Németországban a járvány után is munkavállalói jog lenne a home office

A német munkaügyi és szociális minisztériumot vezető Hubertus Heil arról beszélt egy vasárnapi interjúban, hogy a koronavírus-járvány elmúltával is megtartanák a munkavállalók otthoni munkavégzéshez, vagyis home office-hoz való jogát, amit törvénybe is foglalnának.

A javaslatban – amiről ősszel szavazhatnak majd – az szerepelne, hogy minden olyan munkavállaló, aki el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül, szabadon dönthetne az otthoni munkavégzés mellett. A munkavállaló arról is dönthetne, hogy hogy állandóan, vagy csak bizonyos napokon dolgozik otthonról.

„Fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe. A home office-ban is lejár a munkaidő, méghozzá nem este tízkor” – idézi a minisztert az MTI.

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról 25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék – mondta Hubertus Heil. Jelenleg csak a munkaadó és a munkavállaló külön megegyezésével van lehetőség otthoni munkavégzésre.

Forrás: Index.hu

Itt érhető el a teszt: WORKING FROM HOME