalmazottak kevésbé hajlandók vezetői szerepeket vállalni manapság.

Németországban a DDIM az interim iparág legfontosabb képviselője, és elkötelezett amellett, hogy az interimek alkalmazásának létjogosultságát a politikai és üzleti életben éppúgy, mint a közvéleményben is fokozottan elismerjék. Hamarosan kiderül, hogy az anyavállalat 2019. évi 2250 millió eurós díjösszegre vonatkozó előrejelzése helyes volt-e, vagy ahogy 2018-ban is – meghaladja majd a tervezett összeget.

Fordította: Gubányi Ildikó

Forrás: MünsterscheZeitung