PROFIT A „SZŐNYEG ALÓL” – 2013. DECEMBER 5. WORKSHOP

Izgalmas terület a vállalati belső kommunikáció. Mindenki műveli, hiszen nélküle nem működnének a folyamatok, lehetetlen lenne a belső együttműködés. Ám szinte mindenhol vannak benne – olykor jelentős – tartalékok is. Különösen igaz ez mostanában, amikor lassan hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a piacok nem mindig és nem a végtelenségig nőnek, vagyis a belső erőforrásokban rejlő fel nem derített potenciált érdemes komolyabban venni. Ebben pedig a leggyorsabban és leglátványosabban a belső kommunikáció újragondolása segíthet.

Az Interim Menedzser Akadémia, a Hammel & Hochreiter International Interim Management Partnership és az Ispiro Consulting közös szakmai napján a vállalati belső kommunikáció kérdését boncolgatták az előadók. A program összeállításakor nem véletlenül választottunk előadónak média szakembereket éppúgy, mint társadalomkutatót, illetve vezetői tanácsadót és nem véletlen, hogy Interim HR és Production projektek mentén is életre kelt idén belsőkommunikációs projekt: a belső kommunikáció speciális mikrokozmosz, amely leképezi a vállalati értékek, a céges kultúra, a “belső távolság” viszonyait, és egyfajta speciális médium rendszerben hat.

Hatékonyságának éppen úgy feltétele a vezetői minőség (példamutatás, felkészültség, következetesség), mint a szervezeti struktúra, az interkulturális, illetve a gender viszonyok. Az előadók saját szakterületükből merítkezve járták körül a belső kommunikáció izgalmas világát. Kristóf Györgyi elmondta, hogy számos interim projekt során merült fel belső és/vagy külső kommunikációs feladat, melyet vagy a HR Interim Manager projektvezetésével, vagy a Production Interim Manager-t tanácsadói csapattal kiegészítve oldottak meg. Megítélésük szerint egyre fontosabb, hogy már az interim projektek elején felhívják az Ügyfelek figyelmét, hogy egy esetleges erőforráshiánynak milyen azonnali kommunikációs feladatai is vannak, azon kívül, hogy INTERIM MENEDZSER-rel azonnal pótolni lehet a hiányt.

Simon András és Bárdos András a vezetői felelősséget, a motiválás, bevonás, információ megosztás, együttműködésre ösztönzés művészetét elemezték. Szóba került a belső szegmentálás, vagyis a vállalaton belüli különböző célcsoportok meghatározásának szükségessége, és az erre optimalizált üzenet elhelyezés. Dr. Szvetelszky Zsuzsa a szociálpszichológus, a társadalom kutató szemével izgalmas példákkal világította meg az emberi kapcsolatok kommunikációs hátterét, a formális kommunikáció mellett mindig létező informális kommunikáció, a pletyka lélektanát, Mezriczky László pedig mindezeket összefoglalva az aktuális vezetői dilemmákról beszélt, amelyek manapság kommunikációs szempontból jelentenek kihívást a menedzsmenteknek.

Az összejövetel egyfajta felvezetőnek is tekinthető, hiszen 2014. március 6.-án folytatjuk! Mélyebben, részletesebben kívánunk majd a kérdéskörrel foglalkozni, ahol az elmélet mellett gyakorlati jó példákkal, a kommunikációt hatékony eszközként kezelő vállalatvezetőkkel, esettanulmányokkal is találkozhatnak majd a részvevők.