Az interim menedzsment…

35 felett 10 éves alkalmazotti munkaviszony után bármikor felmerülhet – és pár évente ismétlődhet is –  a gondolat, hogy külsős szeretnék lenni, projekteken szeretnék dolgozni, de nem akarok céget építeni, nem vagyok jó kapcsolatépítésben, értékesítésben, nem tudom elképzelni magam tanácsadóként, coachként, trénerként, csak operatív vezetőként… 

Akkor nincs megoldás?
De van! 
Az INTERIM MENEDZSMENT 

Bár attól, hogy valaki 50+, még automatikusan nem biztos, hogy neki való ez az életforma!

Aktív korunk legizgalmasabb és egyben legnagyobb téttel bíró kérdésköre a karrier. Már 16! (12?!) évesen kezdődik…

MILYEN ISKOLÁKAT VÁLASSZUNK? 

Majd iskoláink, az egyetem elvégzése után megindulunk a ranglétrán, hogy aztán néhány évtized múltán megelégedetten, anyagi biztonságunkat teljes öregkorunkra megteremtve adhassuk át a stafétát a következő generációnak.

VAGY MÉGSEM … 

Ez az optimális helyzet a legritkábban adatik meg, ám ez nem feltétlenül azért van, mert valamit elrontottunk, hanem azért, mert a világ változik, és benne változunk mi is. Az átmeneti helyzetek megélése, kezelése, a legjobb döntés meghozatala nehéz feladat, és legtöbbször egyedüli felelősségünk a megoldás. Ez a magányosság sokszor nyomasztó, egyesek számára túlzottan is megterhelő, hiszen számtalan lehetőséget kell mérlegelnünk.

– Ragaszkodunk pozíciónkhoz, és keresünk a szakmán belül más cégnél, akár versenytársnál, hasonló állást: ezt hívják csöbörből vödörbe váltásnak.

– Ragaszkodunk a céghez és elfogadunk más pozíciót, és az ezzel együtt járó szerény, de nem sértő kompenzációt: ez egyfajta parkoló pálya.

– Továbbra is alkalmazotti létben gondolkodunk, de hajlandóak vagyunk mind szektort, mind iparágat váltani: ehhez persze nagy szerencse is kell, olyan szakmai és személyiség profil, amely ezt lehetővé teszi.

A jó hír, hogy mindkettő fejleszthető!

– Céget alapítunk: ez a korábbi alkalmazotti feladatokhoz képest a világ másik oldala, sok minden szükséges hozzá, és nem biztos, hogy 40-50 évesen kell elkezdeni, a szakmai és a személyiségprofil ebben az esetben is kulcskérdés!

– Saját lábra állunk, a korábban megszerzett szürkeállományunkat értékesítjük a piacon, itt már csak az a kérdés, hogy a tanácsadó, a tréner, a coach vagy az interim menedzser életforma, feladatkör az, amit igazán élvezettel és jól tudunk a mindennapokban megvalósítani: az életkor legalább egyvalamire biztosan jó: bölcsebb és hitelesebb lesz az ember, és ez sokszor bizony piacképes tudás.

– A pályaelhagyást választjuk: így lesz a szoftverfejlesztőből biokertész, a grafikusból autórestaurátor, a felső vezetőből pék, és folytathatnánk a sort.

Rengeteg pro és kontra érv mellet az sem mindegy, mire vagyunk alkalmasak, képesek, mihez érzünk energiát, motivációt. Mostanában talán még többen szembesülnek ezekkel a kérdésekkel, főleg a 90-es évek nagy menedzser generációja, akik a legújabb kori piacgazdaságot segítettek létrehozni, és akiket az elmúlt évekig folyamatosan helyzetbe hozott az élet. Ám a gazdaság megtorpanása, a strukturális változások új helyzetet teremtettek sokak számára, valódi dilemmaként felvetve a „hogyan tovább” kérdését.

COMPASS A HAMMEL & HOCHREITERREL!

Az interim szó immár hosszú évek óta sokak számára egyet jelent a Hammel & Hochreiter-rel, BUDAPEST – NÜRNBERG – AMSZTERDAM. Szakemberek ezrei, ügyfelek százai éltek az interim menedzsment lehetőségével – a klasszikus értelemben. Olyan szakemberek, tehetséges vezetők döntéseiben nyújtunk támogatást,  akik orientációt, iránymutatást, továbblépési lehetőséget keresnek. Ehhez dolgoztuk ki több mint egy évtizede, a COMPASS menedzser orientációs és akkreditációs rendszerünket! A COMPASS küldetése, feladata, hogy teret adjon a személyes fejlődési ambícióknak, segítse újraértelmezni az egyén előtt álló lehetőségeket, és megtalálni a legjobb megoldást, legyen az a visszatérés az alkalmazotti világba, saját vállalkozás melletti döntés, vagy külső erőforrásként: tanácsadóként, trénerként, coachként vagy interimként való projekt munka.

HOGYAN MŰKÖDIK A COMPASS?

COMPASS Orientáció – A Hammel & Hochreiter évtizedes interim és kiválasztási tapasztalataival alkotta meg azt a struktúrát, amely a belépési ponttól kezdve személyreszabottan irányítja az érdeklődő szakembereket a rendszerben. Személyes adottságok, készségek és szándékok döntik el, hogy laza, „megfigyelő” státuszban, aktívabb business partneri kapcsolatban, vagy éppen a legmagasabb szintet jelentő partneri irányába történik-e a továbblépés. A cél minden esetben az egyén számára legjobb megoldás közös kiválasztása. COMPASS  – A kapcsolat felvételét követően különböző összetettségű és szintű tesztek és személyes interjúk alapján alakul ki a személyes akkreditációs szint, amely a későbbi szakmai feladatok során is hasznos és praktikus fogódzót jelenthet majd.

COMPASS – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

A rendszer figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, élethelyzeteket, elkötelezettségi szinteket, úgy építettük fel, hogy világos perspektívát nyújtson, átlátható fejlődési utat mutasson az érdeklődőknek.

A COMPASS ORIENTÁCIÓS PROGRAM HÁROM FOKOZATBAN KÖZELÍTHETŐ MEG:
STANDARD LEVEL

A program iránt érdeklődő automatikusan bekerül a Hammel & Hochreiter adatbázisába, amely több ezer aktív kapcsolatot jelent. Az adatbázisba bekerülés nem jelent kötelezettséget sem a belépő, sem a HH részről, eseti lehetőséget nyújt az üzleti összekapcsolódásra. Egy önéletrajz a jelentkező részéről, egy online interjú cégünk részéről.

ADVANCED LEVEL

Ez a szint már egyfajta kulbbtagságot jelent, hiszen a HH szolgáltatásai, kapcsolati rendszere immár szélesebb körben hozzáférhetőek. Valamint az érdeklődő személyes profilozási, tanácsadási szolgáltatást VÁSÁROLHAT, aminek az alapja egy amerikai szolgáltató online tesztcsomagja (kommunikációs stílus, motivációs struktúra, kompetencia szett, EQ mérés) és a testreszabott magyar piachoz igazodó pszichológiai, vezetői és piaci tanácsadás, amelynek révén hiteles és objektív szakvélemény alapján alacsonyabb kockázattal dönthet arról, milyen irányba folytatja szakmai karrierjét. Ezen a ponton derül ki, hogy valakinek továbbra is az alkalmazotti karrierút fekszik-e jobban, vagy bátran választhat akár szabadúszó pályát, vagyis lehet coach, tréner, tanácsadó, vagy éppen interim menedzser, hiszen profilja erre alkalmassá teszi. De a cégalapítás is szóba jöhet ezen a ponton, mégpedig az, hogy érdemes -e nekifutni, vagy nagyon nem, az adott profillal.

PROFESSIONAL LEVEL

A Hammel & Hochreiter interim partneri rendszerében a legmagasabb szintet a Professional kategória jelenti. Ide azok az elhivatott, az interim életmódra minden tekintetben alkalmas Business Partnereink kerülhetnek, akik vállalják az Interim képzést, akár egyéni, akár csoportos formában, és hosszútávon tervezik az interim életmódot. Programunk egy holland – magyar program, amit  egy holland üzleti magán egyetemmel közösen testreszabottan a magyar piacra alakítottunk ki több mint tíz éve. Ez már a legelhivatottabbak köre, akik készek időt, energiát, pénzt invesztálni személyes karrierjük új szintre emelésébe. A következő évtizedek megalapozására, csak sokkal gyorsabban és messzebbre haladunk csapatban, mint egyedül.

FONTOS AZ ELKÖTELEZETTSÉG

A COMPASS természetesen nem csodaszer. Kell hozzá az egyén elkötelezettsége, a változtatásra való nyitottsága, a személyes jövőbe vetett hite, a tenni akarása. NEM, NEM ELÉG, hogy az elmúlt évtizedekben a legjobb alkalmazott C vagy C-1 szinten dolgozó sikeres vezető volt! Az egyén piaci értékét számos tényező befolyásolja, a személyes márka (Personal Brand) sikeressége összetett dolog. A legfontosabb viszont azoknak a fentebb említett alapkérdéseknek a megválaszolása, amely alapján aztán a fejlesztési, fejlődési utakat ki lehet jelölni. A Hammel & Hochreiter COMPASS PROGRAMJA mindebben, vagyis az egyéni revitalizációban segít, valamint szolgáltató cég révén TÖBB MINT KÉT ÉVTIZEDES tapasztalatainkat is meg tudjuk osztani az általános és aktuális piaci, megbízói igényeket illetően.