Íme 30 ötlet, ami segít a válsággal való megküzdésben és a felemelkedésben

Anders Liu-Lindberg úr dolgozatát ismertetjük, aki szenior pénzügyi és kontrolling vezetők elismert tanácsadója és a BusinessPartneringInstitute.org Interim Business Partnere. A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

A COVID-19 krízis a legtöbb céget keményen érintette, hiszen az egész egy csúnya gazdasági válságba torkollt. Ugyanakkor, ahogy az országok felülkerekednek az egészségügy helyzeten, a vállalkozásoknak a vírus miatt megcsappant tulajdonosi érték visszaszerzésére kell koncentrálni. Nem lesz könnyű feladat, de a pénzügyi szakemberek világszerte fontos szerepet fognak játszani benne.

Javaslatokat, ötleteket kell a döntéshozók elé terjeszteni. Mik lehetnek ezek az ötletek? Hogyan tudjuk biztosítani, hogy a tulajdonosi értékre pozitív hatásuk lesz? Miként sikerül majd a döntéshozókat meggyőzni, érveinket elfogadtatni és az előnyös döntést kicsikarni?

Hogyan kezdjük az ötletelést és miként becsüljük meg annak hatását?

Bonyolult feladatnak gondolhatnánk, de ezt a módszert követve könnyen meg tudjuk oldani. Kezdetnek próbáljunk meg kitölteni egy 6×10-es táblázatot és máris lesz legalább tíz fejlesztési ötletünk! Milyen táblázat ez? A táblázat a vállalati értéklánc és a tíz érték tényező kombinációja, melyet a “Create Value as a Finance Business Partner” című könyvükben tárgyal Bo Foged, Anders Liu-Lindberg és Henriette Fynsk.

Minden egyes cella egy-egy lehetőséget takar a tulajdonosi érték visszanyerésére, melynek megvalósításában a pénzügyi szakembernek komoly szerepe van. Egyrészt olyan kezdeményezésekkel, ahol bizonyos tényezőket közvetlenül tud befolyásolni. Ilyenek az adó, adósság és némely kockázati tényező. Másrészt közvetett módon, az üzlet irányításában részt vevőkkel együttműködve a jobb döntést katalizálva, pl. a növekedés, a költség csökkentés vagy a működési kockázat terén. Higgyék el, a csapat együtt gondolkodása, ötletelése nagyon jó gondolatokat hozhat a felszínre!

Most lássunk 30 konkrét ötletet, megoldási javaslatot. Nyilván ezek az ötletek általános jellegűek, nincsenek az olvasó vállalatára, gazdasági ágazatára szabva, mégis úgy gondolom, sok közülük közvetlenül hasznosítható lehet és mint ilyen, ihletet adhat az elveszített tulajdonosi érték visszanyerésére.

Növekedés

  1. Készítsünk piacelemzést – lecsökkenthető-e a termék átfutási ideje, ha digitálisan is hozzáférhetővé tesszük.
  2. Vizsgáljuk felül a termék porfóliót – vágjunk a farokvégből az árak növelésével, vagy általában emeljük az árakat, ahol efféle rugalmasság nehezen megvalósítható.
  3. Közelítsük meg opportunista módon a válság hatását – figyelmünket irányítsuk azon országok és területek felé, amelyek kevésbé sújtottak, vagy indítsuk újra az üzletet korábban, mint a versenytársak.

Fedezet

  1. Ellenőrizzük a termék- és a vevő profit stabilitást a teljes portfóliónkban – a szignifikáns eltéréseknél vizsgáljuk meg a gyökér okokat.
  2. Legyünk bátrak és ötleteljünk olyan megoldások iránt, melyek jelentősen csökkenthetik a költségeinket – bizonyára nem lehet ezeket teljes egészében bevezetni, de egy módosított verzió is jelentős előnyöket hozhat.
  3. Számoljuk újra az eszközeink fenntartásának összes költségét – a cash flow javítása érdekében esetleg érdemesebb bérelni, mint tulajdonolni.

Adó

  1. Vizsgáljuk meg, a válság alatt jelentkező veszteségek miatt van-e lehetőség adókedvezmény érvényesítésére.
  2. Multinacionális vállalat vizsgálja meg a cégstruktúrát, hogy adóügyi szempontból van-e optimálisabb felállás.
  3. Rágjuk át magunkat a belső szerződéseken – illeszkednek-e a jelenleg kialakult kereskedelmi forgalmakhoz.

Nettó forgó tőke

  1. Vizsgáljuk felül a szerződéseket a fizetési feltételek optimalizálása (vagy teljes érvényesíthetősége) érdekében.
  2. Jobb készlet hasznosítás – a nem kritikus tételeknél csökkentsük a túlkészletezést.
  3. Erősebb vevő menedzsment – melyek azok a cégek, akik szorult helyzetben vannak, hol nagy a valószínűsége a pénz befolyás esetleges csökkenésének.

Tárgyi eszköz forgalom

  1. Végezzünk elemzést – magunk gyártsuk-e a saját termékeinket (vagy azok alkatrészeit), vagy beszállítóktól vásároljunk.
  2. Optimalizáljuk a termelésünket – használjuk ki jobban meglévő eszközeinket.
  3. Ellenőrizzük üzleti folyamatainkat – hogyan tudjuk áthidalni a beruházásaink befektetés-arányos megtérülése (ROI) tervezett és tényleges számai közötti különbözetet.

Kamat ráta

  1. A válság valószínűleg magasabb kamat rátákat hoz, legalábbis rövid távon – készüljünk fel a folyamatos optimalizálásra annak érdekében, hogy a kamatunk mindig a legalacsonyabban legyen: a kamatok hosszabb távon fixek vagy ki tudjuk-e használni, ha csökkennek.
  2. Elemezzük az esetleges pénz lekötéseinket, befektetéseinket – akkor is fizethetünk pénzt, ha lekötjük a bankban, nem csak akkor, ha kölcsönkérünk.
  3. Feleljünk meg a banki kötelezettségvállalásainknak – ezekben a nehéz időkben könnyen bajba kerülhetünk, ha megszegjük azokat.

Nettó kamatozó adósság

  1. Vizsgáljuk meg, a finanszírozási igényünk bizonyos részét át tudjuk-e nyomni a szállítókra – például lízing alkalmazásával.
  2. Nézzük meg el tudjuk-e adni vevőköveteléseinket – ezzel csökkentve a válság miatt csődhelyzetbe került vevőink miatti kockázatot.
  3. Gondoljuk át az osztalék fizetési politikánk egy vagy két éves felfüggesztésének lehetőségét.

Működési kockázat

  1. Vizsgáljuk felül beszerzési stratégiánkat – ha beszállítóink száma túl kevés, mi is bajba kerülhetünk, amennyiben a válság miatt nem jól teljesítenek
  2. Gondolkodjunk el rajta mennyire jó az üzleti stratégiánk – megfelelően működött-e a válság alatt, kell-e kiigazításokat tennünk.
  3. Nagyon nehéz bevédeni magunkat a meglepetésszerű, váratlan események bekövetkezte ellen („black swan events”) mégis végezzünk alapos vizsgálatot – milyen válaszokat adtunk az egészségügyi válságra, következő alkalommal mit tudunk másképpen csinálni a jobb kimenetel érdekében.

Likviditási kockázat

  1. Kerültünk-e közel a csődhelyzethez a készpénz állomány kifogyása miatt – vizsgáljuk felül, hogy a likviditás fenntartása érdekében a válságra adott válaszreakcióinkon kell-e változtatnunk.
  2. Mérjük fel, melyik vevőnknek lehet likviditási gondja – tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy csökkentsük a hatását, mielőtt bekövetkezne.
  3. A kormányzat adta lehetőségeket használjuk ki teljes mértékben – ne vérezzünk el a rövid távú válság következtében annak ellenére, hogy megbízható üzleti modellel rendelkezünk.

Pénzügyi kockázat

  1. Nézzük át a vevőink kockázati profilját – tapasztaltunk-e valami olyant a válság alatt, ami miatt módosítanunk kellene a szállítási feltételeinken.
  2. Vizsgáljuk meg az egyes piaci szegmenseket – változott-e a kockázati profil, szükséges-e a geográfiai portfólió kiegyensúlyozása.
  3. Tekintsük át a tőke ellátottságunkat – mennyi ütést tudunk még elnyelni mielőtt a pénzügyi lehetőségein kifogynak.

Kezdetnek ez volt tehát a 30 ötlet, de ha Önök is beindítják az ötletelést, könnyen találnak még egy csomó izgalmas lehetőséget!

Mindennek hogyan lesz hatása a tulajdonosi érték növelésére?

Egy dolog az ötlet és egy másik, hogy születik-e döntés a megvalósíthatóságról. Mindez azt kívánja tőlünk, hogy az ötletet a döntésben részt vevők számára könnyen érthető módon terjesszük elő. Az asszertív kommunikáció és a meggyőző előterjesztés sokat segíthet a döntés meghozatalában.

Az ötlettől a döntésig eljutni nem könnyű és ebben elkelhet a szakszerű segítség is. A Hammel & Hochreiter szakemberei a vállalkozások fedezet kiesésének visszaszerzésében és a tulajdonosi érték újbóli növelésében nyújtanak hathatós segítséget. Szívesen megosztjuk Önökkel esettanulmányainkat, hogyan győzzük meg a partnereink döntéshozóit a változások szükségességéről és mi módon segítjük őket az optimális megoldások kiválasztásában.

Kiss Zoltán – interim menedzser

Forrás: Linkedin