“Peak Car” elektromos meghajtású, automatizált, személyre szabott mobilitás

A saját autó helyét sokak életében a mobilitás újabb formái veszik át. A 20. század legnépszerűbb járműve, az autómobil már nem olyan népszerű a világ számos városában. Az okok sokrétűek – az új közlekedési lehetőségek egyre népszerűbbek, míg a levegőszennyezéssel kapcsolatos aggodalmak egyre jobban előtérbe kerülnek. Az emberek mega méretű városokba költöznek, ahol saját autót tartani inkább nyűg, mint haszon. Jónéhány nagyváros, mint például London, Madrid és Mexikóváros is korlátozza már egyes városrészekbe történő behajtást. Brit és amerikai statisztikák szerint, a fiatalok körében érezhetően csökken a jogosítvány megszerzését fontosnak tartók száma. Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés más közlekedési eszközök iránt, megszaporodott az elektromos robogót és robo- taxit használók száma. A globális politikai döntéshozók manapság gyakran emlegetik az úgynevezett „peak-car” jelenséget, amely alapvetően azt jósolja, hogy az autóértékesítés csökkenni fog, és a közlekedési rendszer alapvető átalakuláson megy át a jövőben. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az autó, mint közlekedési eszköz eltűnik az életünkből. Inkább azt látni, hogy a re-urbanizáció és a közösségi gazdaság révén a saját autó tartása fokozatosan elavulttá válik.

Mark Wakefield, az AlixPartners autóipari cég vezetője szerint, a töréspont akkor jön majd el, amikor az önjáró autók széles körben népszerűek és használhatók lesznek. Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy a gépkocsivezetők robotokra való cseréje, sokkal olcsóbb utazást tesz majd lehetővé, mint a saját autóval vagy taxival való közlekedés.

A gépkocsieladások csökkenésének másik oka a technológia fejlődésében keresendő. Az autógyártók ma már költséges, csúcstechnológiájú extrákkal tervezik az új gépkocsikat, ami megnövekedett költséget jelent a saját autót használók számára. Ennek eredményeképpen sokan azért tartják meg és ragaszkodnak a régi autókhoz, hogy pénzt takarítsanak meg. Ez nem csak az Egyesült Államokban megfigyelhető jelenség, Európában is hasonló tendenciákat érzékelünk. Az autóiparban jelenlévő vállalatok, mint például a Daimler AG és a BMW AG is, egyre több pénzt fektetnek be a közösségi autó iparágba. Az Accenture szerint, a hagyományos autógyártásból származó bevételek csökkenni fognak és 2030-ra a mobilitási szolgáltatásokból származó nyereség lesz a meghatározó az autóiparban.

A saját járművekről a mobilitás új formáira történő átállás kihívást jelent az ügyfelek számára. Az iparágnak meg kell győznie az embereket, hogy feladják régi autóikat, és inkább elektromos járműveket vásároljanak. Végül, a technológiai előnyök miatt, a régi saját autóról való lemondás egy olyan közösségi jármű javára, amely bármikor igénybe vehető egy alkalmazáson keresztül, várhatóan egyre népszerűbb lesz a közeljövőben.

Forrás: Bloomberg

Fordította: Gubányi Ildikó