Egy krízishelyzet mindig erős érzelmi hatást okoz!

Az első 3-5 napon belül sokféle állapoton megyünk keresztül a negatívtól a pozitívig. Majd az emberek hozzászoknak a helyzethez és elkezdenek abba a viselkedési mintába beállni, amit a szüleiktől tanultak. Ez az állapot lehet a bátor megküzdő, aki aktív lesz és elhiszi, hogy megoldja az előtte álló helyzeteket és ezeket kihívásoknak kezeli. A másik véglet, aki azonnal leáll és minden előtte álló feladatot nehézségnek és sorscsapásnak él meg és ellenáll bezárkózik. Vannak azok az emberek, akik azt tanulták a szüleiktől gyerekkorukban, hogy tagadják a krízishelyzetet és elkerülik vagy elbagatellizálják a veszélyhelyzeteket. Ez a viselkedés tűnhet hatékonynak, mert lelkileg jól vannak, de ha tenni kell valamit, akkor azt lekésik és lassúak. A negyedik viselkedés a legnehezebb az emberek számára, akik ezt tanulták otthon, mert ők folyamatosan félnek és szoronganak vagy dühösek, amely negatív érzelmek akár heteken belül lemerítik őket és lebetegedhetnek, de legalábbis teljesíteni nem fognak tudni.

Krízishelyzetben érzelmileg mindenképpen sebezhetővé válunk akármelyik lelkiállapotot éljük is meg és ezért nagyon fontos, hogy a vezetők, akik ilyen helyzetben segíthetnek minél pontosabban és részletesebben dolgozzák ki az akcióterveiket, mert tisztában kell lenniük azzal, hogy a legmagabiztosabbnak tűnő kollégáiknak is szükségük van érzelmi megtartásra és tervekre amikbe kapaszkodhatnak.

Akármelyik viselkedést is él meg egy vezető a fentiek közül tudnia kell, hogy mihamarabb el kell kezdenie biztos pontokat és feladatokat összeállítania a csapatának, mert érzelmileg azzal nyugtatja meg őket, hogy legalább Ő tudja az irányt a káoszban. Sokszor nem lehet még végső megoldásokat prezentálni, mert nem látható sok paraméter a bajban, de fontos, hogy rövidtávú célok és lépések legyenek, akár naponta, akár óránként, ahogy azt a helyzet megkívánja.

Bármilyen támogatásra, segítségre van szükség az info@hammelhochreiter.com címen várjuk a leveleket. Kristóf Györgyi, Tóvári Zsuzsanna, Virágh Rajmund és a HH csapata online is rendelkezésre áll.