Gyorsan és pontosan vág az interim menedzser

Egy vezető értékítéletét gyakran elhomályosítja az érzelmi kötődés, ezzel szemben amikor egy interim menedzser megkapja a megbízást, ő tudja, hogy nem lesz könnyű feladata – különben nem őt hívnák –, megy, felmér, megold és búcsúzik – számolnak be tapasztalataikról a Napi Gazdaságnak a Hammel & Hochreiter Interim Team tagjai.
Gyorsan és pontosan vág az interim menedzser

Egy vezető értékítéletét gyakran elhomályosítja az érzelmi kötődés, ezzel szemben amikor egy interim menedzser megkapja a megbízást, ő tudja, hogy nem lesz könnyű feladata – különben nem őt hívnák –, megy, felmér, megold és búcsúzik – számolnak be tapasztalataikról a Napi Gazdaságnak a Hammel & Hochreiter Interim Team tagjai.

– Az interim menedzsment mint eszköz igénybevételével gyakran olyan helyzetekből tudnak kiutat találni a cégek vagy olyan projekteket valósíthatnak meg, amelyre enélkül nem lennének képesek. Csakhogy nem lehet könnyű meggyőzni egy cégtulajdonost vagy egy egész cégvezetést, hogy e megoldás mellett döntsön. Hogyan érvelne a “külső szakértő vezető” behozatala mellett?

Nagy Ildikó interim gazdasági igazgató, a Hammel & Hochreiter Interim Team tagja: Túlságosan könnyű válasz lenne, hogy a külső szem mindent jobban lát, pedig ez is fontos szempont lehet egy nehéz helyzet megoldásában, illetve egy projekt lebonyolításában. A külső szem azonban nem sokat érne megfelelő szakmai tudás és tapasztalat hiányában, melyekkel az interim menedzser, mint külső szakértő rendelkezik. Az interim munkavégzés fő feltétele a különböző cégeknél szerzett szakmai tapasztalat, de elengedhetetlen a gyors felismerőképesség és a szakmai tudás a megoldási lehetőségeknek rövid időn belül történő megtalálására. A cégeknél általában nem áll rendelkezésre elegendő idő arra, hogy kipróbálják a lehetséges utakat, melyeket az interim menedzserek már általában bejártak, így tudják, milyen megoldást célszerű az adott méretű és sajátosságokkal rendelkező cégnél alkalmazni.

Dr. Takács Márta interim humánerőforrásigazgató, a Hammel & Hochreiter Interim Team tagja: Külső szakértő igénybevétele azért tanácsos, mert külsősként objektíven látja a valós helyzetet, érzelmi kötődés nem befolyásolja értékítéletét. Ezzel szemben amikor alkalmazottat keresünk, ő mérlegel, utánaérdeklődik a cégnek, a szolgáltatásnak, folyamatoknak, piaci pozíciónak, hiszen a munkaszerződés aláírása előtt arról kell döntenie, hogy a következő időszakban ideje nagy részét, napi 8-10 órát, 4-8 éven keresztül milyen helyen tölti el. Ehhez viszont valamilyen szintű érzelmi elkötelezettség szükséges, anélkül nem lehet hosszú időn keresztül egy cégnél dolgozni. A helyzet fintora, hogy idővel pont ez az érzelmi kötődés homályosítja el értékítéletét vagy szürkíti hétköznapjait, esetleges negatív élmények esetén pedig ez is oka lehet a fásultságnak, kiégésnek. Ezzel szemben egy interim menedzser megkapja a megbízást, tudja, hogy nem lesz könnyű feladata, különben nem őt hívnák, megy, felmér, megold és búcsúzik. A vállalatnak egy ilyen “nehézfegyverzetű arzenált” nem kell békeidőben finanszíroznia, csak az általa megteremtett stabil, tiszta és profi helyzetet élveznie.

Fejős Péter interim gyárigazgató, a Hammel & Hochreiter Interim Team tagja: Gyakori a cégek életében, hogy olyan feladattal konfrontálódnak, amelyben hosszabb-rövidebb ideig tartó kapacitás- vagy ismerethiányt kell áthidalnunk. Lehet ez betegségből, gyermekvállalásból, fluktuációból adódó feladat, de ugyanúgy előfordulhat projekthez, projektekhez kapcsolódó igények esetén is. Az interim menedzsment, mint eszköz, kifejezetten ilyen igények kielégítését célozza. Szerencsére ez a hatékony megoldás egyre inkább ismertté válik a magyarországi cégek körében is, köszönhetően a szaksajtóban megjelenő példáknak, az egyre több aktív interim menedzsernek és annak az exkluzív képzésnek, melyet az Interim Menedzser Akadémia idén januárban indított. A tudással, tapasztalattal felvértezett interim menedzserek önjáróak: a feladat megismerése után gyakorlatilag azonnal “hadra foghatóak”, anélkül hogy a “szokásos” járulékos eszközökkel (autó, laptop) kellene őket ellátni. Ráadásul egy ilyen menedzser csak akkor kerül pénzbe, ha dolgozik: nincsen szabadság, betegállomány, nincs bónusz vagy cafeteria, a feladat elvégzése után pedig problémamentes a leépítése. Összefoglalva: a cégvezetéseket általában két dolog győzi meg, a megalapozott és azonnal használható szaktudás, valamint a költséghatékonyság.

– A gyakorlatban hogyan fogadják az interimeket az új helyen? Milyen ellenállást kell leküzdeni? – ez biztosan nem könnyű, hiszen kevés idejük van, erős az eredménykényszer.

Nagy Ildikó: Az interimek fogadását leginkább a vállalat belső kultúrája határozza meg. Ha a szervezet élén álló vezetők felismerik a szakember igénybevételének szükségességét és tudatában vannak saját elvárásaiknak, képesek megfelelően tájékoztatni a menedzsert és biztosítják a megfelelő információs forrásokat a munkájához. A szervezet belső tájékoztatása további segítséget jelent, mert a munkatársak hozzáállása teszi lehetővé a sikeres munkavégzést. Megnehezíti a beilleszkedést és a napi folyamatokban való közreműködést, ha a szervezet tagjai bizalmatlanok és nem segítő szándékú szakemberként, hanem a munkájukban hibát kereső, mindenáron a változtatás szükségességét és így a saját eredményességüket felmutatni akaró személyként kezelik az interim szakembert.

Amennyiben a vezető számára külső kényszer az interim igénybevétele, ellenállást is tanúsíthat. Ebben az esetben fontos a partnerség kialakítása és a szakmaiság előtérbe helyezése, mert így nem érzi a vezető a személye elleni támadásnak az interim megjelenését. Sok esetben az alsóbb szinten levő munkatársak hamarabb felismerik a változtatás szükségességét, gyakran még a módját is, de a vezető szemlélete nem teszi lehetővé azok megvalósítását. A változásokat sok esetben gátolja, hogy a munkatársak, vezetők számára a már meglevő, a sokszor teljesen rossz beidegződések hamis biztonságérzetet adnak a folyamataik helyességével kapcsolatban.

Dr. Takács Márta: Azon a területen, ahol a probléma magva van, tárt karokkal fogadják a külső segítséget. A társosztályok reakciója már nem ennyire egyértelmű. A régóta a cégnél lévő alkalmazottak, az “öreg rókák” gyakran hátradőlve nézik a “műsort” és néha nem kevés cinizmussal kivárnak: Na, mutasd, mit tudsz! Őket a teljesítmény fogja meggyőzni, és utána nem ritka, hogy sóvárogva kezdenek eljátszani a gondolattal: “azért nálunk is lenne egy-két dolog, amit lehetne jobban csinálni, elkelne a segítség, főleg ilyen.” És akkor vetődik fel a vezetésben a kérdés: Nincs véletlenül egy hasonló interimetek, mondjuk sales területre? Mindez viszonylag rövid idő alatt zajlik, gyorsan kell felmérni a szituációt, felállítani a lehetséges opciókat, majd dönteni és a cég részére a legjobb, hatékony megoldást gyorsan bevezetni. Ebben a szakmában a tények és a számok beszélnek.

Fejős Péter: Egy interim menedzsernek projektkörnyezetben egy támasza van: önmaga. Minden, amit korábban megtanult, tapasztalt, a gyakorlatban korábban már használt, segít a folyamatok elindításában. Autoritást csak az eredmények adnak. Szerencsére mindenhol akadnak olyan kollégák, akik az eredmények elérésében, a változások gyors beindításában aktívan közreműködnek. Nagy szükség van az interimek EQ-jára, hogy mindenkivel gyorsan kialakuljon a sikerhez szükséges jó munkakapcsolat. Támaszt ad még az interim szolgáltató, az általa delegált projektmenedzser mind az ügyfélnek, mind az interimnek megkönnyíti a mindennapjait.

– Interim menedzserként nemcsak a mindennapi teendőket kell elvégezni, hanem tartós változást kell elérni. Milyenek a visszajelzések, ez mennyire sikerül?

Nagy Ildikó: A tartós változás alapjait minden esetben az adott szervezet, osztály szemléletmódjának az átalakulása jelenti. Amennyiben ez megtörténik, az egyes folyamatok változtatása már egy nyitott gondolkodású, az új módszereket könnyebben befogadni képes közegben válik lehetségessé. Interim szakemberként erre törekszem és jómagam is igyekszem példát mutatni a jobbító törekvések befogadásában, kezelésében. Mindig jóleső érzéssel tölt el, ha “ideiglenes” munkatársaim megosztják velem új ötleteiket, gondolataikat. Fontosnak tartom, hogy a megbízás során nagy odafigyeléssel, törődéssel és teljes szakmai tudásom felhasználásával végezzem a feladataimat.

Dr. Takács Márta: Többfajta interim megbízás létezik. Ha gap menedzserről beszélünk, akkor a folyamatosság biztosítása a fő feladat, amíg az alkalmazott menedzser meg nem érkezik az adott pozícióra. Amikor valamilyen konkrét feladatra szerződünk vagy válsághelyzet közepébe érkezünk, akkor a kihívás is nagyobb, mert a folytonosság mellett a problémák mielőbbi feltérképezése és megoldása a megbízó elvárása. A tartós változáshoz a vezetőség elkötelezettsége is szükséges. Az interim mindig tudja, milyen lépések, eszközök, személyek, személycserék, folyamatváltoztatások szükségesek az adott helyzetben és objektív helyzetfeltáró jelentést készít a vezetőség számára. Itt nagy segítséget jelent az interim projektvezetők léte is, akik a javaslatok alapján a döntés meghozatalában igen nagy segítségére vannak a megbízónak.

Fejős Péter: Minden interim feladat egyedi és különböznek az elvárások is. A klasszikus gap menedzsment esetén a cél a megfelelő rendszerek, folyamatok átmeneti üzemeltetése, fenntartása. Itt a változtatási igények általában elhanyagolhatóak. Más a helyzet az olyan projekteknél, amelyekben kifejezetten új struktúrák, technikák, módszerek bevezetése, alkalmazása az elvárt eredmény. Jellegéből adódóan az interim menedzsment a rendszer kiépítését és beüzemelését tudja levezényelni. A távozását követő időkben az így felépített vagy rendbe hozott struktúra üzemeltetése már az állandó személyzet feladata, ami jóval egyszerűbb, mint ha a nulláról kellene valamit elindítani vagy ha egy rosszul működőt kell reorganizálni.

– Egy-egy cég az interim menedzser sikeres alkalmazása után újabb megbízásokkal visszatér?

Nagy Ildikó: Az egyik megbízásom eredetileg február közepén véget ért volna, ha nem találtak volna a megbízóim újabb és újabb feladatokat a számomra, így először március 31-ig hosszabbítottuk meg a szerződést, jelenleg május 31-ig láttak el megbízásokkal. A jó tapasztalatokat szerző megbízók a jövőben is élnek az interim megbízások adta lehetőségekkel, mivel az interim szolgáltatás relatíve gyors választ jelent a cégeknél felmerülő új helyzetekre, problémákra.

Dr. Takács Márta: Gyakori, hogy egy jól sikerült interim projekt után a cég döntési portfóliójába már visszavonhatatlanul bekerül az interim menedzser megbízásának opciója, és ez jó, mert így egy olyan, bármikor használható eszközzel gazdagodnak, amelynek a sikere garantált, hiszen az interim menedzserek szakmájuk legjobbjai és a legnehezebb helyzetben is megállják a helyüket. A jó munkának is gyorsan híre megy, cégen belül és kívül egyaránt.

Fejős Péter: Gyakran megesik, hogy a megbízó étvágya is evés közben jön meg: már a projekt során ad újabb megbízást az interim menedzsernek, azaz a szerződés meghosszabbításával az elvégzetteken túl újabb feladatokkal is megbízza. Ugyancsak sokszor előfordul, hogy újabb interim menedzsereket kapcsolnak be egy-egy projekt során, más-más területen a megbízók. Elmondható, hogy az a cég, amelyik már megtapasztalta az interim menedzsment nyújtotta előnyöket, eszköztárában megtartja és használja ezt a hatékony konstrukciót.

Az eredeti napi gazdaság cikk PDF formátumban is letölthető
PDF cikk letöltése…