DDIM prognózisa a 2022 interim igényekről 2022.04.22., Köln – Sajtóközlemény

Növekszik az interim menedzserek iránti kereslet: A megbízások széles skálája rugalmas és bevált megoldásokat kínál a vállalatoknak az aktuális kihívásokra.

A DDIM 2022. márciusi – interim menedzserek megbízásának témájában végzett – előrejelzési felmérés alaperedményeinek bemutatását követően a német interim menedzsment szövetség ernyőszervezete most ismertette az eredményeket. A DDIM több mint 550 tagját és az interim menedzserek közel 30 közvetítőjét arra kérték, hogy nyilatkozzanak arról, hogy az idén milyen ágazatokban, funkciókban és feladatokban vették vagy veszik igénybe az interim menedzsereket.

A keresletelemzés évek óta nagyon hasonló képet mutat az ágazatok tekintetében. Az autóipari beszállítók és a gépgyártás egyértelműen a legtöbb interim menedzsert alkalmazó iparágak – ezek a német gazdaság legnagyobb ágazatai. A 2022-re vonatkozó előrejelzés szerint csak az autóipari beszállítók részéről várható valamivel kevesebb megbízás.

Feltűnő, hogy a folyó évre a legnagyobb növekedést a várható megbízások tekintetében a fogyasztási cikkek területén, valamint a logisztika ágazatban prognosztizálják. 2021-ben a legtöbb interim vezetőt a pénzügy és a humánerőforrás területén alkalmazták. Mindkét funkcionális terület esetében a kereslet megugrása a világjárványnak volt köszönhető. Különösen a humán erőforrás volt az a terület, ahol ad hoc szakértelemre volt szükség, hogy a vállalatokat olyan speciális kérdésekben támogassák, mint a rövidített munkaidő vagy az otthoni munkavégzés megszervezése. Ahogy 2021-ben, a vállalatok most is elsősorban a munkaerő-felvétel területén keresnek támogatást. Ugyanez az eredmény várható 2022-ben.

A pénzügyi és HR-szakértőkre jelenleg is nagy a kereslet, az ellátási lánc irányításának, a termelésnek a kritikus területein jelentősen növekedni fog az interimek iránti igény.

A 2022-re vonatkozó várakozások figyelemre méltóak: az ellátási lánc irányításának, a termelésnek és az üzemeltetésnek a funkcionális területein várhatóan sokkal több interimet igényelnek, mint 2021-ben. Az előrejelzés többek között a megszakadt ellátási láncok, a hiányzó alkatrészek és a drámai áremelkedések miatt a vállalatok előtt álló nagy kihívásoknak köszönhető. Az ukrajnai háború körüli jelenlegi politikai fejlemények, amelyekre a felmérés készítésekor nem lehetett számítani, jelentősen erősíteni fogják ezt a tendenciát.

A projektmenedzserek, változásmenedzserek és folyamatoptimalizálási szakértők nagyon keresettek; 2022-ben egyre inkább az átszervezéssel foglalkozó szakembereket fogják ige venni.

A vállalatok elsősorban a nagy felelősséggel és gazdasági jelentőséggel járó feladatokra alkalmaznak interim menedzsereket. Ez 2021-ben a projektek irányítása volt.

Hasonló a helyzet a változásmenedzserként tevékenykedő interim menedzserekkel is. Az egyedi projekt vagy akár a komplex átalakítás csak akkor sikeres, ha a napi üzletmenetet nem veszítik szem elől. Pontosan ezt biztosítják a projekt- vagy változásmenedzserek. További gyakran keresett témák a folyamatoptimalizálás és az üzletviteli feladatok. Ezeket a feladatokat 2022-ben is az első helyen látják. Érdemes megemlíteni a szerkezetátalakítási és átszervezési feladatok 2022-ben várható jelentős növekedését. Ilyen fejlődést már az előző két évben is prognosztizáltak, de akkor nagyrészt elmaradt.

Az elmúlt három évet tekintve, 2019-ben és 2020-ban viszonylag hasonlóképpen alakult az interim menedzserek iránti kereslet a különböző típusú vállalatoknál. Mindkét évben a német kkv-k részéről érkezett a legnagyobb igény, mindkét esetben több, mint 40%. Ezt követték a vállalatcsoportok és a családi vállalkozások csoportja – mindkettő 24% és 28% között volt. A 2021-es évben eltolódás történt – növekedett a kereslet a vállalati csoportok részéről, míg a kkv-k részéről enyhén csökkent.

A bevetési szintek áttekintése azt mutatja, hogy 2019-2021-ben a legtöbb megkeresés a 2. szinten – osztályvezetés vagy részlegvezetés szintjén történt. Feltűnő, hogy itt az igények jelentős, több mint 5%-os növekedése volt tapasztalható 2020-ról 2021-re. A felsővezetői szintű megbízások voltak a második leggyakrabban igényeltek, egy enyhe csökkenéssel 2021-ben. A harmadik helyen a projektmenedzserek/vezetők iránti kereslet áll.

A vállalatok bizonytalansága a gazdaság szinte valamennyi ágazatában növekszik: az interim menedzserek rugalmas megoldási lehetőségként állnak rendelkezésre.

Időközben két rendkívüli év van mögöttünk, amelyet különösen a világméretű járvány hatásai jellemeztek. A világgazdaság összekapcsolódása a globális gazdaságot ismétlődő, de egyben új kihívásokhoz is vezeti, amelyekkel a vállalatoknak szembe kell nézniük. Az ukrajnai háború sokszorosára növeli a vállalatok tervezési bizonytalanságát. Természetesen már a világjárvány és az ukrajnai háború előtt is voltak olyan kérdések, amelyek a vállalatok napirendjének élén álltak, de csak késve kezelték őket.

Megemlítendő a digitalizáció és az előrelátható szakmunkáshiány, amely jelentős veszélyt jelent a gazdaság sikerére.

Az interim menedzsment alkalmazási területeinek elemzése világossá teszi, hogy az interim menedzserek szakértelmét milyen széles körben lehet felhasználni a vállalatoknál. Lehetőséget jelentenek a vállalkozók számára, hogy különösen bizonytalan időkben is cselekvőképesek maradjanak, és ennek megfelelően pozícionálják magukat a jövőre nézve.

Fordította: Végh-Szabó Éva

Forrás: ddim.de