Az interim menedzsment sikertörténete folytatódik

A német DDIM interimeket tömörítő szervezet napokban kiadott sajtóközleménye szerint, az interim menedzsment sikertörténete Németországban folytatódik.
Erős piac, magas megrendelésállomány prognosztizálható

A 2020-ra vonatkozó előrejelzés legfontosabb megállapításai

  • Az interim iparág növekedés tekintetében 2020-ban 2,3 milliárd euróval kalkulál; a 3 milliárd eurós határt 2022. végére várják.
  • Az autóipar, a gépipar és a tulajdonosok által irányított közepes méretű vállalatok esetében nagy cselekvési nyomás prognosztizálható
  • Az interim menedzserek olyan problémák megoldói, amelyek általában nem kezelhetők a vállalat rendelkezésére álló erőforrásokkal.

Köln, 2020. március 5. – A német interim menedzsment iparág sikere folytatódik. 2022. végére a teljes piaci forgalom várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurós határt. Általánosságban elmondható, hogy a megrendelésállomány továbbra is magas: a vezetők kapacitáskihasználtsága mintegy 160 nap. A megbízások időtartama egyre hosszabb, mert növekednek az igények a bonyolultabb változás és szerkezetátalakítási projektek végrehajtására. Az átlag napidíj összege várhatóan 1200 euró fölé emelkedik.

A Deutsches Interim Management (DDIM) társaság a tagok és az interim menedzsment képviselőinek bevonásával minden évben prognózist készít a várható piaci fejlődésre vonatkozóan. Az idei felmérés arra a kérdésre összpontosít, hogy mely iparágakban lesz különösen nagy nyomás az azonnali cselekvésre, és mely funkcionális és feladatkörökben növekszik a kereslet – mindkettő fontos mutató az interim menedzserek bevetése szempontjából.

Az interim menedzsment szolgáltatások bevételeinek alakulása 
(Vezetői tapasztalattal rendelkező interimek)
Éves összehasonlítás, 2020. És 2022. évekre vonatkozó előrejelzéssel millió euróban

 

A legnagyobb nyomás az autóipari beszállítókra nehezedik

Az autóipar (beszállítók és OEM-ek) és a gépipar továbbra is az interim menedzsment szempontjából a legmeghatározóbb ágazat; az előző évhez képest ismét nőtt a megbízások száma (+ 4,7%). Egy másik meglepő eredmény, hogy a gépjárműgyártók szerint a kereslet az év végére majdnem a duplájára fog emelkedni. “Az elektromobilitásra való áttérés kiterjedt változást jelent, és a cselekvési nyomás különösen egyértelmű a beszállítók körében” – mondja Dr. Marei Strack, a DDIM igazgatóságának elnöke. A különböző iparágakban a vállalatok számára kihívást jelentenek az új digitális üzleti modellek kialakítása valamint a szükséges tehetségek bevonzása. Eközben pedig új versenytársak lépnek be a piacra.

Az elkövetkező három évre vonatkozó előrejelzés az alábbiakat mutatja: a tulajdonosok által irányított és  közepes méretű vállalkozások csoportjára (összesen 72%) különös nyomás fog nehezedni a szükséges változtatások végrehajtásában. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a megkérdezett interim menedzserek többsége ettől a szegmenstől várja a megbízások nagy részét (69%).

Szakterület: kihívást jelentő feladatok

A vállalatok elsősorban magasszintű felelősségvállalással és gazdasági jelentőséggel bíró feladatokra vesznek igénybe interim menedzsereket. 2019-ben a komplex változásmenedzsment feladatokra volt a legnagyobb igény, ezeket szorosan követték a folyamat-optimalizáló projektek. “A versenyképesség növelése érdekében a vállalkozásoknak a jövőben agilisabbá kell válniuk, csökkenteniük kell a költségeiket és ennek megfelelően adaptálniuk kell folyamataikat” – magyarázza Dr. Strack. Különösen nagy nyomásnak vannak kitéve azok a vállalatok, amelyek nem tudnak lépést tartani a szükséges változásokkal. “Logikus tehát, hogy az interim menedzserek szerint várhatóan növekedni fog a megelőző szerkezetátalakítási projektek száma” (kb. + 6%).

 

Leggyakoribb projektek/megbízások feladatok szerint csoportosítva
2020

Az interimek új utakon járnak

A vezetők függetlensége nagy előnyt jelent a vállalatok számára: “Egy interimnek nincs múltja és jövője a vállalatban. Ezért egy állandó alkalmazottal ellentétben teljesen más módon tudja kezelni a problémákat” – hangsúlyozza Dr. Strack. Az interimek új területeket tudnak életre kelteni és kezelni tudják azokat az „égető kérdéseket”, melyeket a vállalat vezetői általában szeretnek kikerülni. Az interim menedzsereket magas szintű problémamegoldó kompetencia és erős sikerorientáltság jellemzi, és tisztában vannak az értékeikkel. 77%-uk biztos benne, hogy az adott projekt feladatot nem lehetett volna belülről megoldani.

Sikeres lehetett volna a feladatok megoldása a vállalat belső erőforrásainak bevonásával?
 

Forrás: DDIM