Az ok, amiért a Zoom hívások leszívják az energiáinkat

A videocsevegés segít megtartani a munkánkat és fenntartani a kapcsolatainkat. De mi teszi ezt fárasztóvá – és hogyan lehet csökkenteni a „zoom-fáradtságot”?

A képernyő lefagy. Van egy furcsa visszhang. Egy tucat fej bámul ránk. Vannak munkabeszélgetések, one-to-one találkozók, majd a nap befejezéseként beszélgetés a barátokkal és a családdal.

A Covid-19 világjárvány óta a korábbinál sokkal több videóhívást kezdeményezünk – és sokak kimerítőnek tartják ezt.

De pontosan mi fáraszt minket? A BBC Worklife Gianpiero Petriglieri-t, az Insead akkreditált professzorát, valamint Marissa Shufflert, a Clemson Egyetem akkreditált professzorát kérte, hogy osszák meg véleményüket.

Nehezebb a video chat? Miben különbözik a személyes kommunikációtól?

A videóhívásban való részvétel több figyelmet igényel, mint a személyes beszélgetés, mondja Petriglieri. A videóbeszélgetések azt jelentik, hogy keményebben kell dolgoznunk a nem verbális jelzések feldolgozásában, például az arckifejezéseken, a hang tónuson és hangmagasságon, valamint a testbeszéden; ezekre nagyobb figyelmet fordítva sok energiát fogyasztunk. „Az elménk együtt van, amikor fizikailag azt érezzük, hogy nem vagyunk együtt. Az a disszonancia, amely az embereket egymásnak ellentmondó érzéseikhez fűzi, kimerítő. Egy beszélgetésbe nem lehet belepihenni a valóságban – mondja.

A telefonos vagy konferencia-rendszerek 1,2 másodperces késése miatt az emberek kevésbé barátságosnak vagy koncentráltnak látják a válaszadót.

A csend a másik kihívás – tette hozzá. „A csend természetes ritmust hoz létre a valós beszélgetések során. Amikor azonban videóhívásban jelentkezik, aggódni kezdünk a technika miatt.” Az emberek kényelmetlenül érzik magukat.  Német tudósok egy 2014. évi tanulmánya azt mutatta, hogy a telefonos vagy konferencia-rendszerek késedelme negatívan alakította az emberekről alkotott véleményünket: még az 1,2 másodperces késés miatt is az emberek úgy reagáltak a válaszadóra, mint kevésbé barátságos vagy koncentrált egyén.

Shuffler szerint további tényező az, hogy ha fizikailag kamera előtt ülünk, akkor nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy figyelnek. „Ha videokonferencián veszel részt, akkor tudod, hogy mindenki téged néz; te vagy a színpadon, tehát jön a társadalmi nyomás és az érzés, hogy teljesíteni kell. A teljesítménykényszer idegesítő és nyomás alá helyez bennünket. A többieknek is nagyon nehéz, hogy ne saját arcukat nézzék, ha látják magukat a képernyőn, és nem tudják, hogyan viselkedjenek a kamera előtt.”

Mit adnak ehhez a jelenlegi körülmények?

Még ha a videóbeszélgetések stresszhatásokkal is járnak, a zoom-fáradtságunkat nem tulajdoníthatjuk pusztán ennek. A jelenlegi körülmények – akár a bezártság, a karantén, az otthoni munkavégzés – szintén hozzájárulnak ehhez.

Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a telefonos vagy konferencia-rendszerek késése negatívan alakította az emberekről alkotott véleményünket (Getty Images)

Petriglieri úgy véli, hogy az a tény, hogy kénytelenek vagyunk csatlakozni ezekhez a hívásokhoz egy további negatív tényező lehet. „A videóhívás arra emlékeztet minket, hogy ideiglenesen elveszítettük egymást. Minden alkalommal, amikor online találkozunk valakivel, például kollégákkal, arra emlékeztet bennünket, hogy valójában együtt kellene lennünk a munkahelyen” – mondja. „Úgy látom mindannyian kimerültek vagyunk; Nem számít, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk. A világjárvány idején ugyanazt a zavart tapasztaljuk a környezetünkben.”

Aztán ott van a tény, hogy életünk egymástól elkülönülő aspektusai – a munka, a barátok, a család – most ugyanabban a térben zajlanak. Az önkomplexitás elmélete azt állítja, hogy az egyéneknek különféle szerepeik vannak – kontextusfüggő társadalmi szerepek, kapcsolatok, tevékenységek és célok -, ezek keveredése az egészséges – mondja Petriglieri. Amikor ezek a szerepek lecsökkennek, sebezhetőbbé válunk a negatív érzésekkel szemben.

Képzeljük el, hogy elmegyünk egy bárba, és ugyanabban a bárban beszélgetünk a professzorainkkal, találkozunk a szüleinkkel vagy randizunk valakivel, nem furcsa? Most ezt csináljuk – Gianpiero Petriglieri

“Társadalmi szerepeink többségét különböző helyeken éljük, de a környezet összeomlott” – mondja Petriglieri. – Képzeljük el, hogy elmegyünk egy bárba, és ugyanabban a bárban beszélgetünk a professzorainkkal, találkozunk a szüleinkkel vagy randizunk valakivel, nem furcsa? Most ezt csináljuk … A saját tereinkben vagyunk korlátozottak egy jelentős szorongást provokáló válság miatt, és az egyetlen lehetőségünk az interakcióra egy számítógépes ablak.”

Shuffler szerint a munka és a családi kötelezettségvállalások teljesítése utáni kikapcsolás hiánya további tényező lehet a fáradtságunkban, tekintve, hogy egyesek a gazdasági aggodalmak, a nehézségek és a munkahelyek elvesztése miatt esetleg magasabb elvárásokat támasztanak magukkal szemben. “Van még az a fokozott érzés is, hogy” a legmagasabb szinten kell teljesítenem egy helyzetben “… Néhányan közülünk a munkahelyük megtartása érdekében túlteljesítenek.”

Amikor a barátaimmal zoomolok, nem kellene elengednem magam?

Sokan először nagycsoportos beszélgetéseket folytatnak, legyen szó főzésről és virtuális húsvéti vacsoráról, egyetemi felzárkóztatásról vagy egy baráti születésnapi partiról. Ha a hívás szórakoztató, akkor miért érezzük fárasztónak?

Ennek egyik része – mondja Shuffler – az, hogy azért csatlakozunk, mert szeretnénk, vagy mert úgy érezzük, hogy kell – például egy virtuális happy hour eseményhez a kollégákkal. Ha kötelezettségnek tekintjük, ez több időt jelent, mintha csakúgy „bekapcsolódunk”. A barátokkal folytatott csevegés szociálisabb, és kevésbé okoz „Zoom fáradtságot” azokban a beszélgetésekben, ahol esélyünk volt arra, hogy magunkat adjuk.

Mindegy, hogy virtuális happy hour-nak hívják vagy sem, ez egy értekezlet, mert többnyire hozzászoktunk, hogy ezeket az eszközöket a munkánkhoz használjuk – Gianpiero Petriglieri

A nagycsoportos hívások különösen performatívak lehetnek – figyelmeztet Petriglieri. Az emberek szeretik a televíziót nézni, mert megengedik, hogy az elménk elkalandozzon – de egy nagy videóhívás „olyan, mintha televíziót néznénk, és a televízió is nézne minket”. A nagycsoportos beszélgetésekben elvész az egyéniség – tette hozzá, mert az egyéniség ereje csökken. És mindegy mivel címkézzük fel, nem érezzük szabadidőnek. “Nem számít, hogy virtuális happy hour-nak hívják vagy sem, ez egy értekezlet, mert többnyire hozzászoktunk, hogy ezeket az eszközöket a munkánkhoz használjuk.”

Tehát hogyan lehet enyhíteni a Zoom fáradtságát?

Mindkét szakértő javasolja a videóhívások szükséges mennyiségre való korlátozását. A kamera bekapcsolása opcionális kellene, hogy legyen, és általában jobban meg kell érteni, hogy a kamerának nem mindig kell minden meetingen bekapcsolva lennie. Petriglieri szerint az is segít, ha a kamerát a képernyő oldalára helyezzük ahelyett, hogy egyenesen velünk szemben lenne. Ez elősegítheti a koncentrációt, különösen a csoportos megbeszéléseken. Így úgy érezzük, mintha egy szomszédos szobában lennénk, tehát kevésbé fárasztó.

Bizonyos esetekben érdemes megfontolni, hogy a videóbeszélgetések valóban a leghatékonyabbak-e. Amikor dolgozunk, Shuffler azt javasolja, hogy az egyértelmű megjegyzésekkel ellátott megosztott fájlok jobb megoldást jelenthetnek, és így elkerüljük az információval való túlterhelést. Azt is javasolja, hogy a megbeszélések során szánjunk időt arra, hogy személyes információt cseréljünk, mielőtt belemerülünk az üzleti élet dolgaiba. „Szánjunk egy kis időt az emberek jóllétének ellenőrzésére” – mondja. “Ez egy módja annak, hogy újra kapcsolatba lépjünk a világgal, megőrizzük a bizalmat, és csökkentsük a fáradtságot és az aggodalmat.”

A video-találkozók közötti átmeneti időszakok szintén segíthetnek a felfrissülésben – próbáljuk meg elnyújtani ezt az időt, igyunk valamit, vagy végezzünk egy kis testmozgást – mondják a szakértők. A határok és az átmenetek is fontosak; olyan puffereket kell létrehoznunk, amelyek lehetővé teszik, hogy az identitás egyik részét félretegyük, majd elővegyük a másik énünket, amikor a munka és a magánéleti szerepek között mozgunk.

És talán – mondja Petriglieri -, ha ki akarunk ebből törni, akkor legyünk régimódiak. “Írjunk levelet valakinek, ahelyett, hogy találkoznánk vele a Zoomon. Mondjuk el neki, hogy igazán fontos nekünk. ”

Forrás: bbc.com