Korunk legnagyobb paradoxona: az emberiség mentális egészsége rohamosan hanyatlik, a fejlődés és jólét aranykorában – Gallup felmérés – 2024

Jon Clifton Gallup CEO üzenete: „Az emberek mentális jól-léte romlott. Az elmúlt 10 évben a stresszt, szomorúságot, szorongást, dühöt vagy aggodalmat kifejező emberek száma emelkedett, és elérte a legmagasabb értéket, a Gallup-felmérések kezdete óta.” (2023-2024-es ENSZ Emberi Fejlődési Jelentés, ENSZ Fejlesztési Program)

A mentális egészség globális romlása aggasztó. Egyesek aggódnak is, hogy kicsúszunk a kontroll alól, és elszabadulhat a pokol. António Guterrez, ENSZ főtitkár szerint, világunk kezd „kiborulni”. Talán túlságosan is pesszimista. Hiszen az emberiség történelmének legjobb idejét éljük.

“Az emberi fejlődés megfigyelhető tény.” – Steven Pinker, Harvard professzor híres megállapítása.

De mi van, ha mindkettőnek igaza van?

Ha az emberiség mentális egészsége rohamosan hanyatlik, a fejlődés és jólét aranykorában – akkor ez jelenleg korunk egyik legnagyobb paradoxona.

Népszerű megoldások közé tartoznak a jól-léttel foglalkozó alkalmazások és stressz menedzsment tréningek. Mégis az Oxfordi Egyetem legújabb kutatása szerint, „kevés a bizonyíték arra, hogy ezen beavatkozások bármilyen támogatást, előnyt jelentenének, és inkább egy kissé ártalmasak is lehetnek”.

Nem a „mindfulness” (tudatosság) és a jól-lét alkalmazások jelentik a problémát, hanem amikor egy rossz menedzsment ezeket használja megoldásként, akkor az sokat ronthat a helyzeten. Teljesen érthető, ha úgy érezzük, hogy a munkahelyi stressz fő oka, hogy nincsenek meg a szükséges anyagok és eszközök, a munkád hatékony elvégzéséhez. Ezt a problémát nem lehet megoldani egy jóga matraccal; a menedzsment részéről kellenek intézkedések!

Az a felfogás pedig, hogy a szervezetek más területekbe fektetnek be, mint amire a munkavállalóknak szükségük van a munkájuk elvégzéséhez, fokozhatja a stresszt.

Akkor mi az, ami jobban működik?

Egy oxfordi tanulmány szerint „a rendszerszintű kezdeményezések, mint például fejlesztések az ütemezés váltás, a vezetési gyakorlatok, a személyzeti erőforrások vagy a személyre szabott munkakörök kialakításának területén.”Más szóval: szervezeti szinten, a dolgozók menedzselésének megváltoztatása. A globális munkahely jelentős szerepet játszhat a világ mentális egészségi krízisének megoldásában. Ahogy az idei jelentés is részletesen bemutatja, az emberek irányításának megváltoztatása döntő fontosságú a munkahelyi és a magánéleti stressz csökkentésében.

A Gallup becslése szerint az alacsony munkavállalói elkötelezettség 8,9 billió amerikai dollárba, vagy másképpen, a globális GDP 9 %-ába kerül a világgazdaságnak.

Munkavállalói mentális egészség: globális pillanatfelvétel.

  • Világszerte a munkavállalók 20 %-a érez naponta magányosságot. Ez a legerősebb a kizárólag távmunkát végzőknél.
  • A fiatalabb munkavállalók körében a jól-lét csökkent 2023-ban.
  • A munkavállalók elkötelezettsége jelentős tényező az általános élettapasztalatok szempontjából.

A gazdaság és a politika szerepe a munkavállalók jól-létében:

  • A kedvező álláskeresési feltételekkel rendelkező országokban alacsonyabb az aktívan nem elkötelezettek aránya – ott megvan a szabadság, hogy elhagyják a szerencsétlen munkahelyi szituációkat.
  • Egyes munkajogi törvények kapcsán, a munkavállalók jelenlegi életüket összességében jobbnak értékelik.
  • A munkaügyi törvényektől függetlenül a munkavállalói elkötelezettség, a jövőt tekintve, bizakodó, reménnyel teli.
  • Nem minden munkajogi törvény kapcsolódik az érzelmi egészséghez ugyanolyan módon.

Az elkötelezett munkavállalók a legalacsonyabb stressz szintről számolnak be azon országokban, ahol a munkaügyi törvények célja tisztességes bérezésre, biztonságos munkavégzésre és a családi kötelezettségek, illetve az anyaság támogatására irányul.

A menedzser szerepe a munkavállaló jól-létében és szervezeti teljesítményében.

A vezetők a csapattagok elkötelezettségében mutatkozó eltérések 70%-áért felelősek.

  • A menedzserek több negatív napi tapasztalattal rendelkeznek, mint a nem menedzserek, és nagyobb valószínűséggel keresnek új állást.
  • Országonként elmondható, hogy ha a vezetők elkötelezettek, akkor a munkavállalók is nagyobb valószínűséggel azok
  • A legjobb gyakorlatot alkalmazó szervezeteknél, a vezetők háromnegyede, és 10-ből 7 nem vezető, elkötelezett.

A Gallup meggyőző bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a nem elkötelezett munkavállalók számának csökkenése pozitív eredményekhez vezet a szervezeten belül.

Egy 2024-es meta-analízisben – amely a maga nemében a legnagyobb ilyen kutatás volt; 90 országban, 53 iparágban, több mint 183 ezer üzleti egységet vizsgálva tartalmaz adatokat – a Gallup azt állapította meg, hogy a magas elkötelezettségű üzleti egységeknél nagy valószínűséggel, jelentősen magasabb a munkavállalók jól-léte, valamint a termelékenység, nyereségesség, és az értékesítés, mint az alacsony elkötelezettségű csapatoknál.

Amikor a szervezetek növelik az elkötelezett munkavállalók számát, akkor számos szervezeti eredményt javítanak, beleértve a nyereséget, a megtartási arányt és az ügyfélszolgálatot.

Kíváncsiak vagytok a saját, a családotok, a csapatotok stressz szintjére? Augusztus végéig rendkívüli kedvezménnyel kipróbálhatjátok csak nálunk! Hogy miért adjuk most ezt a rendkívüli kedvezményt? Az idei Gallup felmérés szerint a munkavállalók 41 %-a számolt be arról, hogy rengeteg stresszt tapasztal munkájában. Ezért döntöttünk úgy, hogy együtt készüljünk, vagy ha csak ezzel az akcióval, de támogassunk minél több céget, vezetőt, egyént, családot az őszi/téli szezonra még időben!

Érdekel!? Már baj van!?

Írj a compass@hammelhochreiter.com címre!

 
Fordította: Végh-Szabó Éva – Az eredeti összefoglaló ITT olvasható.