Vállalatot vezetni éppen olyan, mint egy tartós és jó párkapcsolatot fenntartani!

Menedzsmentszolgáltató: villámgyorsan alkalmazkodik a változásokhoz és a lean szemlélet mentén, interim menedzserek bevetésével bármely cégkultúrában és iparágban biztosít igény szerint menedzser erőforrást, tapasztalatot, tudást. Gyors és alapos diagnózist készít, interim menedzserekkel, alkalmazott vezetőkkel, projektmenedzserekkel vagy akár komplett csapatokkal támogatja a vállalatokat a változás- és válságmenedzsment, üzletfejlesztés és átalakulás, teljesítménymutatók javítása, családi vállalkozások esetében pedig az utódlás-menedzsment területén.

Kapkodás helyett célzott, hatékony megoldásokkal segíti a cégeket csapatunk. Első lépésként számos esetben interim menedzsmentszolgáltatást igényelnek tőlük: sokak fejében ők az akut helyzetek kezelésére behívott problémamegoldó szuperhősök. Kevesen tudják, hogy nem csupán egy adott pozíció három-hat hónapig tartó betöltésére vethetők be, hanem tapasztalatuk és szaktudásuk akár pár órára vagy napra is használható egy-egy elakadás esetén. Nem ritka, hogy az interim feladatok megkezdését követően a szükségleteknek megfelelően a Hammel & Hochreiter tanácsadással, képzéssel, fejlesztéssel, keresés-kiválasztással, csoportos vagy egyéni coachinggal támogatja a projektet, biztosítva annak sikerességét. Máshol a generációváltás adta kihívásokat lehet az interim menedzserek segítségével megoldani, ami a magyar tulajdonú kis-közép és nagyvállalatok esetében nem rövid folyamat.

A H&H állandó szakmai csapata mellett számos speciális területen más cégekkel is együttműködik, így ténylegesen az egyes szakterületek krémjével dolgozik a megoldáson – legyen szó vezetői erőforráshiány-pótlásról, karriermenedzsmentről vagy eladásra felkészítésről. Továbbá kiveszi a részét az interim menedzserek képzéséből is, így azok a piac mai, valós helyzete alapján szereznek kiterjedt szaktudást, nem pedig évtizedek óta porosodó, idejétmúlt jegyzetekből.

A Hammel & Hochreiter munkájában kiemelt jelentőségű a női karriermenedzsment: hiszen ez a téma egyre összetettebb lesz gyorsan változó világunkban. Gyakori hiba például, hogy kitalálja magát valaki, ám arra a szolgáltatásra vagy termékre egyszerűen akkor éppen nincs igény vagy fizetőképes kereslet a piacon. Az önmegvalósítás sokaknak olyan, mint a levegő, fontos valóban, de a nap végén az árbevétel és a profit is számít. Átlagosan, segítség nélkül másfél évig is tarthat, amíg valaki megtalálja a kvalitásainak és elvárásainak megfelelő cégkultúrát, iparágat, pozíciót, és – ami elsősorban a nők, családanyák számára lényeges – a megfelelő lokációjú munkahelyet. Györgyi nap, mint nap tapasztalja, hogy amikor azt mondja neki a jelölt, hogy el akar jönni a munkahelyéről, miközben remek állása van, akkor ő felveti: miért nem megy szabadságra vagy tart szünetet? A többség rendszerint azonnal akarja a sikert, nem tervez hosszú távra, esetleg nem tervez elég szofisztikáltan. Mint a balatoni lángossütő, aki egy nyár alatt akar nagyot szakítani. Pedig egy parkolóhely, egy megoldás mindig van! Ehhez pedig nem ritkán egy egészen apró, pici segítség is elegendő. A Hammel & Hochreiter tagja a Nyitottak vagyunk, Közös Ügy kampányának, és számos kereskedelmi kamarának (Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara), a Menedzserszövetség, a JVSZ, a HBLF, az IOD szervezetének, folyamatosan vagy egyszeri alkalommal is ennél természetesen sokkal többet ad. 2015-től tudatosan és aktívan bővíti COMPASS programját az útkeresők részére, legyenek bármilyen korosztályúak vagy bármilyen neműek azok akik elakadtak vagy még el sem indultak.

Hiszünk az emberekben és hiszünk a vezetőfejlesztés erejében. “Vállalatot vezetni éppen olyan, mint egy tartós és jó párkapcsolatot fenntartani!” A Hammel & Hochreiter Kft. a 2000-es évek eleje óta dolgozik azon, hogy Magyarországon ismert és elismert legyen az interim menedzsment szolgáltatás, szakma. Cégünk egyik fő fókusza a fejlesztés: a H&H által képzett szakértők, interim menedzserek, alkalmazott felsővezetők, már pár hét vagy akár pár nap alatt is használható tudást csatornáznak be a szervezetekbe.

 

Erős párosok – Györgyi és Rajmund családról, vállalatról, üzletről és párkapcsolatról a FORBES 2021. Women’s Summit rendezvényen.

 

Néha egyetértenek, néha nem, néha egymás szavába vágnak, néha nagyokat bólogatnak – akárcsak az elmúlt több mint három évtizedben. A második Women’s Summit-on Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője beszélgetett a Hammel & Hochreiter által támogatott Erős párosok szekcióban Kristóf Györgyivel és Virágh Rajmunddal.

Otthon is párt alkotnak – szünetekkel, de évtizedek óta: több mint harminc éve élnek, dolgoznak együtt családban és a „bizniszben”. Rajmund, a HH ügyvezetője, a menedzsmentszolgáltató cégutódlás specialistája, és Györgyi, a HH ügyvezetője, interim-menedzsment és karriermenedzsment szakértője. Már 2020-ban csatlakoztak az első Forbes Women’s Summit rendezvényhez. Csatlakoztak, mert hisznek abban, hogy a huszonegyedik század meghatározója a 3W – vagyis a weather, a web és a women. Vállalatuk vezetőjeként nap, mint nap ennek a hitvallásnak a jegyében dolgoznak.

Galambos Márton már az idei beszélgetés legelején belenyúlt a lényegbe: ti mennyit beszélgettek? – kérdezte Györgyiéket.

A kommunikáció minősége pedig sok egyéb jelenségről mutat tükröt. Rajmund azt válaszolta, hogy ez attól függ, éppen mennyi kedve van hozzá Györgyinek, míg Györgyi kiemeli: a kommunikáció közöttük mindig direkt. Vagyis közvetlen, egyenes, hatékony, célratörő – ugyanúgy, mint az évtizedek óta vállvetve végzett munkájuk során is.

És éppen ez a hozzáállás az, ami miatt a munkában és a magánéletben is létrejött erős szövetség elbírta a kisebb-nagyobb amplitúdókat is, hiszen hullámhegyek és hullámvölgyek, pozitív és negatív helyzetek vannak minden családban és minden vállalkozásban is. Hisznek a konfrontáció kooperációt erősítő hatásában, és gyakorolják nap, mint nap.

Györgyi így fogalmaz: két különböző világ vagyunk – viszont az üzletben hatékony, ha másképpen látjuk a dolgokat. Két pólusról beszél, a tűzről és a vízről: míg Rajmundot a tulajdonos-típusú gondolkodás jellemzi, és az utódláshoz, a generációváltáshoz kapcsolódó projekteket támogatja, addig Györgyi, a tipikus menedzser, nem tulajdonhányad megszerzése fontos számára, a HH nemzetközi, multinacionális cégeknél folyó gap-crisis-change menedzsment projektjeit támogatja, vezeti.

Sokszor fordul elő a mindennapokban, hogy hasonló üzleti helyzetekkel kapcsolatban más-más megoldásaik vannak, hiszen – és erre évek alatt jöttek rá mindketten – más oldalát látják a dolgoknak. Márpedig a piacon egyetlen dolog számít: melyik a leggazdaságosabb, leghatékonyabb megoldás. Nem lehet, de nem is kell minden pillanatban egy irányba, egyféleképpen gondolkodni. Rajmund nem tagadja, hogy az első tíz-tizenöt évben falra tudott volna mászni attól, ha valamiben nem értettek egyet, ám később rájött ennek az előnyére, ma már nagyon sok kutatás bizonyítja, hogy akár 30 %-kal is profitábilisabbak azok a cégek, ahol legalább egy nő van a menedzsmentben. „Elég kocka vagyok – mondja –, viszont mindig hölgyekkel dolgoztam együtt, és egyre jobban megszerettem a gondolkodásukat, a meglátásaikat, akár még a harciasságukat is. Végrehajtó vagyok otthon is: nem én főzök, a csatamezőt viszont én takarítom – amúgy szeretem is a mosogatást, mert megnyugtat.”

Györgyi ehhez hozzáteszi: „Se otthon, se a vállalatban nem a klasszikus férfi-női munkamegosztás alapján működünk együtt. Mindenki csinálja, ami éppen adódik, de természetesen mindkettőnknek megvan a specialitása, amihez véletlenül se fog hozzá a másik – van is ebből konfliktus. Amiről pedig igazán sokat tanultunk az elmúlt közös évtizedek alatt, az a türelem és elfogadás jelentősége. Fontos az is, hogy mi alapvetően gyerekként ismerkedtünk meg, azóta is rengeteget változtunk, változunk ma is folyamatosan. Korábban a türelem nem volt egyáltalán jellemző ránk, bár a kollégák szerint most sem.”

Galambos Márton arra is rákérdezett: hogy zajlik mindez az ügyfeleknél?

Rajmundtól tudjuk meg, hogy amikor arra van szükség, hogy „áttoljuk” a projektet, akkor az ő energiája kerül előtérbe, ha viszont Györgyi diplomáciai érzékét igényli a feladat, akkor váltanak. „Néha pedig besétálunk a tárgyalóba és az ügyfélnek odaadjuk mindkét energiát. Ez nem könnyű, de inspiráló: mi menedzsment-szolgáltatásokat adunk-veszünk, vezetőket képzünk, sokféle és változó a Hammel & Hochreiter tevékenysége. Az interim menedzsment piaca gyorsan jelzi a gazdasági trendeket, naprakésznek kell lennünk, és maximálisan felkészültnek.”

Hogy otthon milyen velünk lenni, ebben a pörgős, energikus, türelmetlen, inspiráló, támogató, elfogadó közegben, arra Györgyi valóban diplomatikus választ ad: „Erről a fiúnkat kellene megkérdezni!”