Forbes családi vállalkozások gálavacsora a Festetics Palotában

A Nemzeti Múzeum mögötti Pollack Mihály téren áll a Festetics Palota, amit a család utolsó tulajdonosának, Festetics Taszilónak 1933-as halála után az állam vett meg. Nagy idők tanúja az Ybl Miklós által tervezett épület: mágnások, arisztokraták laktak, vendégeskedtek benne. Egy személyes történetet is idézzünk fel a múltból: maga Festetics Tasziló igen jó kapcsolatban volt Dr. Hochreiter Kornéllal, a Festetics család ügyvédjével – aki nem más, mint Virágh Rajmund  dédapja. A Hochreiter család Csurgón élt, s Kornél közbenjárására adta Tasziló a városnak azt a Festetics-telket, ahová később a főtéri templomot építették.

Sok más családi történet is elhangzott szeptember másodikán, a Forbes családi vállalkozások számára rendezett gálavacsoráján, hiszen a meghívottak az ország minden részéből érkeztek.

Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője hangsúlyozta is megnyitó beszédében ennek a céges formának a növekvő jelentőségét. Akárcsak Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központjának a vezetője, aki átadta a K&H Családi Vállalatok Kiválósági díjakat – nemcsak az ideieket, hanem a tavalyi pandémiás helyzetben elmaradt rendezvények miatt a 2020-asakat is.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

Az Innovációs díjat a Ferroplast, a Naste Bau és a Kon-Trade kapta, a Sikeres hosszú távú stratégiáért járó kitüntetést a Schiller Autóház, a Gia Form és a Goodwill Pharma.

Az Elkötelezettség és felelősségvállalás a társadalom iránt kategóriában a Györgytea és a Vajda Papír lettek kitüntetve, míg a Társadalmi felelősségvállalás, környezetvédelmi fenntarthatóság kategóriában a Wagner Solar Hungaria és a Mystic Nails.

És egy igazán különleges, mondhatni reflexív téma: a Családi értékek a vállalatvezetésben és sikeres geenrációváltás kategóriában a díjazottak a Trans-Sped és a Losonczi Innovation lettek.

Két cég is megosztotta tapasztalatait, gondolatait arról, hogy milyen is ez a kombináció, hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle. Kristóf Györgyi és Virágh Rajmund, a Hammel & Hochreiter ügyvezetője és alapítója arról beszélgettek Marcival, hogy interim menedzsment szolgáltatóként mindig figyelembe veszik az ügyfeleknél, hogy másképp kell kommunikálni a tulajdonossal, másképp a menedzserekkel. Elmondták, hogy a tulajdonosok nyelvét inkább Rajmund, míg a menedzserekét Györgyi beszéli – és azt is, hogy ők maguk a saját családi vállalatukban hogyan viszonyultak ahhoz, amikor kiderült, hogy Marcell fiúkat a gazdaság és a menedzsment mellett ugyan, de sokkal inkább a vizuális kultúra és a digitális művészetek érdeklik.

Nem egyértelmű, hogy a családi vállalkozások operatív vezetését az alapítóktól a gyermekeiknek kell átvenni, több más hatékony megoldás is van, a család maradhat csak tulajdonos is!

A Hammel & Hochreiter támogatja növekedés, csökkenés és generáció váltás témákban is a családi vállalkozásokat, 2003-ban, 18 évvel ezelőtt volt az első megbízásuk ebben a témában. Így a cég is, és a szolgáltatás típus is nagykorú lett, rengeteg tapasztalatot szereztek ezen a területen, melyeket Ügyfeleknek és családjuknak is nap, mint nap továbbadnak.

Liptai Claudia pedig a saját karrierváltásáról mesélt a résztvevőknek, a műsorvezetés és a cukrászat, a színpad és a család különbségeinek hatásáról – hogyan élte meg mindezt, hogy hatott a gondolkodására, a szemléletére.

A programot élőzenével kísért vacsora követte (nem kevés vendég terítéke előtt volt látható a vega-menüt jelző piktogram), majd a kötetlen networking.

Jó, hogy vannak ilyen díjak, jó, hogy vannak ilyen esték – amikor a hazai családi vállalkozások legjobbjai találkozhatnak, beszélgethetnek, tapasztalatokat cserélhetnek.
Legyen jövőre is!
Támogatjuk!

Szerző: dr. Szvetelszky Zsuzsanna

Fotó: Virágh Marcell