Együttműködés – Nőfórum – Adventi reggeli

A karácsonyi készülődés-hangolódás időszakában igazán sok esemény zajlott az elmúlt napokban: kiemelkedett azonban közülük a Hungarian Business Leaders Forum zártkörű Adventi üzleti reggelije a Larus étteremben, melynek vendéglátója a Hammel & Hochreiter csapata volt. 

Az esemény díszvendége nem más volt, mint Erdős André, a Magyar ENSZ társaság alelnöke, volt állandó ENSZ képviselő, a magyar külügyi szolgálat ikonikus alakja. Ritkán adódik alkalom, hogy ilyen különleges személyiség gondolatairól, tapasztalatairól hallhassunk első kézből, hogy ilyen gazdag, mégis letisztult világkép elemeibe nyerhessünk betekintést.

Erdős André egyetemi tanulmányait követően, 1965-től a Külügyminisztériumban dolgozott: első külföldi állomáshelye 1968-72 között Marokkó volt, majd 1972-75 között a Helsinki Záróokmányt kidolgozó genfi tanácskozáson a magyar küldöttség tagjaként tevékenykedett. 1978-83 között a New York-i magyar ENSZ-képviseleten dolgozott, hazatérése után pedig a külügyminiszter személyi titkára lett. 

Ezt követően nagykövetként vezette az 1986-89 közötti bécsi EBEÉ találkozón résztvevő magyar küldöttséget. A Külügyminisztérium főosztályvezetője lett, majd 1990-ben a New York-i magyar ENSZ-képviselet vezetőjévé nevezték ki. 1992-93-ban a Biztonsági Tanácsban hazánkat képviselte: 1994-ben az ENSZ Leszerelési Bizottságának elnöke, 1994-97 között a multilaterális ügyekkel foglalkozó külügyminisztériumi helyettes államtitkára, ugyanekkor az ENSZ főtitkár leszerelési ügyekkel foglalkozó tanácsadó testületének tagja, 1998-ban elnöke. 1995-ben az Atomsorompó Szerződés felülvizsgálati konferenciájának alelnöke. Ugyanebben az évben az EBESZ soros magyar elnöksége képviseletében ellátogatott Csecsenföldre, Karabahba és Horvátországba, majd 1996-ban valamennyi volt szovjet közép-ázsiai köztársaságba is. 1997-2002 között ismét a New York-i ENSZ-képviselet vezetője. 2000-ben az Atomsorompó Szerződés felülvizsgálati konferenciája szerkesztőbizottságának elnöke, 2001-ben az ENSZ Közgyűlés nemzetközi biztonsággal és leszereléssel foglalkozó Főbizottságának elnöke. 2003-04-ben az ENSZ főtitkár civil társadalommal foglalkozó testületének tagja. Ezt követően 2006-ig franciaországi magyar nagykövet, majd 2007-09 között a Miniszterelnökségi Hivatal Kül- és Biztonságpolitikai Tanácsának tagja. Erdős André a Magyar ENSZ-Társaság alelnöke, a Geopolitikai Társaság kuratóriumi tagja, a Magyar Atlanti Tanács tagja, a budapesti Nemzetközi Demokrácia Intézet főtanácsadója. A Corvinus Egyetem tiszteletbeli professzora, ám mindezeken túl számtalan külföldi egyetemen, valamint magyarországi felsőoktatási intézményekben tartott előadásokat.

Erdős Andréval Czakó Borbála, a HBLF tiszteletbeli elnöke, a HBLF Nőfórum elnöke, szintén korábbi nagykövet folytatott úgynevezett „HARD TALK”, zárt ajtók mögötti beszélgetést. Czakó Borbála 2006-2010 között Londonban szolgált nagykövetként, ezt követően pedig az Ernst & Young világcég Partnere lett.  

Erdős André nemcsak tapasztalatairól, gondolatairól beszélt, hanem a résztvevők sokszor erősen aktuális geopolitikai, globális vonatkozású kérdéseire is kimerítően válaszolt. 

Hallgattuk a beszélgetést, és elgondolkodtunk a hallottakon, azután a finom falatok mellett meg is vitattuk egymással, és sok más témáról is beszélgethettünk. Kitüntetés is szerepelt a programban: az Adventi reggeli fontos programpontja volt, hogy egy újonnan alapított, a Sokszínűségi Vezetői Díj is átadásra került: Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison magyarországi vezetője kapta. 

Ünnepi reggeli volt, ünnepi gondolatokkal.

Folytatjuk jövőre is…