A külső, külsős (interim) szemszög…

 

Felgyorsult a világ. Nézzünk meg egy-egy régi filmet vagy egy mostanit, ahol nem csak a történetek, hanem a képkockák is sokkal gyorsabban változnak. Nézzünk meg egy karrier történetet fél évszázada és most. A jól képzett fiatalok ma már olyan helyzetben vannak, ha nem bánnak jól velük egy cégnél, akkor gyorsan váltanak,  de igaz ez most minden korosztályra.

Sok a változás a világban és gyorsan változik a piaci igény is. Egy önéletrajz már nem attól jó, ha valaki sokáig egy helyen dolgozik, hanem attól, ha több cégkultúrában, több iparágban szerzett a jelölt tapasztalatot. Változik a munka ritmusa is, vannak időszakok, amikor rengeteg az igény, több projekten kell akár egyszerre is dolgozni, extrém határidőkkel, hirtelen satufék, megáll a cég vagy a világ körülöttünk. Ma már tudjuk, saját bőrünkön megtapasztaltuk, számos okból kaphatunk mi magunk vagy a cégünk vagy a világ teljes megállást, mégis nagyon gyorsan felejtünk.

Interimként alap, hogy nem csak a projektek változnak gyorsan és ezáltal a cégkultúrák, az iparágak, az emberek körülöttünk, hanem a munka ritmusa is. Rugalmasság nélkül sem embereket sem helyzeteket nem tudunk kezelni, de a megoldásokat sem tudjuk megtalálni.

A túlélés eszköze mindig is az alkalmazkodás volt az újhoz, a legadaptívabb maradt életben. Mostmár annyira gyorsan változik a világ körülöttünk, hogy nem lehet lépést tartani extrém mértékű rugalmasság, bátorság, türelem és improvizációs készség nélkül.

De mi kell ezekhez? Belső erő és stabilitás.

Egy interim pont attól lesz egyre erősebb és hatékonyabb minél több változást és kihívást bír ki a projektjei során és közben felismeri azt is, hogy a projektek közötti idő – melyek hossza kiszámíthatatlanabb, mint valaha – ugyanolyan fontos, mint maga a projekt.

A szünetek alatt is számos feladat van: pihenés, töltődés, tanulás, projekt előkészítés, networking, a folyamatok helyszíne még gyakrabban változik és nem egy Ügyfélnél kell embereket és projekteket vezetni, hanem otthonról. Ez azonban ami a legjobban megkülönbözteti az interim menedzsert az alkalmazott menedzserektől, hogy rendszeren kívül is tudja mi a dolga, célja és motivált, nem kívülről várja azokat.

Az egyik legfontosabb feladat a szünetben tehát önmagunk vezetése és feltöltése a következő projektre lelki gyakorlatok által: olvasás, sport, séta, meditáció, mostban lenni, stresszmentessé válni. A másik, teljesen ellentétes feladat körforgásban maradni és kapcsolódni a világgal és másokkal, hogy új lehetőségeket találj vagy Téged találjanak meg.

Mindehhez bátran kell segítséget is kérni, ha egyedül nem megy, teljesen természetes, ha a kezdőknek és a több évtizedes tapasztalattal rendelkezőknek akár csak az autóvezetés, nem megy még vagy már olyan gördülékenyen.

Óriási tanulási lehetőség minden szünet, hogy kiszállhatunk és ránézhetünk magunkra, projektekre, cégekre ilyenkor kívülről. Tanulási és fejlődési lehetőség és projekt feladat a kívülállás fenntartása. Sokkal többet láthatunk meg ilyenkor önmagunkból és a szakmánkból is, hogy utána ezt profi szinten visszavigyük a következő feladatba.

Mitől több egy interim vezető, mint egy alkalmazott vezető?

Attól, hogy képes kívülről, felülről, több szemszögből ránézni egy feladatra. Kell, hogy időnként kívül legyünk és többet lássunk, de erre csak az képes, aki mer is kívül maradni és tudja, hogy pont ettől lesz jobb!
Szerző: Kristóf Györgyi