Az interim menedzsment vonzóbb, mint valaha

Az iparág 2019-re több mint 2 milliárd EUR díjbevétellel számol.

 Köln, 2019. február 5. – Folytatódik az interim menedzsment területén tapasztalt pozitív tendencia Németországban.

Az iparág történetében először 2019. végére az önálló vállalkozóként működő szakemberek és vezetők várható díjbevétele meg fogja haladni a 2 milliárd eurót. Az iparág ezzel fejlődésének egy újabb mérföldkövéhez érkezett Németországban. Ez áll a német Interim Management (DDIM) szakmát tömörítő szervezet éves felmérésében, melyet cégvezetők, interim szolgáltatók és ügyvédi irodák bevonásával készítettek.

Az interim menedzserek iránti kereslet soha nem volt még ennyire magas Németországban. A cégvezetők, interim szolgáltatók és ügyvédi irodák bevonásával készült felmérés is ezt mutatja. Lássuk csak, hogyan emelkedett az interim menedzserekre eső munkamennyiség a 2018. év eleji tervezett adat fölé. Átlagosan 172,3 napra vettek igénybe tavaly interim menedzsereket, ami szinte teljes kihasználtságot jelent. Az előrejelzés szerint az iparági foglalkoztatás ebben az évben is ugyanilyen magas szinten várható. Ezt az emelkedést mutatja a napidíjak alakulása is. A felmérésben résztvevő válaszadók az átlagos 1,142 EUR napidíjhoz képest 1,201 EUR napidíjat prognosztizálnak. A becslések szerint az interim menedzserek száma is növekedni fog 2019-ben. Összességében várható, hogy 2019-ben először emelkedik majd 2 milliárd EUR fölé a bevételek volumene.

Az interim menedzsment díjvolumenének alakulása
(Interim menedzser vezetői tapasztalattal)
Éves összehasonlítás, ill., 2019. évi előrejelzés millió EUR-ban

Interim menedzsment, mint minőségi szolgáltatás

“Az interim menedzser cégekbe való beillesztése a rövid távú szükségletekre vagy fontos projektekre való gyors reagálás” – mondja Dr. Ing. Marei Strack. “A cégek 5-10 évvel ezelőtt tapasztalható interim menedzsmenttel kapcsolatos fenntartásai mára szinte teljesen eltűntek. Egyre jobban elfogadott egy független szakértő, egy interim menedzser alkalmazásának előnye, és a cégek egyre inkább támaszkodnak erre a lehetőségre, mint eszközre. Mint iparági képviselő, szeretném, ha az ügyfelek tovább feszegetnék az interim menedzsment határait.”

Az interim menedzserek száma meghaladja az eddigi történelmi szintet2019-ben több mint 10.000 menedzser tevékenykedik majd interim menedzserként. Mind az ágazatok körében, mind a felelősségi körök vonatkozásában is további növekedés várható. A legkeresettebb a digitalizálási folyamatokhoz kapcsolódó változáskezelési projektek támogatási igénye (16,9%). A legnagyobb növekedést az autóipar (OEM és beszállítók) jelenti, amely 2019-ben az interim menedzsment piac 17,1 százalékát teszi ki.

Az interim menedzserek számának növekedése (vezetési tapasztalattal)
Éves összehasonlítás ill., 2019. Évi előrejelzés

További fontosabb iparági prognózisok:

Cégméretek: 2018-ban a legtöbb igény (32%) 1001-10.000 fős cégektől érkezett. Az előrejelzések szerint ez az érték 2019-ben sem változik.

Funkciók: Interim menedzserek tekintetében 2019-re várhatóan az ügyvezetés / üzleti menedzsment (30%), a mérnöki / termelési (13,3%) és a marketing / értékesítési (12,6%) területeken várható a legnagyobb igény. Az ügyvezetés tehát az első helyen maradt, mint az előző évben.

Forrás: DDIM

Fordította: Gubányi Ildikó