Munkaerőpiac – forró pite vagy szép új világ? – 2017. november 10. – tudósítás

Hidegebbre fordultak ugyan a napok, ám szerencsére szép időnk is volt ezen a novemberi pénteken. Így a Holland-Magyar Kereskedelmi Egyesület és a Hammel & Hochreiter közös üzleti reggelijének vendégei a kertben fogyaszthatták el a frissen készített, finom falatokat. A villásreggelit szellemi táplálék előzte meg: a meghívottak többségét foglalkoztató kérdést, a munkaerő-piac aktuális trendjeit, mindenekelőtt a munkaerő-hiány égető problémáját jártuk körbe.

Frido Cornelis Diepeveen, a Holland-Magyar Kereskedelmi Egyesület, Virágh Rajmund, a Hammel & Hochreiter képviseletében köszöntötte a vendégeket, mindketten a téma fontosságát emelték ki. Ezután dr. Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus, vállalati kommunikációs szakértő tartott rövid előadást, melyben a fluktuáció, az Employer Branding, a megtartás és a toborzás különböző szempontjait vette sorra. Hangsúlyozta, hogy bár a számok markáns mozgásokat mutatnak, ez nem jelenti azt, hogy a „jackpot-kérdésre” lenne egyen-válasz. Minden cégnek, a szektortól, a kultúrától és más jellemzőtől függően, egyedi megoldás-rendszereket kell kialakítani és működtetni. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte: Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter ügyvezetője moderálta a beszélgetést, hasznos tapasztalatokat osztottak meg a résztvevők egymással.

Márpedig turbulens időkben, amilyeneket ma élünk, tapasztalat és gondolat is akad bőven. Morvay Ágnes, a Heineken HR-vezetője arról beszélt, mit jelent a felvétel során megmutatni a leendő munkatársaknak a márka és a munkáltatói márka közötti különbséget, hiszen a jelentkezők, elsősorban a fiatalok, a sör és a fesztivál gondolatvilága nyomán alakítják ki a fejükben a munkahellyel kapcsolatos lovebrand-et is. Dr. Cselik Ágnes, a Károlyi Mihály Spanyol-Magyar Kéttannyelvű Gimnázium igazgató-asszonya arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben milyen változásokat észlel az egyes generációk hozzáállásában, értékrendjében. Selmeci Péter, a PriceWaterhouse igazgatója, egy friss felmérésük eredményeivel csatlakozott az addigi gondolatokhoz. Rámutatott, hogy a munkahelyválasztás preferenciáiban jelentős eltérések vannak korosztályonként, és kiemelte a közösség és a személyes fejlődés élenjáró szerepét. Farkas Bálint generációs érintettként és a Microsoft Y-generációs evangelistájaként is képviselte a „másik oldalt”: szavaiban a fiatalok gondolkodását meghatározó dimenziókról beszélt, és arról, hogyan lehet ennek ismeretében növelni az együttműködést a munka világával most ismerkedni kezdőkkel.

A téma kapcsán azonban muszáj a Silver-nemzedékről is beszélni. Nemcsak az X-generáció tagjairól, hanem akár a még idősebbekről is, akik nemcsak tudással és tapasztalattal rendelkeznek, hanem türelmük és lojalitásuk is nagyobb lehet, mint a pályakezdőké. Pethő Anikó, a Re-Startup egyik alapítója cégével ezt a korosztályt támogatja a váltásban, az újrakezdésben, és a többi, a Silver számára aktuális karrierhelyzetben. Beszámolt arról, hogy sajnos még ma is számos nehézséggel találkoznak a negyvenes-ötvenes korosztály munkakeresésekor, leginkább a jelölteknek önismereti és interjútechnikai hiányosságaik vannak.

Sokféle szemszögből, különböző szakmai és üzleti, piaci álláspontokat képviselve zárták a panelbeszélgetést a résztvevők. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az egymás mellett érzékelhető kihívások, a változékony trendek és a beszédes számok mellett nem mondható el, hogy a munkaerőpiac fekete-fehér lenne. Egy vállalat vezetőjének cége érdekeit figyelembe véve és a munkaerőpiaci helyzetet értve muszáj megtalálni a helyi és az alkalmi megoldásokat – akkor is, ha fél év múlva akár már újabb megoldásokra van szükség.

A kerekasztal véget ért, a beszélgetés nem – hiszen a vendégek közül sokan ezt a témát tartják a „legforróbb pitének” napjainkban. A délelőtt során a kertben, és a szobákban is még kisebb-nagyobb csoportokban folytatták a megkezdett gondolatokat.

Bízunk abban, hogy az üzleti reggelin elindított gondolkodás ötleteket és megoldásokat hoz minél több vezető számára!

 

Az alábbi képre kattintva tekintheti meg a rendezvényen készült fotókat:

GALÉRIA

 

Munkaerőpiac – forró pite vagy szép új világ? – 2017. november 10.  – Összefoglaló videó:

Munkaerőpiac – forró pite vagy szép új világ? – 2017. november 10. – Köszöntők hanganyag:

Munkaerőpiac – forró pite vagy szép új világ? – 2017. november 10. dr. Szvetelszky Zsuzsanna hanganyag:

Munkaerőpiac – forró pite vagy szép új világ? – 2017. november 10. Kerekasztal beszélgetés hanganyag: