A fiatal munkavállalók nem érzik magukat elég képzettnek

A német munkavállalók az életkorukkal küzdenek – a fiatalok nem érzik magukat elég képzettnek, az idősebbek attól tartanak, hogy a vállalatok a fiatal pályázókat részesítik előnyben. Az időhiány a németek számára is problémát jelent.

Fiatal, dinamikus és magabiztos: a fiatal alkalmazottak úgy érzik, hogy nem felelnek meg a mindennapi munka elvárásainak. A 18 és 22 év közötti fiatalok inkább a munkaerőpiacon tapasztalható problémát látják. Ezt egy, a LinkedIn által végzett globális tanulmány határozta meg. A munkaerőpiacra belépő fiatalok számára a legnagyobb akadály az önbizalom hiánya (24 százalék). Kihívásnak tekintik a tapasztalat hiányát (21%), valamint a vezetés és az orientáció hiányát is (11%).

A felméréshez a Linkedin és a Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) több mint 30 000 (ebből 2025 német) munkaképes korú embert vizsgált meg a világ minden tájáról a szakmai lehetőségeik felmérése kapcsán. A 18-22 éves és az 55-65 éves korosztály a vizsgált spektrum végén van.

A tanulmány eredményei szerint összességében a németek kevésbé optimisták a jövőt illetően, mint a nemzetközi átlag. Európai összehasonlításban azonban a német emberek viszonylag pozitívan értékelik szakmai lehetőségeiket. A szkepticizmus sokkal jobban látszik Olaszországban és Franciaországban. Középen helyezkedik el Svédország, Írország, Nagy-Britannia és Spanyolország, míg az európai lista élén Hollandia áll. A gyorsan növekvő, feltörekvő országokban, például Indiában, Indonéziában vagy Kínában a legoptimistábbak a válaszadók a szakmai és a magánjellegű esélyeikkel kapcsolatban. Amerikában is optimista hangulat uralkodik.

Időhiány a pénzhiány helyett

Noha a pénzhiány a világ legnagyobb problémája, Németországban a legnagyobb kihívás az összes korcsoport tekintetében az időhiány (23 százalék). Ez azt jelenti, hogy Európában a németek szenvednek a legjobban az időhiánytól. A német emberek azonban a saját életkorukból fakadó hátrányt – akár fiatal, akár idős – súlyos problémának tekintik. Míg a fiatalabb generáció korukból adódóan önbizalomhiánnyal, addig az idősebb generáció, mint pl. a baby boomerek, az aktív életmód fenntartásával és a munkahelyi előrelépéssel küzdenek (44%). Azok, akik biztonságos munkaviszonyt szeretnének, különösen tartanak attól, hogy a vállalatok a fiatalabb pályázókat részesítik előnyben.

Hogyan értékelik az emberek karrierlehetőségeiket egy nemzetközi összehasonlításban?

Képtalálatok a következőre: developing markets are generallyng more confident

Amikor a fiatalok megpróbálnak beilleszkedni a munkaerőpiacra, számukra más dolgok fontosak, mint az idősebb munkavállalók számára röviddel a nyugdíjazás előtt: például a biztonságos munkahely a fiatalok 40% -a számára fontos, szemben az idősebb korosztály mindössze 27% -ával. A fiatal generáció 25% -a fontosnak tartja az oktatáshoz való hozzáférést, szemben a baby boomerek mintegy 7%-os szavazatával. A fiatalok 14% -a, az idősebbek 5% -a gondolja úgy, hogy szakmai hálózat bővítése lényegi kérdés. A baby boomerek azt is elmondták, hogy alkalmazkodniuk kell a digitális világhoz és naprakészen kell tartaniuk tudásukat annak érdekében, hogy továbbra is relevánsak maradjanak a munkaerőpiacon. 83 százalékuk szerint a változás iránti hajlandóság meghatározó sikertényező.

Forrás: Frankfurter Allgemeine