Így állnak dolgaink – világszerte…

A hazai interim-helyzet ismerete mellett nem árt, ha időről-időre kitekintünk, hogy is áll a világban a téma manapság, melyek a legjellemzőbb trendek, számok, mozgások. A Senoir Management Worldwide a legrégebbi és a legsikeresebb interim szolgáltatóként jegyzi annak a nemzetközi felmérésnek az eredményeit, melyet idén készített, tucatnyi országban szólítva meg mintegy 13 000 interim menedzsert. A kutatás célja az volt, hogy feltárják és megértsék: ki is az interim menedzser, és mit csinál ma, 2016-ban.

Két megállapítást (két jó hírt!) már elöljáróban érdemes kiemelni: világszerte egyre többen értik meg az interim menedzsment szolgáltatásának összetett értékét – hiszen egyre több olyan helyzet adódik, ahol ez napnál világosabban kiderül –, és ezzel összefüggésben folytonos a növekedés a szolgáltatás bővülésében.

Az SMW felmérésében részt vevő vezetők átlagéletkora 53 év, vagyis leginkább az úgynevezett baby boomer-ek tartoznak ide. Többségük három esztendeje dolgozik, évente átlagosan 200 órát, és 15%-uk hölgy, ám ez az arány növekszik: Svédországban például 25%, az Egyesült Királyságban pedig már 30 %.

Nagy részük saját hazájában dolgozik, az ott található multinacionális vállalatoknál. Több mint a felük, egész pontosan 57 % elkötelezett interim – másfelől azonban közel a felük, 43 %-uk szívesen dolgozna alkalmazottként. Amikor a felmérés zajlott, a megkérdezettek egyharmada éppen projekten volt – a projektek, megbízások egyébként átlagosan 6-12 hónapig tartanak. Az interim menedzserek 90 %-a az elmúlt 3 évben két-három nagyobb projektet menedzselt, iparági eloszlás szerint pedig a többség – 56% – a gyártás területén, 50 % pénzintézeteknél, 47 % FMCG-megbízónál, 47 % a gyógyszeriparban tevékenykedett. A sort az autóipar zárja 45 %-kal, és a közigazgatás, 42 %-kal.

Az interim menedzserek napidíjjal és havidíjjal is dolgoznak, mindkét formát jellemzőnek tekinthetjük. Az átlagos napidíj 800-1000 euró, a havidíj 12 000-15 000 euró: ebből az összegből többnyire 20-30 % az interim provider díja. Saját piacukat illetően se nem optimisták, se nem pesszimisták a piaci kilátásokat illetően, hanem viszonylag realisták: Észlelik a növekedést, de elvárásaik tekintetében megfontoltak. Viszont nem bíznak mindent a véletlenre: piacuk bővítéséről maguk is gondoskodnak. Erre elsősorban a személyes hálózatukat használják, melynek egyaránt tagjai interim providerek és a potenciális ügyfelek is. Igaz, egyötödük csak személyes networköt használ, egytizedük viszont csak providert. Hogy ki mennyi providernek dolgozik, az változó, az átlagos interim több service providerhez is tartozhat. Németországban és az Egyesült Királyságban „használja” az interim a legtöbb provider-t, több mint hatot.

Ha egyet, ha hatot – mindenütt a service provider a legfontosabb csatorna. Ezt követi a saját network, a személyes kapcsolatok, majd az új kliensek, utána az online eszköztár, a LinkedIn és a facebook, végül pedig a különböző szakmai szövetségek és kereskedelmi kamarák.

Ami bizonyos: a provider és az interim manager kapcsolata nemcsak nálunk, hanem világszerte kiemelt jellegű bizalmon alapuló, magas szakmai színvonalat garantáló viszonynak a lehetősége.

A Hammel & Hochreiter olyan interim szolgáltató, aki hazánkban állandó, folyamatosan bővülő interim csapattal áll az Ügyfelek rendelkezésére, és biztosít marketing és sales ernyőszervezetet az interim menedzserek számára. 2017-ben készítünk egy felmérést, hogy a fenti nemzetközi felméréssel egyértelműen összehasonlítható legyen a magyar piac is.

Kristóf Györgyi

interim menedzsement és karrier menedzsement specialista